27.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 4:58

Ερωτηματικά Προέδρου ΕΔΥ για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας σε προαγωγές

Ερωτηματικά όσον αφορά ενδεχόμενα ζητήματα παραβίασης της αρχής της ισότητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γεώργιος Παπαγεωργίου, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών η οποία συνέχισε τη συζήτηση πρότασης νόμου Βουλευτών ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, για την τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου.

Στις πρόνοιες της τροποποιητικής πρότασης προτείνεται, μεταξύ άλλων, όπως η αξιολόγηση του 2023, που έγινε με το νέο σύστημα αξιολόγησης, έχει μειωμένη βαρύτητα 15 μονάδες αντί 45 που προβλέπεται στον νόμο για σκοπούς προαγωγής, ενώ τμηματικά να αυξάνεται στις 30 μονάδες το 2025 και στις 45 μονάδες  από το 2026 και εντεύθεν.

«Δεν είμαι βέβαιος αν παραβιάζεται η αρχή της ισότητας», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εξηγώντας ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι για προαγωγές που θα αξιολογηθούν με βαρύτητα 45 μονάδες, ενώ μετά την εφαρμογή του νόμου θα υπάρχουν υποψήφιοι που θα αξιολογηθούν με 15 μονάδες.

Όπως είπε μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί προτάσεις για 407 θέσεις που αφορούν δημιουργία νέων θέσεων ή αποπαγοποιήσεων που θα γίνουν με το υφιστάμενο σύστημα. Σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο να μιλάμε για ομάδες υποψηφίων».

Λέγοντας ότι η Επιτροπή θα εφαρμόσει τη νομοθεσία όπως αυτή εγκριθεί, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατάσταση μπορεί γίνει «πιο δυσανάλογη».

Ο προεδρεύων της επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε λόγων των καταγγελιών ως προς τον τρόπο που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα.

«Θα είμαστε διπλά εκτεθειμένοι αν επαναληφθούν τα όσα λέχθηκαν από τις συντεχνίες», τόνισε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να υποβάλει κάποια τροποποίηση που να αντιμετωπίσει τα θέματα που εγείρονται.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργείο αξιολογεί τα δεδομένα σε σχέση με τους κανονισμούς που διέπουν το όλο σύστημα αξιολόγησης. Είπε ότι εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου θα γίνει επικοινωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για εξέταση των ενστάσεων. Σημείωσε ότι υπάρχει πρόθεση για τροποποιήσεις στους κανονισμούς αλλά όχι στο νόμο.

Εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ επανέλαβε τη συμφωνία της συνδικαλιστικής οργάνωσης με την πρόταση νόμου που προνοεί κλιμακωτή εφαρμογή της βαρύτητας. Συμφώνησε επίσης με την θέση του Προέδρου της ΕΔΥ η εναπομείνασα βαρύτητα δεν θα πρέπει να μεταφερθεί στα υπόλοιπα κριτήρια «διότι θα γίνει ένας φαύλος κύκλος».

Εκπρόσωποι των συντεχνιών Ισότητα, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ εξέφρασαν ενστάσεις για τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει το όλο σύστημα αξιολόγησης.

Στη συνεδρία προέκυψε ζήτημα και για τη βαρύτητα του πανεπιστημιακού πτυχίου για τις κλίμακες Α2-5 -7 και το κατά πόσον περιληφθεί σχετική τροπολογία στην πρόταση νόμου.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί τροπολογία για το εν λόγω θέμα. Εξήγησε ότι αν και το πανεπιστημιακό δίπλωμα για αυτές τις θέσεις δεν είναι απαιτούμενο προσόν, εντούτοις λήφθηκε υπόψη νομολογία που επέβαλε να λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη πανεπιστημιακού πτυχίου.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι αν υπάρχει βούληση από μέρους της κυβέρνησης πρέπει να γίνει τώρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ παρατήρησε από την πλευρά του ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται γρήγορα διότι «αν αφήσουμε να τρέχει μια νομοθεσία τότε δημιουργούνται κεκτημένα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ερωτήματα για το πώς κατάφερε ο δράστης να πλησιάσει στα 150 μέτρα περίπου – Ξαφνιάστηκε μέχρι και ο εισαγγελέας

Η ευκολία με την οποία ο ένοπλος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ έφτασε τόσο κοντά του ήταν «εντυπωσιακή», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας...

Γαλλία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πάρτι γενεθλίων – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους και ο δράστης

Ένας άνδρας άνοιξε πυρ στο πάρτι γενεθλίων που είχαν οργανώσει οι γείτονές του το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα χωριό της κεντρικής Γαλλίας, σκοτώνοντας...

Η Ισπανία δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης με 2-1 την Αγγλία (φωτό)

Η Ισπανία με μια μεστή εμφάνιση κέρδισε στον τελικό του Εύρω την Αγγλία με 2-1 και στέφθηκε δικαίως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η Ισπανική ομάδα προηγήθηκε...

Αννίτα: Δεν μπορώ να μιλήσω για αισιοδοξία στο Κυπριακό

«Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξη ή να μιλήσω για αισιοδοξία», δήλωσε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αννίτα...

Καύσωνας και κίτρινη προειδοποίηση

Κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία εξέδωσε την Κυριακή το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου με ισχύ από τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις...

Αρχίζει τις επόμενες μέρες εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δηλώνει η ΥΠΑΝ

Τις επόμενες μέρες αρχίζει η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία, δήλωσε την Κυριακή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσερχόμενη στο 49ο Τακτικό...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!