33 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 16:38

Επιστολή Χριστοφίδη στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για Αναστασιάδη: Διορισμένος από τον ίδιο θα ερευνήσει καταγγελίες εναντίον του

Νέα επιστολή έστειλε στον Επίτροπο Διαφάνειας και τα μέλη της Αρχής κατά της Διαφθοράς ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

Έκπληξη και απογοήτευση εκφράζει ο Βουλευτής το ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, αναφορικά με τις καταγγελίες αναφορικά με τα για «χρυσά» διαβατήρια. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Xριστοφίδης εστιάζει στις δυο παραιτήσεις Λειτουργών Επιθεώρησης.

Παράλληλα έκπληξή του προκαλεί, ο διορισμός του Δημήτρη Γεωργιάδη στην Αρχή. Ο κ. Γεωργιάδης, όπως αναφέρει διορίστηκε το 2014 από τον κο Αναστασιάδη, τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πρώτος πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου, το γεγονός αυτό, συμπληρώνει, έχει διοριστεί πρώην αξιωματούχος, διορισμένο από τον κο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του, για να διερευνήσει καταγγελίες που αφορούν τον κο Αναστασιάδη και το τότε κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, είναι εκτός κάθε δεοντολογίας αλλά και λογικής, συμπληρώνει.

Αυτούσια η επιστολή του:

Έχω λάβει την επιστολή σας, με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2024, η οποία μου αποστάλθηκε ηλεκτρονικά στις 19 Ιουνίου, με θέμα την καταγγελία μου αριθμός 2/2022 που είχα υποβάλει στην Αρχή.

Είναι με τεράστια έκπληξη, αλλά ομολογώ και απογοήτευση, που έχω λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής σας, η οποία με ενημερώνει ότι ένας εκ των Λειτουργών Επιθεώρησης έχει παραιτηθεί γιατί θα υπογράψει συμφωνία εργοδότησης με μία από τις εταιρείες οι οποίες είχαν πρόσφατα τεθεί υπό διερεύνηση! Έχω επίσης ανεπίσημα ενημερωθεί ότι και ο δεύτερος από τους δύο Λειτουργούς Επιθεώρησης έχει υποβάλει παραίτηση.

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι αυτή η ατυχής κατάληξη υπήρξε από την αρχή ο λογικός προορισμός μιας διαδικασίας για την οποία τόσο με επιστολές μου όσο και θεσμικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέδειξα εδώ και καιρό ότι νοσούσε σε τέτοιο βαθμό που έτεινε να μετατραπεί σε φιάσκο.

Ακόμα μεγαλύτερη υπήρξε η έκπληξή μου από το γεγονός ότι, όπως με ενημερώνετε, έχετε ήδη προβεί σε διορισμό Λειτουργού Επιθεώρησης προς αντικατάσταση των δύο παραιτηθέντων, ο οποίος είναι ο κος Δημήτρης Γεωργιάδης. Ο κος Δημήτρης Γεωργιάδης διορίστηκε το 2014 από τον κ. Αναστασιάδη, τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πρώτος πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Όπως και τηλεφωνικά σας έχω μεταφέρει, θεωρώ ότι το γεγονός ότι έχετε διορίσει πρώην αξιωματούχο, διορισμένο από τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του, για να διερευνήσει καταγγελίες που αφορούν τον κ. Αναστασιάδη και το τότε κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, είναι εκτός κάθε δεοντολογίας, αλλά επιτρέψετέ μου να πω και λογικής. Επιπρόσθετα, οφείλω να υπογραμμίσω ότι ο κ. Γεωργιάδης, γνωστότατος από την τακτική του αρθρογραφία, υπήρξε άκρως εχθρικός και προκατειλημμένος απέναντι στον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχομαι και αντιθέτως πολύ φιλικά και υποστηρικτικά διακείμενος προς την πολιτική και ιδεολογία αυτών που τον διόρισαν στη θέση του προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Υπήρξε τόσο εχθρικός απέναντι μας που έφτασε σε σημείο να αποκαλεί βουλευτή του ΑΚΕΛ (Άριστο Δαμιανού) «βολευτή» από τηλεοράσεως μετά την έντονη αντίδραση από το ΑΚΕΛ για τον τότε διορισμό του. Θα μπορούσα βέβαια να παραθέσω πολλά άλλα παραδείγματα αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσω για το προφανές.

Θέλω να παραπέμψω σε αριθμό επιστολών μου τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τα οποία ουσιαστικά αναμένω να αρχίσει η διερεύνηση των καταγγελιών, επιστολές στις οποίες είχα πολύ έγκαιρα επισημάνει ότι η όλη διαδικασία είναι άκρως προβληματική και εκφυλίζεται με το πέρασμα του χρόνου. Το γεγονός ότι για αυτές τις πολύ σοβαρές καταγγελίες δεν επιλέγηκε Λειτουργός Επιθεώρησης από το εξωτερικό, αλλά αντίθετα επιλέγηκαν δύο συνταξιούχοι, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι (με όλο το σεβασμό προς τους ανθρώπους) απεδείκνυε από την έναρξη της διαδικασίας ότι, είτε υπήρξε τρομερή υποτίμηση των καταγγελιών είτε το αποτέλεσμα ήταν προδικασμένο και απλά αναμένετο η τυπική ολοκλήρωση μιας υποχρεωτικής διαδικασίας.

Προς αυτή την εικόνα συνέτειναν στη συνέχεια πολλά άλλα συμβάντα όπως: οι όροι εντολής που, κατά τους Λειτουργούς Επιθεώρησης, δεν περιλάμβαναν ουσιαστική διερεύνηση των καταγγελιών, η δημόσια προαναγγελία ολοκλήρωσης της έρευνας αρχές Νοεμβρίου 2022 χωρίς να δώσω καν κατάθεση, αλλά και πριν ετοιμαστεί καν η αντίστοιχη έκθεση της έρευνας που είχα ζητήσει από την Ελεγκτική Υπηρεσία, το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά ακόμα αναμένεται η ουσιαστική έναρξη της διερεύνησης και εκκρεμεί ακόμη η αντικατάσταση των Λειτουργών Επιθεώρησης και άλλα.

Είναι με πραγματική λύπη και απογοήτευση, αλλά και ειλικρίνεια που πρέπει να σας παραθέσω τη δική μου εκτίμηση για τα τεκταινόμενα: έχει ακολουθηθεί μία εκφυλιστική διαδικασία με κραυγαλέες αδυναμίες τα τελευταία δύο χρόνια που στη δική μου την αντίληψη δεικνύει ότι για δικούς σας λόγους είτε υπήρξε υποτίμηση των καταγγελιών είτε τουλάχιστο μια προδικασμένη εκτίμηση για το αποτέλεσμα.

Αποστέλλω αυτή την επιστολή, σχεδόν με απόγνωση, αντιλαμβανόμενος ότι η προσπάθεια για κάθαρση και δικαιοσύνη στον τόπο μας, με την επένδυση πολλών ελπίδων στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, προσκρούει σε πολλές αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά λυπούμαι να παρατηρήσω και σε υποκειμενικούς χειρισμούς. Η δική μου προσπάθεια, με σημαντικό προσωπικό κόστος σας διαβεβαιώ, ήταν όπως τη συννεφιά της διαφθοράς που σκέπασε τον τόπο να μην ακολουθήσει η καταχνιά της συγκάλυψης.

Ελπίζω η απαισιοδοξία μου στο τέλος να κριθεί αβάσιμη.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νέοι ισχυρισμοί Ερτουγρούλογλου για «σωτηρία» της Κύπρου

Oι Τούρκοι στρατιώτες μαζί με τους Μουτζαχεντίν έσωσαν την Κύπρο από το να γίνει ελληνικό νησί, αποτρέποντας να βιώσει την ίδια μοίρα με την Κρήτη, είναι...

Ελλάδα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εξαήμερη εργασία – Πόσοι εργοδότες την δήλωσαν

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού,  να κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα, και να...

Ν.Παπαδόπουλος: Να στηρίξουμε τον ΠτΔ στο Κυπριακό

Την ανάγκη για στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Παράλληλα,...

ΒΙΝΤΕΟ: Έπιασε στα πράσα τον άντρα της με άλλη στην παραλία – «Είμαι η έγκυος σύζυγός του – Ποια είσαι εσύ;»

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok κατέγραψε τη στιγμή που μια έγκυος εννέα μηνών έπιασε τον σύζυγό της με την ερωμένη του στην παραλία. Το...

Δελτίο Τύπου: H Allianz Κύπρου, πρώτη Main Event Sponsor του FIBA EuroBasket 2025

Η Allianz Κύπρου, υποκατάστημα της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στον κόσμο, αποτελεί και επίσημα τον πρώτο χορηγό του FIBA EuroBasket 2025 που θα...

Το πέναλτι 12% στις συντάξεις συζήτησαν Πρόεδρος ΔΗΣΥ και ΓΓ ΣΕΚ

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) σε καμία περίπτωση δεν δέχεται και δεν υιοθετεί λογικές και προσεγγίσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε τελεσίγραφα δήλωσε την Πέμπτη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!