Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου αποφάσισε ομόφωνα όπως:
- Από 1/1/2024 τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, για αντικειμενικούς λόγους πέραν του ελέγχου των μελών τους, δεν θα δεσμεύονται από το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, καθώς από την έκδοση του διατάγματος ΚΔΠ 332/2023 η συμφωνία αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί.
- Τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου προχωρήσουν σε κλείσιμο των τυροκομείων τους από τις 10/1/2024.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου:
Η πιο πάνω απόφαση, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι δυστυχώς αποτέλεσμα αδιεξόδου, μετά από 2 μήνες προσπαθειών για εξεύρεση λύσης, στο οποίο μας οδήγησε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αποκορύφωμα την τελευταία μας συνάντηση την Πέμπτη 21/12/2023. Μια συνάντηση στην οποία καταβάλαμε έστω και την υστάτη προσπάθεια για να μην οδηγηθούμε στο αδιέξοδο, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Το πρόβλημα ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2023, όταν εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο σε μια νύχτα, χωρίς διαβούλευση και συναίνεση και στη βάση λανθασμένων υπολογισμών καθορίστηκε ως ελάχιστο ποσοστό το 19% αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή μείγματος χαλλουμιού, παραβιάζοντας μονομερώς το πλαίσιο συμφωνίας
Η διαφωνία μας εστιάζεται στο γεγονός ότι το ποσοστό του 19% αποτελεί λανθασμένη εκτίμηση από πλευράς Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αφού αφορά την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι μόνο την παραγωγή μείγματος χαλλουμιού, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία, το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγεί στην κατάργηση όλων των άλλων αιγοπρόβειων προϊόντων.
Μέσα στους 2 μήνες που έχουν παρέλθει, προσπαθήσαμε επανειλημμένα να βρούμε μια συναινετική λύση σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Προτείναμε, χωρίς αποτέλεσμα, όπως επανέλθουμε στο πραγματικά διαθέσιμο ποσοστό, που κυμαίνεται στο 10%.
Αμετάβλητος στόχος του Συνδέσμου μας ήταν και συνεχίζει να είναι η διαφύλαξη των εξαγωγών οι οποίες έχουν κάνει το χαλλούμι γνωστό σε όλο τον κόσμο, η αξιοποίηση όλου του παραγόμενου γάλακτος το οποίο είναι προς όφελος όλων των παραγωγών και να μην χαθεί ούτε και μία θέση εργασίας στον κλάδο της τυροκομίας.
Εκπροσωπούμε ένα κλάδο με εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με εξαγωγές 300 εκατομμυρίων ευρώ, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στη βιομηχανία και με 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Για τις αποφάσεις μας έχουμε ήδη ενημερώσει τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ έχουμε ήδη απευθύνει επιστολές στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας καθώς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη ενημερώνοντας τους για όλα τα πιο πάνω και ζητώντας τη δική τους παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί η σοβαρή κρίση στον κλάδο.
Επιθυμία μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση λύσεων ως αποτέλεσμα διαβούλευσης και συναίνεσης καθώς και η αποφυγή αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την τυροκομία και που οδηγούν τον κλάδο σε πορεία καταστροφής με ανυπολόγιστες ζημιές για την οικονομία του τόπου μας, αλλά και για το ίδιο το χαλλούμι για το οποίο όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούμε ότι αποτελεί τον «λευκό χρυσό» της Κύπρου.