Με οικολογικούς κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων, συσκευές κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, καθώς και με σειρά άλλων ενεργειών και δράσεων, απαντούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, Προεδρία της Δημοκρατίας και Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, έχοντας ως σύνθημα «Μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές» και «Μηδέν Μείζον».
Επί του θέματος η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, παραχώρησαν την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο συνέντευξη Τύπου για ανάλυση των δράσεων αυτών.
Σε χαιρετισμό της η κ. Χριστοδουλίδου είπε ότι «η σωστή και κατά τρόπο σύγχρονο περιβαλλοντική διαχείριση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο υπό το φως των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οποία η χώρα μας είναι ήδη εκτεθειμένη».
Πρόσθεσε ότι «καθημερινά, η Κύπρος παράγει χιλιάδες τόνους απορριμμάτων με την πρόκληση να μην είναι μόνο η αποτελεσματική διαχείρισή τους, αλλά και η μετατροπή τους σε πόρους, ώστε να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας».
Όπως ανέφερε η Πρώτη Κυρία, μέσω της πρωτοβουλίας «Zero Waste to Landfill», στοχεύουμε στην ουσιαστική αναδιαμόρφωση της σχέσης μας με το περιβάλλον, έχοντας ως υπέρτατο στόχο τη δημιουργία μιας πιο πράσινης και βιώσιμης Κύπρου για τις επόμενες γενιές.
Είπε επίσης ότι «με την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, το Προεδρικό Μέγαρο επιδιώκει να αποτελέσει φάρο οικολογικής συνείδησης με τα οφέλη της πρωτοβουλίας αυτής να είναι πολλαπλά και οριζόντια» δηλαδή περιβαλλοντικά, συμβολή στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προστασία των υδάτινων μας πόρων και διαφύλαξης της βιοποικιλότητα.
Σημείωσε ότι «οικονομικά, μειώνουμε το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, εξοικονομούμε πρώτες ύλες, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουμε την τοπική οικονομία ενώ παράλληλα, σε κοινωνικό επίπεδο, προωθούμε την εκπαίδευση των νέων γενεών και δημιουργούμε την απαιτούμενη κουλτούρα για διαφύλαξη του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας».
Αναφερόμενη στην δική της οικογένεια είπε ότι το Προεδρικό Μέγαρο «είναι προσωρινός χώρος διαμονής για αυτό πρέπει όλοι να αποκτήσουμε κουλτούρα σεβασμού, στην ιστορικότητα και βιωσιμότητα του κτηρίου, και στο περιβάλλον που είναι γύρω του και έχουμε χρέος να το προστατεύσουμε και να το μετατρέψουμε σε βασικό πνεύμονα πολιτισμού και πρασίνου της πρωτεύουσας και ολόκληρης της Κύπρου».
Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποβληθεί η νοοτροπία «δεν είναι το σπίτι μου τι με νοιάζει», ακριβώς επειδή δεν είναι η προσωπική μας ιδιοκτησία και ανήκει στο κράτος άρα στον κάθε Κύπριο και για αυτό πρέπει μας νοιάζει περισσότερο από ότι το σπίτι μας και να φροντίσουμε να είναι η καλή και αξιοπρεπής και σύγχρονη εικόνα της Κύπρου μας».
Σε ότι έχει σχέση με τους περιβάλλοντες χώρους του Προεδρικού Μεγάρου, η Πρώτη Κυρία, είπε ότι «πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο εγχείρημα ώστε να μην υπάρχει πουθενά σπατάλη, που συνάδει απόλυτα με την λογική του Zero Waste».
Ανέφερε ότι είναι μεγίστης σημασίας «να αξιοποιήσουμε όλα τα καρποφόρα δέντρα και τα βότανα μας, να κάνουμε γιατί όχι και βιολογικές καλλιέργειες και μια πρότυπη παιδική χαρά που θα φιλοξενεί και άτομα παιδιά με ειδικές ανάγκες».
«Έχουμε την απαραίτητη υπομονή και επιμονή και θα τα καταφέρουμε» είπε η κ. Χριστοδουλίδου» σημειώνοντας ότι «προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε σχεδόν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, αναζητούμε κονδύλια από την ΕΕ αλλά και εταιρείες και βάλαμε στοίχημα εντός 2-3 ετών να τα καταφέρουμε ώστε κλείνοντας τον κύκλο αυτό να αφήσουμε πίσω μας έργο, κτήριο και περιβάλλοντες χώρους για τους οποίους όλοι να είμαστε περήφανοι, όπως μας αξίζει».
Καταλήγοντας, η Πρώτη Κυρία, είπε ότι «ανεξαρτήτως της θέσης ή του ρόλου που κατέχει ο καθένας στην κοινωνία, όλοι μας, είτε είσαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή απλός πολίτης έχουμε την ευθύνη και το δικαίωμα να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μια πιο βιώσιμη Κύπρο και ένα πιο βιώσιμο πλανήτη».
Σε χαιρετισμό της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, είπε ότι βάσει του προγράμματος «Μηδενική Σπατάλη» καταργήθηκαν οι πλαστικές μπουκάλες νερού και σε όλους τους εργαζόμενους στην Προεδρία, περιλαμβανομένων και των μελών της προεδρικής φρουράς, παραχωρήθηκε επαναχρησιμοποιούμενο παγούρι νερού με το σύνθημα “Μηδέν Μείζον”.
Πρόσθεσε ότι δόθηκε στη δράση αυτό το όνομα διότι «η προσπάθειά μας εστιάζεται στο μηδενισμό των αποβλήτων στο μέγιστο δηλαδή θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και τη ζωή μας».
Όπως είπε η Επίτροπος «μέσω της ενέργειας αυτής θέλουμε να προωθήσουμε τη συνήθεια της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων υλικών και αντικειμένων με στόχο να μειώσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τα μίας χρήσης υλικά που χρησιμοποιούμε».
Στο πλαίσιο των οικολογικών δράσεων τοποθετήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο σε όλα τα κτήρια της Προεδρίας «ψυγεία νερού για να τερματιστεί η ανάγκη παραγγελίας πλαστικών μπουκαλών νερού μίας χρήσης για τα κτήρια αυτά».
Επίσης, συνέχισε η κ. Παναγιώτου, «τοποθετήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο δύο κομποστοποιητές τους οποίους μας παραχώρησε ο Δήμος Στροβόλου και αφού το προσωπικό εκπαιδεύτηκε από το Γραφείο μου ξεκίνησε τη χρήση τους, κυρίως για τα οργανικά απόβλητα».
Ανέφερε ότι «εξετάζεται και η πιθανότητα κατασκευής ενός πολύ μεγαλύτερου κομποστοποιητή για κομποστοποίηση των κλαδεμάτων από το περιβόλι του Προεδρικού».
Όπως είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος «με τη θετική ανταπόκριση όλων των Προέδρων των συλλογικών συστημάτων ανακύκλωσης ΔΙ.ΧΑ, ΑΦΗΣ, WEEΕ, Green Dot παραχωρήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο κάδοι ανακύκλωσης για τις κύριες ροές απορριμμάτων, συνολικής αξίας 9.835 ευρώ.
Εξήγησε τοποθετήθηκαν 1 καμπάνα για την συλλογή γυαλιού, 3 κάδοι των 1100 λίτρων για PMD, 3 κάδοι των 1100 λίτρων για χαρτί και 9 τριπλοί επιδαπέδιοι κάδοι (PMD, χαρτί, λοιπών σκουπιδιών) οι οποίοι τοποθετήθηκαν εσωτερικά σε διάφορα σημεία σε όλα τα κτήρια ή και γραφεία διοίκησης του Προεδρικού».
Τοποθετήθηκαν επίσης 2 τριπλοί κάδοι (PMD, χαρτί, λοιπών σκουπιδιών) για τους χώρους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος 3 κάδοι των 120 λίτρων για τις ανάγκες της κουζίνας του Προεδρικού Μεγάρου σε PMD, Χαρτί, Γυαλί ενώ 4 επιδαπέδιοι κάδοι για εξωτερικούς χώρους βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Τροόδος.
Όπως είπε η κ. Παναγιώτου, «κατανοώντας ότι η προσπάθεια για να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα πρέπει να είναι συλλογική και να μην περιορίζεται μόνο στον κτηριακό χώρο του Προεδρικού, μεταφέραμε την προσπάθεια αυτή και σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία».
Συνέχισε λέγοντας ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια «καταρτίστηκε ένας Συμβουλευτικός Οδηγός μετατροπής κτηρίων Υπουργείων και Υφυπουργείων σε Κτήρια Μηδενικών Απορριμμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει 13 αναλυτικά βήματα» με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Ανώτερου Λειτουργού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Προγραμμάτων στο Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Θεόδουλου Μακρυγιάννη.
Όπως είπε η Επίτροπος στον χαιρετισμό της «αυτή την περίοδο ετοιμάζονται από το Γραφείο της οι προδιαγραφές που θα εισηγηθεί με στόχο τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για αγορά κάδων και σακουλιών ανακύκλωσης από το σύνολο της δημόσιας υπηρεσίας».
Εξήγησε ότι «τα οφέλη από αυτήν την πρωτοβουλία, ανάμεσα σε άλλα, είναι, η μείωση των απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση βιώσιμων πρακτικών».
Καταλήγοντας η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι «το περιβάλλον δεν είναι κάτι αυθαίρετο ούτε αφορά μόνο έναν κλάδο ή ένα κομμάτι της πολιτικής ηγεσίας, μας αφορά όλους και για αυτό και η ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η υλοποίηση μιας συνολικής και οριζόντιας στρατηγικής, για την προστασία του περιβάλλοντος».
Εκ μέρους των τριών εταιριών που συμβάλλουν στην υλοποίηση του περιβαλλοντικού στόχου, ο Διευθυντής της ΑΦΗΣ, Κρις Χριστοδούλου σημείωσε την ανάγκη για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης ενώ ο επίσης συνεργάτης για την υλοποίηση της δράσης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ανδρέας Ζορπάς, είπε ότι «αν δεν μπορούμε να είμαστε σωστοί, ας είμαστε μη λάθος».