33.7 C
Nicosia
Παρασκευή 14 Ιούνιος 2024 | 21:13

Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων: Κυρώσεις άνω του €1,5 εκατ. σε έξι χρόνια

Στα έξι χρόνια εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων εξετάστηκαν 2.585 παράπονα και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις προστίμου συνολικού ύψους 1.561.100 ευρώ, σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο της Επιτρόπου, στις 25 Μαΐου 2024, συμπληρώνονται έξι χρόνια εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος θεσπίστηκε με σκοπό πρωτίστως την ομοιόμορφη εφαρμογή κανόνων προστασίας δεδομένων σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το εν λόγω ισχυρό ενωσιακό πλαίσιο προστασίας δεδομένων αύξησε δραστικά τις υποχρεώσεις όλων όσοι επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα και έθεσε νέες βάσεις ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των Εποπτικών Αρχών Προστασίας Δεδομένων.

«Σε αυτά τα έξι χρόνια εφαρμογής του Κανονισμού, το Γραφείο μου χειρίστηκε 2.585 παράπονα, εκ των οποίων τα 746 αφορούσαν σε ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα, 494 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης και 112 εκτιμήσεις αντίκτυπου», αναφέρει η κ. Λοïζίδου εξηγώντας ότι διενεργήθηκαν 506 έλεγχοι, εκδόθηκαν 299 Αποφάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις προστίμου συνολικού ύψους 1.561.100 ευρώ.

Επιπλέον, συνεχίζει, έτυχαν διαβούλευσης με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 261 νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που αφορούσαν σε θέματα προσωπικών δεδομένων και επεξεργασίας τους.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι αυτά τα 6 χρόνια έχουν απαντηθεί άμεσα, 2002 γραπτά ερωτήματα πολιτών αλλά και οργανισμών, ενώ εκατοντάδες άλλα ερωτήματα απαντήθηκαν μετά από σύντομη διερεύνηση.

Προστίθεται ακόμη ότι η δράση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων, που αποτελεί το θεσμικό όργανο των Εποπτικών Αρχών, αυτή την εξαετία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλούσια και καθοδηγητική, αφού το Συμβούλιο έχει εκδώσει 48 Κατευθυντήριες Γραμμές, 6 Συστάσεις, 9 Δεσμευτικές Αποφάσεις και 2 επείγουσες Δεσμευτικές Αποφάσεις. Επίσης, το Συμβούλιο έχει εκδώσει 197 Γνώμες και έχει παράσχει 10 Γνωμοδοτήσεις από κοινού με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων.

Σημειώνεται ότι στις 25 Μαΐου 2024, συμπληρώνεται, επίσης, ένας χρόνος από την εκλογή της κ. Λοïζίδου στην Αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων.

«Η εκλογή αυτή σηματοδότησε την ενεργότερη και ουσιαστικότερη συμβολή στις εργασίες του Συμβουλίου και στα κέντρα λήψης καίριων αποφάσεων, διεκπεραιώθηκαν επιτυχώς προεδρίες συνεδριών της Ολομέλειας του Συμβουλίου και υπό-ομάδων του, εκπροσωπήθηκε το Συμβούλιο σε συνέδρια και ημερίδες και πραγματοποιήθηκαν επαφές με άλλες Εποπτικές Αρχές, θεσμικά όργανα και οργανισμούς για τον συγκερασμό διαφορετικών κουλτούρων και θέσεων με στόχο τη συνεκτική εφαρμογή του Κανονισμού προς όφελος των πολιτών», αναφέρει η Επίτροπος.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι πέραν των ανωτέρω, το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκτενή συμμετοχή στις υπό-ομάδες του Συμβουλίου, έλαβε μέρος σε συντονισμένες δράσεις του και χειρίστηκε 105 διασυνοριακές υποθέσεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων ως επικεφαλής Εποπτική Αρχή και 64 διασυνοριακές υποθέσεις ως ενδιαφερόμενη Εποπτική Αρχή.

«Πολλές και διαφορετικές προκλήσεις καθημερινά, οι οποίες μας υποχρεώνουν να επανατοποθετούμε συνεχώς την προστασία της ιδιωτικότητας στην ορθή της βάση με σεβασμό και ορθολογιστική εξισορρόπηση με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ένοπλη συμπλοκή με ένα νεκρό, σε πολυσύχναστο μέρος, στον Πειραιά

Ένοπλη συμπλοκή, έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ  στην ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά, μεταξύ τριών Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας, την ώρα που κόσμος έκανε τα ψώνια...

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την την ανακοίνωση του ανασχηματισμού το πρωί...

Πήγε να αγοράσει αυτοκίνητο 178,500 ευρώ και έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Νέα υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης διερευνά η Αστυνομία, με θύμα αυτή τη φορά 48χρονο κάτοικο Λεμεσού Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο 48χρονος, το προηγούμενο χρονικό διάστημα...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες

Νέα κίτρινη προειδοποίηση προχώρησε το Τμήμα Μετεωρολογίας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μάλιστα η προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ στη μία ξημερώματα.

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού ο κίνδυνος για πυρκαγιές – Δείτε ποινές για άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια

Σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού θα παραμείνει και το Σάββατο ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών. Τονίζεται ότι απαγορεύεται το...

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% σημείωσε το ΧΑΚ – Απώλειες 0,37% την Παρασκευή

Εβδομαδιαία κέρδη 1,8% παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προκήρυξη πρόωρων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!