33 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 14:50

Καμία περίπτωση για αλλαγή στη συμφωνημένη βάση λύσης, ξεκαθαρίζει η Λευκωσία

Δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε προτού αναχωρήσει ο κ. Στιούαρτ για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών όπου και θα υποβάλει την έκθεση του στον ΓΓ.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι αναμένει η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα ως έχουν σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, «δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί και μέσα από τις προσπάθειες που εμείς καταβάλλουμε τους τελευταίους 16 μήνες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και πάντοτε σεβόμενοι τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».

«Θα αναμένουμε την έκθεση του κ. Στιούαρτ και θα τοποθετηθούμε δημόσια όταν αυτή δημοσιοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς αν η έκθεση της απεσταλμένης του ΓΓ Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν θα είναι αντικείμενο ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό εναπόκειται στον ΓΓ.

«Η κ. Ολγκίν είναι προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, σε αυτόν θα παραδώσει την έκθεση που ετοιμάζει και ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να επιλέξει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στη βάση αυτής της έκθεσης», εξήγησε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Στιούαρτ σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μίλησε για την ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης και ερωτηθείς αν εκτιμά πως η έκθεση του θα καταγράφει τις τουρκικές παραβιάσεις στην Πύλα, στη Δένεια, στα Στροβίλια και στον Άγιο Δομέτιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που εμείς αναμένουμε είναι η έκθεση να αποτυπώνει με αντικειμενικότητα τα δεδομένα».

«Εμείς, είναι γνωστό ότι, σεβόμαστε πλήρως τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να σέβονται αυτούς τους όρους εντολής. Και το έχουμε αποδείξει μέσα από τις πράξεις μας, όχι μόνο αυτό το διάστημα, αλλά διαχρονικά», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση πόσο πιθανή είναι μια κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ και την κ. Ολκγίν υπό αυτά τα δεδομένα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που λέμε εδώ και μήνες, ότι σε αυτή τη πρόσκληση έχουμε, ήδη, ανταποκριθεί θετικά και θα αναμέναμε την ίδια θετική ανταπόκριση και από πλευράς του κ. Τατάρ».

Ο κ. Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αυτή ήταν η πρωτοβουλία που είχε επισημάνει πολλές φορές και θεωρούμε ότι θα ήταν και είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα μπορούσε να γίνει.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από το Λονδίνο ο κ. Τατάρ ζητά απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο και ερωτηθείς αν αυτό είναι εφικτό, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες.

«Είναι δεδομένο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος, γνωρίζουμε τις αξιώσεις, τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Τατάρ», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να επιδείξουμε όλοι την ίδια ειλικρινή βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Καλούμε για ακόμη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που έχουν διακοπεί, την Τουρκία, τον κ. Τατάρ, για να μπορέσει μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο να υπάρξει οριστική λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Κληθείς να αναφερθεί στις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη τους οποίους τα ΗΕ ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να τους αναλάβει ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κατ΄επανάληψη διατυπωθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από τις γραπτές δηλώσεις που έχουμε εκδώσει.

«Δεν μπορούμε και ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος δια μέσου της νεκρής ζώνης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δεν βλέπουμε καμία αναφορά ως προς τη γενεσιουργό αιτία αυτού του προβλήματος, του λόγου που βρίσκονται εκεί οι 28», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες, σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, έχουν μαρτυρήσει ότι πέρασαν από ασφαλείς χώρες, συγκεκριμένα την Τουρκία, πριν να βρεθούν στις κατεχόμενες περιοχές και να περάσουν στη νεκρή ζώνη.

«Δεν βλέπουμε, όμως, καμία αναφορά σε αυτές τις διεθνείς Συμβάσεις, στους διεθνείς κανονισμούς που αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην ασφαλή χώρα από την οποία έχουν περάσει», ανέφερε.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κ. Ολγκίν ετοιμάζει πρόταση που να «αγγίζει» τη βάση λύσης, και ότι για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπήρχε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλούσε αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο και βλέπουμε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί αμέσως Εθνικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, το Εθνικό Συμβούλιο έχει συγκληθεί για να υπάρξει ακριβώς και η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων για την τελευταία συνάντηση που είχε ο Προέδρος της Δημοκρατίας με την κ. Ολγκίν.

«Να υπενθυμίσω ότι οι όροι εντολής της κ. Ολγκίν απορρέουν από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια, καμία περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου», τόνισε.

Επιπρόσθετα είπε πως σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο παραμένει προσηλωμένη διαχρονικά η πλευρά μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώνουμε και είναι σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο που θεωρούμε ότι μπορούν να απαντηθούν οι όποιες ανησυχίες έχουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και οι Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας, δηλαδή, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποιοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα στηρίξουν Φον ντερ Λάιεν

Δύο από τους έξι Κύπριους Ευρωβουλευτές είπαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συνεχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να...

Απαράδεκτη κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ, λένε οι συντεχνίες

Για «απαράδεκτη» κωλυσιεργία στη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης με ΟΚΥπΥ κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ. Αναφέρονται σε πρόσφατη...

Διορισμό Επιτρόπου για Μεσόγειο προανήγγειλε η φον ντερ Λάιεν στο πρόγραμμά της

Διορισμό Επιτρόπου για την περιοχή της Μεσογείου, στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, προανάγγειλε, μεταξύ άλλων, η προτεινόμενη για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής...

Απάντηση ΥΠΕΞ στο ενδεχόμενο διορισμού του ως Ευρωπαίος Επίτροπος

«Σαφέστατα όχι», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος για το ενδεχόμενο διορισμού του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Όπως ανέφερε...

Yπόθεση Αββακούμ: Σε αναμονή για σύνταξη κατηγορητηρίου από εκκλησιαστικής πλευράς

Αναμένεται να οριστεί εισαγγελέας, ο οποίος θα είναι αρμόδιος κληρικός με νομικές γνώσεις και θα πληροί τις προϋποθέσεις εισαγγελέως, και ο οποίος θα προχωρήσει, με...

Πτωτικά κινείται το ΧΑΚ την Πέμπτη

Ζημιές παρουσιάζει την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να υποχωρεί στις 162,63 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,59%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κατέγραφε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!