34.6 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 19:57

Παύση Γεν. Ελεγκτή: Συνέχιση υπόθεσης τη Δευτέρα με την κατάθεση εκπροσώπου του INTOSAI

Αναβλήθηκε την Πέμπτη η προγραμματισμένη συνέχιση της ακρόασης της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον ισχυρισμό της ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Η υπόθεση ήταν ορισμένη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις 09:30, ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας του Γενικού Ελεγκτή, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού INTOSAI, των Ανώτατων Ελεγκτικών Οργανισμών.

Ωστόσο, η νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή ζήτησε από το Συμβούλιο αναβολή της διαδικασίας, αφού ο μάρτυρας δεν κατέστη δυνατόν να φθάσει εγκαίρως στην Κύπρο, λόγω ιατρικού προβλήματος στενού του συγγενικού προσώπου.

Πρόκειται για τον μάρτυρα υπεράσπισης Freddy Yves Ndjemba, Υπεύθυνο του Προγράμματος για την Ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδη, ο μάρτυρας απέστειλε γραπτό αίτημα για αναβολή, ενώ ανέφερε πως αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, ώστε να καταθέσει στην προγραμματισμένη διαδικασία της προσεχούς Δευτέρας.

Συνεπώς, η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, στις 09:30, όπως καθορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν εντός της αιθούσης του δικαστηρίου πρώτος θα καταθέσει ο εκπρόσωπος του INTOSAΙ, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να αντεξεταστεί ο Γενικός Ελεγκτής, στη βάση της κατάθεσης του που έχει ήδη αποστείλει προς τα μέλη του Συμβουλίου και προς τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής έχουν δώσει ήδη γραπτώς τις καταθέσεις τους για εξοικονόμηση χρόνου και επίσπευση της διαδικασίας.

Η κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή αποτελείται από 171 σελίδες και συνοδεύεται από 52 τεκμήρια.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Γενικού Εισαγγελέα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της διαδικασίας, ενώ εξέφρασαν συνάμα την επιθυμία η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη δικάσιμο, ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε  αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομική Υπηρεσία, είναι «οι επιθέσεις που δέχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και αυτούς που τη στηρίζουν, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ομάδες στήριξης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Σε σχέση με τον INTOSAI, ο κ. Σαββίδης είχε αναφέρει ενώπιον το Δικαστηρίου ότι οι κανόνες του Οργανισμού αυτού δεν είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου και ότι ο κύριος πυλώνας αρμοδιότητας του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα είναι το Σύνταγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Συνεχίζεται ο καύσωνας – Την Τρίτη στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος – Κίτρινη προειδοποίηση

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για την Τρίτη, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!