34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 13:13

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση Σχεδίου «Κτίζω» διαπιστώνει η Επιτροπή Προσφύγων Βουλής

Εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του σχεδίου «Κτίζω» για πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, ζήτησαν με δηλώσεις τους μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, μετά το τέλος συνεδρίας της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία η Επιτροπή ενημερώθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας ότι έχουν καταρτιστεί οι 19 ομάδες των πολυκατοικιών και έχουν οριστεί συντονιστικές επιτροπές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την επιλογή εργολάβου.

Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα. «Ξέραμε ότι θα βρίσκαμε μπροστά μας προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να μην μπορούσαν να προβλεφθούν όταν κατατέθηκε το Σχέδιο ενώπιον της Βουλής, όμως δεν γίνεται να παραμένουν τα ίδια προβλήματα πέραν του ενός χρόνου», συμπλήρωσε.

«Ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη το Σχέδιο να υλοποιείται παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά όντως προχωρά», συνέχισε ο κ. Κέττηρος. «Θα πρέπει να χτιστούν οι πολυκατοικίες, να στεγαστούν οι άνθρωποι που κινδύνευαν», συνέχισε.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τις δανειοδοτήσεις. «Είναι δυνατόν το Υπουργείο Εσωτερικών να παρακαλεί ακόμη τις τράπεζες για να δανειοδοτήσει τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν διαμερίσματα;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε, «εμείς είχαμε δώσει εισήγηση από την έναρξη της διαδικασίας ότι θα μπορούσαν να αποταθούν στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ)», προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ τότε είχε εισηγηθεί να περιληφθεί ειδική πρόνοια για το Σχέδιο «Κτίζω» στα σχέδια του ΦΙΚΒ. «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει αποταθεί ακόμα στον ΦΙΚΒ», είπε ο Νίκος Κέττηρος, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο είπε πως θα το πράξει τις επόμενες ημέρες.

«Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να βοηθηθεί ο κόσμος, να προχωρήσει το Σχέδιο, γιατί γεννιούνται προβλήματα καθημερινά», υπέδειξε. «Όταν κάποιος από τους δικαιούχους αποβιώνει ενώ είναι σε εξέλιξη το Σχέδιο, πρέπει να βρεθούν οι κληρονόμοι, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Εάν δεν αποφασίσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα, αυτά θα πολλαπλασιαστούν και θα καταντήσουν Λερναία Ύδρα», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι προκύπτουν προβλήματα, τα οποία προκαλούν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, αρκετοί ηλικιωμένοι δικαιούχοι αποβιώνουν, κάτι που, όπως είπε, «αναπόφευκτα καθυστερεί την εφαρμογή του Σχεδίου ’’Κτίζω’’».

Όπως εξήγησε, «θα πρέπει να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς από τους κληρονόμους και αυτό από μόνο του είναι γραφειοκρατικό».

«Η ταλαιπωρία των προσφύγων που βρίσκονται στο ενοίκιο μέχρι την περάτωση του Σχεδίου συνεχίζεται. Οι προσδοκίες τους δεν έχουν ακόμα ευοδωθεί, αφού καμία πολυκατοικία δεν έχει ανεγερθεί μέχρι σήμερα», υπογράμμισε.

«Αναμένουμε από τις υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση του έργου», ανέφερε καταληκτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠτΔ σε DPA: Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Το DPA σημειώνει...

Βασιλικό: Επίσημο διαζύγιο CMC-ΕΤΥΦΑ – Βολές από την κινεζική κοινοπραξία

Την επίσημη αποχώρησή της από τη σύμβαση για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η κινεζική κοινοπραξία...

Παραιτείται από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης

Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με κείμενο που δημοσίευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου στα μέσα...

ΥΠΕΣ: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να βρει μια εναλλακτική λύση για το θέμα των εγκλωβισμένων...

Ερυθρός Σταυρός: Σε “σημείο κατάρρευσης” οι υγειονομικές δομές στη Γάζα

Όλες οι υγειονομικές δομές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν φτάσει «σε σημείο κατάρρευσης» λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών που προκαλούν μεγάλο αριθμό...

Αναστέλλεται η 24ωρη απεργία από ωρομίσθιους στα νοσοκομεία

Αναστέλλεται η 24ωρη απεργία του ωρομίσθιου προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια, που είχαν εξαγγείλει για τις 23 Ιουλίουοι συντεχνίες ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ ύστερα από τις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!