33.8 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 22:34

Κόμπος και ΒΓΓ ΟΗΕ συζήτησαν το κυπριακό

Για το Κυπριακό και την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμος και ο Βοηθός Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γέντζια.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν μια συνάντηση σε ευχάριστο κλίμα κατά την οποία συζητήθηκαν η προσπάθεια εξεύρεσης πεδίου συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών μέσω της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η μελλοντική πορεία της Κύπρου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια.

Aμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κόμπος δήλωσε ότι  είχαν «μια περιεκτική ανταλλαγή απόψεων με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γέντζια Μίροσλαβ Γεντζια για το κυπριακό ζήτημα».

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μαρία Μιχαήλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνάντηση του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

«Είναι ασφαλές να πούμε είναι ότι είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν κάποια απτά αποτελέσματα τα οποία θα προκύψουν από αυτή τη συνάντηση. Σε αυτή την εξέλιξη βοήθησε όλη η στάση που έχει κρατήσει η Κυπριακή Δημοκρατία όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, η οποία παραπέμπει σε κράτος το οποίο έχει τη διάθεση και τη θέληση. αλλά και τις δυνατότητες να σχεδιάσει αλλά και να υλοποιήσει σε σχέση με ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως η Αμάλθεια”, ανέφερε.

“Το γεγονός ότι αυτό έχουμε καταφέρει να το πραγματοποιήσουμε και να το προωθήσουμε σε αγαστή συνεργασία, μεταξύ άλλων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ενδεχομένως κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο και έχει τη δική του βαρύτητα και σημασία», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη την Παρασκευή και σε εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ, για την υποψηφιότητα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027.

«Η εκδήλωση αφορά την προώθηση της υποψηφιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που είναι υποψήφια η Κυπριακή Δημοκρατία και αν εκλεγεί τον Οκτώβριο αυτό θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη”, είπε ο κ. Κόμπος.

“Παρουσιάσαμε”, ανέφερε, “το πρόγραμμα προτεραιοτήτων μας και δώσαμε την ευκαιρία στα κράτη μέλη να γνωρίσουν με ποιο τρόπο σκοπεύουμε να πορευτούμε στα πλαίσια της υποψηφιότητας μας και εφόσον καταφέρουμε να εκλέγουμε”.

Σημείωσε πως η μεγάλη προσέλευση κατά την παρουσίαση “μάς στέλνει θετικά μηνύματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε και να εργαστούμε ώστε αυτά στο τέλος να μετουσιωθούν σε ψήφους. Η στόχευση μας είναι να προωθήσουμε τον ρόλο μας ως κράτος το οποίο έχει μία ισχυρή παράδοση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λειτουργήσει ως γέφυρα για να δημιουργηθούν συνέργειες στα πλαίσια του οργανισμού το Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε.

“Είναι μία ευκαιρία για την ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ζητημάτων που μας αφορούν και τις προτεραιότητες που θέτουμε ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε αυτά είναι ζητήματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, είτε τα δικαιώματα των παιδιών είτε την πολιτιστική κληρονομιά», ανέφερε ο κ. Κόμπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!