33 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 15:10

Κατεβάζουν τα ρολά οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων – 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου

Σε 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου προχωρούν οι γιατροί του δημοσίου ύστερα από την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την πρόταση που τους έγινε από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το θέμα καταβολής των δεδουλευμένων των γιατρών, που απορρέουν από τη συμφωνία περί κινήτρων.

Πρόταση που επεξεργάζονται οι γιατροί του δημοσίου είναι όπως στα επιπρόσθετα μέτρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων κλείσουν και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) σε κοινή τους ανακοίνωση που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα ή αύριο θα εξαγγέλλουν την 48ωρη απεργία τους.

Ο ΟΚΥπΥ έστειλε χθες στις δύο συντεχνίες την πρόταση του που ήταν απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

«Το ΔΣ πήρε αποφάσεις τις οποίες μας προώθησε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής – είναι εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού – όμως το να μην έχει το θάρρος το ΔΣ να απαντήσει το ίδιο αυτό λέει πολλά», είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Σημείωσε ότι το περιεχόμενο της πρότασης δεν τους ικανοποιεί. «Εκτός του ότι δεν μας ικανοποιεί, δυστυχώς καταγράφεται πλέον και γραπτώς η απαξιωτική αλλά και προσβλητική στάση του ΔΣ και του Οργανισμού προς τους γιατρούς κάτι το οποίο σίγουρα θα τύχει απάντησης», είπε.

«Θα πρέπει οι κύριοι του ΔΣ αλλά και της διοικητικής ομάδας να αντιληφθούν ότι διαχειρίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία κρατήθηκαν εν ζωή γιατί υπάρχουν λειτουργοί υγείας και μεταξύ αυτών στην πυραμίδα είναι γιατροί. Και οι ασθενείς προσέρχονται στους γιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια κι όχι γιατί υπάρχει ΔΣ ή όποιος διοικητικός διευθυντής», πρόσθεσε.

Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ καταγράφεται ο ορισμός παραγωγικές μονάδες. «Πρέπει να αντιληφθούν οι κύριοι του ΟΚΥπΥ ότι είναι αυτές οι παραγωγικές μονάδες που παράγουν για να πληρωνόμαστε όλοι. Είναι εκεί για να βοηθήσουν να υποστηρίξουν τους γιατρούς όχι για να τους καθοδηγήσουν. Αν μπορούν να αναλάβουν ιατρική ευθύνη ισότιμη με τους γιατρούς τότε ναι έχουν το δικαίωμα να μιλούν στα ίσα με τους γιατρούς», είπε.

Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι τα επιχειρήματα του ΟΚΥπΥ καταρρίπτονται. «Πώς μπορεί όταν τα έσοδα είναι συνολικά μειωμένα κατά 6% η απόδοση προς τους γιατρούς να προτείνεται να είναι -26%. Θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό. Αντί να εκτιμηθεί ότι τους δώσαμε μια εβδομάδα να αποφασίσουν το θεώρησαν αδυναμία», πρόσθεσε.

Κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να εμπλακεί στην διαφορά που προέκυψε. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Υπουργός ασθενεί, απολογούμαστε, ευχόμαστε περιστατικά αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο το Υπουργείο Υγείας να εμπλακεί. Δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι εκτός της εξίσωσης. Τα δημόσια νοσηλευτήρια ανήκουν ακόμα στο κράτος και τυγχάνουν απλής διαχείρισης από τον ΟΚΥπΥ, ένα μοντέλο το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς. Όταν πάμε με 48ωρη στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 20 χρόνια, τα πράγματα δεν είναι απλά», είπε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχει μια πρόταση ότι θα κλείσουμε τις πρώτες βοήθειες σε όλο το επίπεδο. Ένα από τα θέματα που υπάρχει έντονη διαφωνία, τόνισε, είναι ότι κάθετο κίνητρο δεν θέλουν να δώσουν των γιατρών στις πρώτες βοήθειες.

Υπάρχουν κι άλλοι πάροχοι που έχουν ΤΑΕΠ, συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το ζευγάρι που έχει βγάλει μια περιουσία από τα σκουπίδια

"Τα δικά σου σκουπίδια ο δικός μου θησαυρός". Μια έκφραση που δεν κυριολεκτεί αλλά στην περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Νέα Υόρκη ισχύει και...

Φωτιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης: Στις φλόγες σπίτια – Πυρκαγιά και στην Κέα – Μηνύματα από το 112

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια  αυτή την ώρα στο Τρίλοφο από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις...

Χαλλούμι: Για «πονεμένη ιστορία» κάνει λόγο ο ΓΓ ΑΚΕΛ – Μέτρα προαναγγέλλουν οι αιγοπροβατοτρόφοι

Πονεμένη ιστορία χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ την παραγωγή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ, με βάση την φόρμουλα που έχει αποφασιστεί μετά από συνάντηση που...

Ποιοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα στηρίξουν Φον ντερ Λάιεν

Δύο από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές είπαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συνεχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να...

Απαράδεκτη κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ, λένε οι συντεχνίες

Για «απαράδεκτη» κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ. Αναφέρονται σε πρόσφατη...

Διορισμό Επιτρόπου για Μεσόγειο προανήγγειλε η φον ντερ Λάιεν στο πρόγραμμά της

Διορισμό Επιτρόπου για την περιοχή της Μεσογείου, στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, προανάγγειλε, μεταξύ άλλων, η προτεινόμενη για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!