21.8 C
Nicosia
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 | 4:33

Η Κύπρος στις μόνες χώρες που υλοποίησαν κεντρικό μητρώο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας

Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Γραφείο της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων (ΓΕΕΚΕ), έχει πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για άλλα Κράτη Μέλη ενόψει της εφαρμογής του «Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας» (εφεξής «Σύστημα ΚΜΚΕ»).

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, διαφαίνεται ότι η Κύπρος με τη Λιθουανία και Ισπανία είναι οι μόνες χώρες που έχουν υλοποιήσει Κεντρικό Σύστημα Μητρώου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, με την Κύπρο να αποτελεί θέμα «περιπτωσιολογικής μελέτης» (case study) με εξαιρετικά θετικά σχόλια από την Ολλανδία για ενδεχόμενη υλοποίηση τέτοιου συστήματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε σχετική ενημέρωση από την ομάδα του Πανεπιστημίου Groningen που ανέλαβε την εν λόγω μελέτη για λογαριασμό της ολλανδικής Κυβέρνησης αναφέρουμε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, αφού έχει αξιολογήσει τα οφέλη από την υλοποίηση και εφαρμογή του συστήματος, να το εφαρμόσει υποχρεωτικά σε όλα τα Κράτη Μέλη.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, το ΓΕΕΚΕ,  μετά από σχετική εκπαίδευση όλων των Αρμοδίων Αρχών, έθεσε σε λειτουργία από τις 3 Ιανουαρίου 2022 τον πρώτον πυλώνα του Συστήματος ΚΜΚΕ που αφορά το Κεντρικό Μητρώο για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας και προγραμματίζει την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση του δεύτερου πυλώνα που αφορά την καταχώρηση των υπόλοιπων Κρατικών Ενισχύσεων (Κατευθυντήριες Γραμμές και Κανονισμοί Απαλλαγής) εντός του 2023.

Με τη λειτουργία του πρώτου πυλώνα του Συστήματος ΚΜΚΕ όλες οι Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καταχωρούν άμεσα όλες τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας για τις οποίες δόθηκε το «έννομο δικαίωμα λήψης της ενίσχυσης» στο Σύστημα ΚΜΚΕ, εν αντιθέσει με τα μέχρι σήμερα δεδομένα όπου η κάθε Αρμόδια Αρχή καταχωρούσε τις εν λόγω ενισχύσεις σε δικό της ξεχωριστό Μητρώο, όπου έκαστο Μητρώο κάθε Αρμόδιας Αρχής λειτουργούσε ανεξάρτητα απ’ όλα τα άλλα Μητρώα των υπόλοιπων Αρμόδιων Αρχών.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής του πρώτου πυλώνα του Συστήματος ΚΜΚΕ είναι η λήψη άμεσης πληροφόρησης των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων όλων των Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας που έχουν παραχωρηθεί ανά Δικαιούχο (Ενιαία Επιχείρηση), ανά Πρόγραμμα, ανά Αρμόδια Αρχή από όλες τις Αρμόδιες Αρχές.

Συνέπεια τούτου, με την εφαρμογή του πρώτου πυλώνα του Συστήματος ΚΜΚΕ γίνεται αποτελεσματικότερος έλεγχος των σωρευτικών ποσών των Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας για τις οποίες δόθηκε το έννομο δικαίωμα λήψης της ενίσχυσης, αφού είναι δυνατή η λήψη των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ανά Ενιαία Επιχείρηση για μια κυλιόμενη τριετία ως οι σχετικοί κανονισμοί.

Εφαρμόζοντας το Σύστημα ΚΜΚΕ, αναφέρεται, μειώνεται ο κίνδυνος υπέρβασης του επιτρεπόμενου ορίου κάθε Μητρώου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας.

Ταυτόχρονα, γίνεται επίσης αποτελεσματικότερος έλεγχος της τήρησης των Εθνικών Σωρευτικών ορίων στους Τομείς της Γεωργίας που ανέρχεται στο ποσό των  €8,934,792 και της Αλιείας που δεν ξεπερνά το ποσό των €1,090,000.

Όπως αναφέρεται, μέχρι τις 10 Αυγούστου 2022, καταχωρήθηκαν στο Σύστημα ΚΜΚΕ Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας για τις οποίες δόθηκε το έννομο δικαίωμα λήψης της Ενίσχυσης από έντεκα (11) Αρμόδιες Αρχές και αφορά τριάντα έξι (36) Προγράμματα, συνολικού ποσού αξίας €55,333,094.61 για το έτος 2022.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι Αρμόδιοι λειτουργοί σε όλες τις Αρμόδιες Αρχές έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας τους (on the job training) από τη λειτουργό του ΓΕΕΚΕ κα. Έλενα Ιωαννίδου, η οποία ήταν και η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για την υλοποίηση του Συστήματος ΚΜΚΕ.

Το ΓΕΕΚΕ και η Έφορος κα. Στέλλα Μιχαηλίδου προσωπικά, καταλήγει η ανακοίνωση, εκφράζουν ειδικές ευχαριστίες σε όλες τις Αρμόδιες Αρχές για την εξαίρετη συνεργασία και σε όλους τους λειτουργούς για την άμεση προσαρμογή σε αυτή την καινοτόμα αλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η διαφωνία για τα αεροδρόμια και οι επηρεασμοί στον τουρισμό

H εξέλιξη που σημειώθηκε με τα αεροδρόμια χρήζει περισσότερων διευκρινίσεων. Η κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι τερματίζεται η συνεργασία με τη Hermes Airport...

Η ρητορική Ερντογάν και ο κίνδυνος πολεμικού επεισοδίου

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει φτάσει στα άκρα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο χώρας που απειλεί με τέτοιο...

62 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Οδοιπορικό στην ιστορία της (φωτό)

Τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου του 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις 16 Αυγούστου...

Σαββατοκύριακο καλοκαίρι και από Δευτέρα υποχωρεί η θερμοκρασία – Δείτε πρόβλεψη καιρού

Aσθενής χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα πιθανό να αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη, μέχρι και τη Δευτέρα. Σήμερα, ο καιρός θα...

Μήνυμα Αναστασιάδη εντός και εκτός Κύπρου: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Στις τουρκικές απειλές απάντησε με έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης τονίζοντας πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα...

Εντυπωσιακή η παρέλαση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία (φωτό)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 1η Οκτωβρίου η στρατιωτική παρέλαση στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 62 ετών ανεξαρτησίας της χώρας μας. Ενώπιον της πολιτειακής και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW