34.6 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Ιούλιος 2024 | 19:53

Κατηγορήθηκαν κι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους Νεκτάριος και Πορφύριος

Παραπέμπονται σε απευθείας δίκη στις 27 Σεπτεμβρίου οι δύο εν αργία αρχιμανδρίτες της Μονής Αββακούμ, Νεκτάριος και Πορφύριος. Οι δύο αρχιμανδρίτες κατηγορήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με 19 αδικήματα. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για συνομωσία προς καταδολίευση, παράνομη κατοχή περιουσίας, κλοπή από αντιπρόσωπο, κλοπή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ψευδή φορολογική δήλωση και πράξη που ενδέχεται να επηρεάσει αστυνομική έρευνα.

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος να υπογράψει εγγύηση ύψους €100.000 με έναν ή περισσότερους αξιόχρεους εγγυητές. Το όνομά του να τοποθετηθεί στη λίστα απαγόρευσης εξόδου από τη Δημοκρατία και να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Ζήτησε επίσης να παρουσιάζεται σε αστυνομικό σταθμό της επιλογής του δύο φορές τη βδομάδα.

Για τον αρχιμανδρίτη Πορφύριο, ζητήθηκαν οι ίδιοι όροι, με διαφοροποίηση στο ύψος της εγγύησης, που ανέρχεται στις €50.000.

Ο συνήγορος υπεράσπισης συμφώνησε με τους όρους, οι οποίοι επιβλήθηκαν τελικά από τη Δικαστή.

Συγκεκριμενα, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να συνωμότησαν μεταξύ τους για να καταδολιεύσουν τη Μονή Οσίου Αββακούμ (πρώην Ησυχαστήριο Οσίου Αββακούμ), κατακρατώντας χρήματα για ίδιον όφελος αντί να τα καταθέτουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής. Επιπλέον, κατηγορούνται ότι συνωμότησαν να καταδολιεύσουν την εκκλησία Αγ. Νικολάου στο Φτερικούδι, εκδίδοντας επιταγές προς όφελος τους από τον τραπεζικό λογαριασμό της εκκλησίας. Κατηγορούνται, επίσης, ότι συνωμότησαν για να κλέψουν χρήματα από τον λογαριασμό του Ησυχαστηρίου του Οσίου Αββακούμ.

Ο εν αργία αρχιμανδρίτης Νεκτάριος κατηγορείται ότι στις 5 Μαρτίου 2024, ενώ ήταν ηγούμενος της Μονής Αββακούμ, είχε στην κατοχή του παράνομα το ποσό €806.660, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι είναι κλοπιμαία. Κατηγορείται επίσης, ότι απέκτησε το εν λόγω ποσό, ενώ γνώριζε ότι αποτελούσε έσοδο από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Νεκτάριος φέρεται, ακόμα, να έλαβε χρήματα για λογαριασμού της Μονής από εισφορές πιστών, πωλήσεις προϊόντων και άλλες δραστηριότητες της Μονής, συνολικού ύψους €196.149,55 και ιδιοποιήθηκε το εν λόγω ποσό αντί να το καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής.

Και οι δύο κατηγορούνται επίσης ότι έκλεψαν από τον τραπεζικό λογαριασμό της εκκλησίας Αγ. Νικολάου στο Φτερικούδι €18.776,58, εκδίδοντας εφτά επιταγές στο όνομά τους, οι οποίες κατατέθηκαν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς. Επίσης, κατηγορούνται ότι έκλεψαν €19.800 από τον τραπεζικό λογαριασμό της Μονής.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Νεκτάριος, φέρεται να έκλεψε ποσό €20.186,29 που ανήκαν σε α πρόσωπο, καθώς και ποσό €17.211,60, που ανήκε σε β πρόσωπο.

Για τα παραπάνω ποσά, κατατέθηκαν κατηγορίες και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπλέον, ο Νεκτάριος κατηγορείται ότι δολίως υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματά του για τα έτη 2021 και 2022, δηλαδή ότι απέκρυψε να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση εισοδήματα που λάμβανε από την ενοικίαση ακινήτου του στη Λεμεσό, συνολικού ύψους €16.400 το 2021 και €7.000 το 2022.

Τέλος, ο Νεκτάριος φέρεται να προέβηκε σε ενέργεια που ενδεχομένως αν επηρεάσει αστυνομική έρευνα, τηλεφωνώντας στον ενοικιαστή του ακινήτου, από τον οποίο η αστυνομία επρόκειο να λάβει κατάθεση και να παραλάβει ενοικιαστήριο έγγραφο, ζητώντας του να μην παραδώσει σε οποιονδήποτε το ενοικιαστήριο έγγραφο.

Όλα τα αδικήματα αφορούν την περίοδο Μαΐου 2020-11 Μαρτίου 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Συνεχίζεται ο καύσωνας – Την Τρίτη στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος – Κίτρινη προειδοποίηση

Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για την Τρίτη, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!