Ενώ στη Λευκωσία θα βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κίνηση συμβολική για την συνεχιζόμενη και παράνομη κατοχή.

Ήδη η Άγκυρα ξεκίνησε την επιθετική ρητορική, βάζοντας στο στόχαστρο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα για «εορταστικές» εκδηλώσεις με την Άγκυρα να διαρρέει ότι θα στείλει 50 πολεμικά πλοία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επέτειο των 50 ετών και την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Λευκωσία για να σηματοδοτήσει ότι δεν αποδέχεται ο ελληνισμός τετελεσμένα.

Δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό

«Θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον Ελληνισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Η Κύπρος, όπως αναφέρουν Έλληνες διπλωμάτες, είναι μείζον θέμα και θεμελιώδης στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Με την θέση της Αθήνας να μην παρεκκλίνει απ΄ τη διάθεση να μπορέσει να συμβάλει θετικά και δημιουργικά

Μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα

Όμως, απέναντι την αναθεωρημένη θέση της Άγκυρας για δύο κράτη η Αθήνα θέτει ως απαράβατους όρους για την επανέναρξη των συνομιλίων δια στόματος πρωθυπουργού:

«πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία».

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση»

Παρότι η Αθήνα βρίσκεται σε μια τακτική επικοινωνία με την προσωπική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση».

Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι είναι ένα παράθυρο ιστορικής ευκαιρίας να επανεκκινήσει η συζήτηση για το Κυπριακό δεδομένου ότι υπάρχει αφοσίωση εκ μέρους και του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και του Οργανισμού καθότι αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα υψηλής προτεραιότητας.

Σίγουρα η σχετικά μετριοπαθής σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα θα μπορέσει να συμβάλει ούτως ώστε να μπορέσει να ε ανακινηθεί ο ο διάλογος.

Η έκθεση Ολγκίν

Η έκθεση της Μαρία Ολγκίν, μπορεί να μην έχει γίνει γνωστή καθ’ ολοκληρίαν, πέρα από κάποιες βασικές θέσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρει τα επόμενα βήματα αλλά αποτελεί ένα συνολικό συμπέρασμα, μια αποτύπωση της συνολικής κατάστασης.

Επί της ουσίας, αναφέρει τα ζητήματα που έχουν προκύψει συν τω χρόνω, τα προβλήματα, τις θέσεις των μερών αλλά και τις δυσκολίες.

Η εντολή της Ολγκίν έληξε την προηγούμενη εβδομάδα, όμως η Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια, έστω άτυπη, έτσι ώστε να παραχθεί ένα κείμενο για τα επόμενα βήματα.

Είναι αξιοσημείωτο πως υπάρχει μια κινητικότητα για το θέμα στον ΟΗΕ, όπως επίσης υπήρξε συζήτηση και μεταξύ των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας.

Πάντως, η Άγκυρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε για το τι θα πράξει ο Ερντογάν απάντησε κοφτά «δεν το ξέρω», κάτι που δείχνει ότι αν και άνοιξε το θέμα στην συνάντησή τους ο κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δεν έλαβε σαφή απάντηση.

Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία και με την Κυπριακή Ηγεσία.

Η αίσθηση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να καθίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και η κυβέρνηση βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας, εφόσον αυτό θεωρηθεί σκόπιμο, για να συμβάλει στο πλαίσιο του διαλόγου.

Πάντως, η σχετικά καλή κατανόηση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι κάτι το οποίο θα συμβάλει θετικά, εκτιμά η Αθήνα, όπως έχει αναφέρει προ ημερών και ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του.

Φυσικά, πάγια θέση της Ελλάδας είναι πως η λύση του Κυπριακού ζητήματος οφείλει να είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ.

Εφόσον ανοίξει ο «δρόμος» για τις συνομιλίες, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και πολυμερής διάσκεψη.

Δηλαδή να καθίσουν στο ίδιο «τραπέζι» Λευκωσία, εκπρόσωπος Τουρκοκυπρίων, Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.

Νικολέτα Πετανίδου  [email protected]