21.1 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 3:10

Εισηγήσεις ΕΚΑ στον Πρόεδρο για εφαρμογή των προνοιών για χαλούμι Π.Ο.Π

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας απέστειλε, την Πέμπτη, επιστολή προς τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με εισηγήσεις για την εφαρμογή των προνοιών για το χαλούμι Π.Ο.Π.

Στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΑ, ο κ. Χάμπας εισηγείται την εφαρμογή νέας γενετικής για τις αγελάδες, σημειώνοντας πως με πιο λίγο αριθμών αγελάδων μπορεί να έχουμε τις ίδιες ποσότητες γάλακτος.

Εισηγείται, επίσης, να δοθούν οικονομικά και άλλα κίνητρα στους αγελαδοτρόφους, για σφαγή ή και εξαγωγή αγελάδων για αποσυμφόρηση του αγελαδινού γάλακτος.

Ο κ. Χάμπας σημειώνει ότι το Υπουργείο Εμπορίου και οι άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους, θα πρέπει να ελέγξουν την εισαγωγή, την ιχνηλάτηση και την πορεία κατάληξης των ποσοτήτων γαλακτόσκονης.

Άλλη εισήγηση της ΕΚΑ αφορά την εφαρμογή προτύπου για το στραγγιστό γιαούρτι. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, με την εφαρμογή του προτύπου αυτού τη θέση της γαλακτόσκονης θα πάρει το  αγελαδινό γάλα, με περίπου 24 εκ. λίτρα αγελαδινό γάλα τον χρόνο να μετακινούνται από το χαλούμι στο στραγγιστό γιαούρτι.

Ο κ. Χάμπας εισηγείται ακόμη το Υπουργείο Εμπορίου στο σχέδιο για εκσυγχρονισμό των βιομηχανιών να συμπεριλάβει πρόνοια που να επιτρέπει στις γαλακτοβιομηχανίες την αγορά του ανάλογου εξοπλισμού για την παραγωγή του στραγγιστού γιαουρτιού από αγελαδινό γάλα.

Επίσης, σημειώνει, θα πρέπει να επιδοτηθούν τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν το αιγοπρόβειο γάλα με τα συστήματα καταγραφής.

Άλλη εισήγηση της ΕΚΑ είναι να αναπτυχθεί η γενετική στα αιγοπρόβατα, ιδιαίτερα σε εκείνες τις ράτσες που έχουν έρθει από αναπτυγμένες χώρες όπως την Ισπανία, τη Γαλλία και πλέον είναι στο φάκελο για το χαλούμι.

Αυτή η τακτική, σημειώνεται, ήδη άρχισε να εφαρμόζεται σε ιδιωτικό επίπεδο και έχει μεγάλη επιτυχία.

Στόχος μας, αναφέρεται, θα πρέπει να είναι σε 3 – 4  χρόνια με τον ίδιο αριθμό ζώων να διπλασιάσουμε το αιγοπρόβειο γάλα.

Για τις κυπριακές ράτσες, σημειώνεται, ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε την τεχνογνωσία, καθήκον που θα πρέπει να το αναλάβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Τμήμα Γεωργίας.

«Όπως οι Ιταλοί για την παρμεζάνα έχουν διεπαγγελματική Επιτροπή παρακολούθησης και εφαρμογή του Π.Ο.Π, έτσι πρέπει να γίνει και στην Κύπρο με την συμμετοχή των Υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων, των γαλακτοβιομηχανιών και των αγροτικών οργανώσεων», προστίθεται στην επιστολή.

Τέλος, η ΕΚΑ συμφωνεί όπως όταν δημοσιευθεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο  και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου και τα πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος, δοθεί παράταση προσαρμογής του χαλουμιού ως Π.Ο.Π. μέχρι το 2029, στη βάση έκδοσης σχετικών διαταγμάτων που θα καθορίζουν τις ποσοστώσεις του γάλακτος ανά έτος.

Η επιστολή κοινοποιείται προς τους Υπουργούς Γεωργίας,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου.

H Συντονιστική Αιγοπροβατοτρόφων χαιρετίζει την απόφαση για χαλλούμι

Η Συντονιστική Επιτροπή των Αιγοπροβατοτρόφων με χαιρετίζει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ η οποία απορρίπτει στο σύνολο της την προσφυγή που καταχωρήθηκε για ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού που κατοχυρώνει το χαλλούμι ΠΟΠ.

Σε ανακοίνωση, η Συντονιστική εκφράζει ευχαριστίες στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία υποστήριξε με επιτυχία τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προστάτευσε το χαλλούμι, όπως αναφέρεται.

Η Συντονιστική εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά “όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού ΠΟΠ θα αντιληφθούν το ξεκάθαρο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα σταματήσουν τις οποιεσδήποτε ενέργειες ιδιοτελούς χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν να βλάψουν επικίνδυνα το εθνικό μας προϊόν και την οικονομία της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Με αίσθημα υψηλής ευθύνης και πνεύμα καλής συνεργασίας καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Γεωργίας, τους τυροκόμους και τους αγελαδοτρόφους να εργαστούμε υπεύθυνα για την προστασία και προώθηση του χαλλουμιού ΠΟΠ, με γνώμονα πάντα τον Εκτελεστικό Κανονισμό που κατοχυρώνει το προϊόν και καθορίζει ξεκάθαρα τις προδιαγραφές του”, αναφέρεται.

Σημειώνεται εξάλλου ότι μετά την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για άμεση συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους, η Συντονιστική Αιγοπροβατοτρόφων θα τοποθετηθεί εκ νέου δημόσια  μετά τη συνάντηση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού “Ο Ποιμένας” ΛΤΔ. η Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων ΛΤΔ, ο Σύνδεσμος Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου, η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Λευκωσίας ΛΤΔ, η ΟΝΑΠ ΛΤΔ, η Μ – Π.Ο.ΑΙ ΛΤΔ, η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Πάφου (Τσέλιγκας) ΛΤΔ και η Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) ΛΤΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμπλοκή στο κέντρο της Λευκωσίας με δύο τραυματίες

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης (21/05) μετά από πληροφορία για συμπλοκή μεταξύ προσώπων στο κέντρο της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στη...

Συνεχίζει να μοιράζει κέρδη το ΧΑΚ – Άνοδος 1,37% και ξεπέρασε τις 160 μονάδες

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 160,34 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,37%. Άνοδο σε...

Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργάτες έπεσε στον Νείλο, βόρεια του Καΐρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

Singapore Airlines: Από τις αναταράξεις 1 νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες – Δείτε μαρτυρίες και εικόνες μέσα από το αεροπλάνο (φώτο,βίντεο)

Βρετανός υπήκοος, ηλικίας 73 ετών, είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του εν μέσω αναταράξεων στο αεροπλάνο της Singapore Airlines, το οποίο εκτελούσε την...

Σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό, σχετικά με κλοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ως μία πολύ σοβαρή εξέλιξη ανέδειξε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τη σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό σχετικά με υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών...

Πάφος: Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 15χρονο αγόρι μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία στην Πάφο. Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου, περί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!