Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται τελικά οι γιατροί του δημοσίου την επόμενη εβδομάδα, αφού οι συντεχνίες τους, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, απέρριψαν την Τετάρτη την πρόταση που τους έθεσε σε συνάντηση ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, ώστε να αποφευχθεί η απεργία.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που διήρκεσε πέραν των τριών ωρών, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, είπε πως οι γιατροί του δημοσίου πάνε για 48ωρη απεργία και συγκεκριμένα στις 26 και 27 Νοεμβρίου του 2024, επισημαίνοντας ότι σε αυτή θα συμμετάσχει και αριθμός Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και Ατυχημάτων (ΤΑΕΠ).
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, οι οδηγίες έχουν ήδη εκδοθεί και έχουν δοθεί στον Υπουργό Υγείας, αλλά και στην ηγεσία του ΟΚΥπΥ, ενώ σημείωσε πως αύριο θα δημοσιευτούν λεπτομέρειες, ώστε να ενημερωθούν και οι πολίτες.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Κούμας είπε ότι «δυστυχώς ο πολιτικός προϊστάμενος, ενώ έχει αναλάβει αυτό τον διαμεσολαβητικό ρόλο, μετά λύπης μου θα πω ότι δεν το έπραξε».
Όπως είπε, στις 12 Σεπτεμβρίου πήγαν στο Προεδρικό, όπου δόθηκαν σαφέστατες οδηγίες προς τον Υπουργό Υγείας, ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της μελέτης, που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος, για να σημειώσει ότι «δυστυχώς σήμερα, μετά από δύο μήνες και μετά από κάποιες τηλεφωνικές ή προσωπικές μεταξύ μας συζητήσεις, δυστυχώς αποδείχτηκε ότι δεν είδε τη μελέτη».
Ο κ. Κούμας υποστήριξε πως ο Υπουργός Υγείας «αποδείχτηκε ότι στηρίζει ευθέως τη θέση του ΟΚΥπΥ», σημειώνοντας ότι «θα ήταν πιο ειλικρινές αυτό να λεγόταν πριν δύο μήνες».
Ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση «υπήρξε μια αναμόχλευση των λεχθέντων του ΟΚΥπΥ», για να σημειώσει ότι «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι υπήρξε μια ταύτιση και έλλειψη διάθεσης πολιτικής βούλησης, ούτως ώστε να επιλυθεί το θέμα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο».
Είπε ότι «η 48ωρη απεργία είναι το πρώτο μέτρο και θα ακολουθήσει ανακοίνωση για την κλιμάκωση των μέτρων».
«Το διακύβευμα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο οικονομικό. Δεν γίνονται όλα για τα λεφτά. Γίνονται για την αξιοπρέπεια των γιατρών και κατά κύριο λόγο για την αξιοπιστία των όσων συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις», πρόσθεσε.
Σημείωσε πως οι συντεχνίες έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι προσπάθησαν να μην γίνουν τα μέτρα, με την άρση τους δυο φορές.
«Δυστυχώς αυτό εκλήφθηκε ως μήνυμα είτε αδυναμίας είτε μη διάθεσης από εμάς να εξυπηρετήσουμε αυτά που μας αναθέτουν οι γιατροί», συμπλήρωσε.
Ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), Χρύσανθος Γεωργίου, ζήτησε από όλους «να δείξουν υπευθυνότητα», ενώ κάλεσε τον Υπουργό Υγείας «να κάνει σοβαρή πολιτική παρέμβαση, ώστε να εμποδίσει αυτή την απεργία».
«Αυτή η απεργία», είπε, «θα είναι καταστροφική και για τα νοσηλευτήρια και για το σύστημα υγείας».
Κάλεσε άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρωτίστως τον ΟΚΥπΥ και τον Υπουργό Υγείας.
Σημειώνεται ότι η σημερινή πρόταση του Υπουργού Υγείας περιελάβανε την αποζημίωση για το 2023 και για το 2024, με προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας, μετά από συζήτηση και για τα έτη 2025-2027.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Την λύπη του για την απόφαση που πήραν οι γιατροί για 48ωρη απεργία και για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, εκφράζει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σημειώνοντας ότι οι συντεχνίες δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση που υποβλήθηκε από το Υπουργείο προβάλλοντας απαιτήσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ζήτησαν την καταβολή 9 εκατομμυρίων για τα έτη 2023 και 2024 προκειμένου να συζητήσουν και για την περίοδο 2025 – 2027. Ο υπουργός απευθύνει έκκληση να πρυτανεύσει η λογική, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι δύσκολο να κατανοήσει ο κόσμος γιατί επιλέγεται ο δρόμος της απεργίας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας».
Η ανακοίνωση του Υπουργού έχει ως εξής:
Κάλεσα σήμερα στο Υπουργείο τις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, τον ΟΚΥπΥ και τον ΠΙΣ σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση για να αποφευχθεί η 48ώρη απεργία.
Άκουσα με προσοχή τις θέσεις όλων των πλευρών και ακολούθως υπέβαλα την πρόταση μου, η οποία πιστεύω ότι ήταν μία καλή πρόταση.
Η πρόταση μας περιελάβανε την αποζημίωση για το 2023 όπως και για το 2024, με την προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας μετά από συζήτηση και για τα έτη 25-27. Στόχος της πρότασης μου δεν ήταν άλλος από την σύναψη μίας μακροχρόνιας συμφωνίας η οποία θα διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Δυστυχώς, οι συντεχνίες δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση που υποβλήθηκε από το Υπουργείο προβάλλοντας απαιτήσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθούν. Ζήτησαν συγκεκριμένα την καταβολή 9 εκατομμυρίων για τα έτη 2023 και 2024 προκειμένου να συζητήσουν και για την περίοδο 2025 – 2027.
Θέλω να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στο 2023 είχε προκύψει από μελέτη ανεξάρτητου Ελεγκτικού Οίκου για την οποία όλες οι πλευρές έδωσαν τα χέρια τον περασμένο Ιούλιο. Είχαν δεσμευτεί ότι θα έκαναν αποδεκτό το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από την μελέτη, είτε αυτό ήταν προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Λυπάμαι πολύ για την απόφαση που πήραν οι ιατροί και για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Είναι δύσκολο να κατανοήσει ο κόσμος γιατί επιλέγεται ο δρόμος της απεργίας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Απευθύνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική. Ο κόσμος χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια στις υπηρεσίες υγείας. Θυμίζω ότι η υγεία είναι δικαίωμα των πολιτών, και η προστασία της πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας.
Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες δεν αποτελούν λύση, και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους πολίτες που ήδη έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες μας. Η λύση περνά μέσα από τον διάλογο και τη συνεργασία. Μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα, χωρίς να δημιουργούμε νέα.