30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 15:54

Η ΕΕ ερευνά καταγγελία για εμπορία προσώπων από “πανεπιστήμια” στα κατεχόμενα

Σε καταγγελία «ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» στα κατεχόμενα προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τον Ευρωπαϊκό Φορέα για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA). Μετά τις καταγγελίες, η ENQA, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος ευρωπαϊκός φορέας, έχει αρχίσει τη διερεύνηση των «πανεπιστημίων» αυτών και της σχέσης τους με πιθανή εμπορία προσώπων.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), προέβησαν σε καταγγελία «πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, παραθέτοντας εμπεριστατωμένα στοιχεία για 188 περιπτώσεις υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι έφτασαν στις κατεχόμενες περιοχές με «φοιτητικές θεωρήσεις» και σχεδόν ταυτόχρονα μετέβησαν στις ελεύθερες περιοχές, όπου αιτήθηκαν άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξετάζοντας τις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που εξασφαλίζουν οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας, τεκμηριώθηκε ότι πρόκειται για εικονικούς φοιτητές, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Η διαπίστωση ότι αφορά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, υποδεικνύει ότι γίνεται κατόπιν καθοδήγησης και ενδεχομένως να παραπέμπει σε εμπορία προσώπων”, αναφέρεται.

Το φαινόμενο με τους εικονικούς φοιτητές αποτέλεσε εκ των κυριότερων παραγόντων που συνέτειναν στις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η Κύπρος, με μαζικές αφίξεις, κυρίως Αφρικανών υπηκόων, μέσω της Πράσινης Γραμμής, αναφέρε το ΥΠΕΣ.

Προσθέτει ότι διαπιστώνοντας πως τα πρόσωπα αυτά τύγχαναν εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης από κυκλώματα διακινητών, η Κυβέρνηση προώθησε, μεταξύ άλλων μέτρων, την εφαρμογή των προνοιών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας πιέσεις προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Frontex και την Europol.

Επιπρόσθετα, πραγματοποίησε ενημερωτική διαδικτυακή εκστρατεία σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, παραθέτοντας τα πραγματικά δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο σε σχέση με την παράτυπη μετανάστευση.

Απόρροια των μέτρων που λήφθηκαν, ήταν η μείωση κατά 65% στον αριθμό των αφίξεων μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, καθώς και η κατακόρυφη μείωση κατά 85% στις αφίξεις Αφρικανών υπηκόων.

Την ίδια ώρα, η πολιτική της Κυβέρνησης οδήγησε στην αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας, με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής να φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 250 πρόσωπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ψηλές θερμοκρασίες για Ιούλη και μέσα Αυγούστου αναμένουν Μετεωρολογική και DWD

Υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες και επεισόδια καύσωνα αναμένονται για το υπόλοιπο του Ιούλη μέχρι και τα μέσα σχεδόν του Αυγούστου, σύμφωνα με το...

Τουρίστες – Καύσωνας: TikToker εξηγεί γιατί οι Κορεάτες κυκλοφορούν με ομπρέλες και μακρυμάνικα

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί -έστω και μία φορά- γιατί οι τουρίστες που έρχονται από την Κορέα προστατεύονται τόσο πολύ από τον ήλιο, ο οποίος μας προσφέρεται άπλετος...

Διακοπές στην Ελλάδα: Τράγος κατσικώθηκε στο αμάξι τουριστών στα Χανιά

«Πες μου πως είσαι διακοπές στην Ελλάδα, χωρίς να μου το πεις», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του κειμένου αλλά και του...

Σε αναζήτηση Πρωθυπουργού εξακολουθεί να βρίσκεται η Γαλλία

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα, για τελευταία ενδεχομένως φορά υπό την παρούσα μορφή του, το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν τελεί...

Επιστροφή Τραμπ: Τι είναι το μανιφέστο Project 2025

Μόλις τέσσερις μήνες απέχουν πλέον οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα το δίλημμα των ψηφοφόρων θα είναι το ίδιο με την τελευταία φορά: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ...

Αναχώρησε για το εξειδικευμένο Κέντρο στο Παρίσι ο 17χρονος οπλίτης

Αναχώρησε για τη Γαλλία, με σκοπό να διακομιστεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό Κέντρο, o 17χρονος νεοσύλλεκτος οπλίτης, που νοσηλεύεται από τις 12 Ιουλίου του 2024, στη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!