27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 12:58

Κ. Χατζηπαναγιώτου: Η Κύπρος εργάζεται για βιωσιμότητα της αλιείας

Η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των κοινών στόχων για τη βελτίωση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων, τη βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα, ιδιαίτερα του στόλου μικρής κλίμακας και στην εξάλειψη της παράνομης αλιείας, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Χατζηπαναγιώτου συμμετείχε πρόσφατα στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη MedFish4Ever: Μετασχηματιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων για  τη Βιώσιμη Αλιεία της Μεσογείου στη Βαλέτα, στη Μάλτα, που αφορά στη βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα στη Μεσόγειο.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σε παρέμβασή του ανέφερε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων της Διακήρυξης MedFish4ever και, παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, εντούτοις, η κατάσταση ορισμένων αποθεμάτων παραμένει σε ευάλωτη θέση, γεγονός που οδηγεί σε δυσκολίες στη βιωσιμότητα του αλιευτικού τομέα στη Μεσόγειο.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, η Κύπρος συνεχίζει το πρόγραμμα συλλογής δεδομένων στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕ, για συλλογή αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων που υποστηρίζουν την αξιολόγηση των μεσογειακών αποθεμάτων και των επιπτώσεων της αλιείας στο οικοσύστημα. Παράλληλα, είπε, από το 2019, έχουμε βελτιώσει και βελτιώνουμε σημαντικά τις γνώσεις μας για την ερασιτεχνική αλιεία, η οποία αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα στην Κύπρο και πρόσφατα, θέσαμε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο, με μια ηλεκτρονική εφαρμογή αναφοράς αλιευμάτων για ερασιτεχνικούς αλιείς.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, ανέφερε, είμαστε σε θέση να συλλέγουμε δεδομένα αλιευμάτων και να παρακολουθούμε τα αλιεύματα που στοχεύονται από τους ερασιτέχνες ψαράδες. Αυτό θα βοηθήσει στην παρακολούθηση και την καλύτερη ρύθμιση των ερασιτεχνικών αλιευτικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο και των ιχθυαποθεμάτων που στοχεύουν, πρόσθεσε.

Περαιτέρω τόνισε ότι η Διακήρυξη MedFish4Ever μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στον αγώνα για την εξάλειψη της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης Αλιείας (ΠΛΑΑ) στη Μεσόγειο. Η ΠΛΑ Αλιεία, είπε, εκμεταλλεύεται την έλλειψη ομοιόμορφης εφαρμογής κανόνων και τεχνικών μέτρων, καθώς και την έλλειψη εργαλείων ελέγχου και τεχνολογίας και συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων κρατών.

Η Κύπρος, προς τον σκοπό αυτό, ανέφερε, λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την διασφάλιση της αποτελεσματικής παρακολούθησης και ελέγχου των σκαφών και των αλιευμάτων της. Εντός του πλαισίου αυτού, έχουν αναπτυχθεί συστήματα απομακρυσμένης ηλεκτρονικής παρακολούθησης (REM), στο τμήμα του στόλου της Κύπρου που δραστηριοποιείται σε διεθνή ύδατα και στοχεύει αποθέματα που βρίσκονται υπό σχέδια διαχείρισης, προκειμένου να διασφαλίζεται καλύτερη παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους, είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χατζηπαναγιώτου επισήμανε ότι η Κύπρος έχει καθορίσει Διαχειριζόμενες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) με διάφορα καθεστώτα προστασίας, όπως SPAMI, θαλάσσιες περιοχές του διχτύου Natura 2000, ΘΠΠ με τεχνητούς υφάλους και μία Απαγορευμένη Περιοχή Υπεράκτιας Αλιείας (FRA) που καλύπτει το θαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 19% της συνολικής θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, περιλαμβανομένου και της  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα η οποία θέτει στόχο την προστασία του 30% των θαλασσών της Ευρώπης έως το 2030.

Στα περιθώρια της Διάσκεψης MedFish4Ever πραγματοποιήθηκε επίσης τελετή βράβευσης για καινοτόμες πρακτικές στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έλαβε το βραβείο για το καινοτόμο έργο που ανάπτυξε και αφορά στη «Χρήση απομακρυσμένης ηλεκτρονικής παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας CCTV, ως εργαλείο ελέγχου και παρακολούθησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείωση αφίξεων μεταναστών – Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου,...

Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στον Άγιο Αθανάσιο

Πυρκαγιά πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα τη περιοχή Αγίου Αθανασίου Λεμεσού(Σφαλαγγιώτισσα) ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (24/5). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα...

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου

Παγκύπρια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, σχετικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου διοργανώνει η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων - Συγγενών Εθνοφρουρών,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!