31.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Ιούλιος 2024 | 17:42

Ειδικές συντάξεις και ανεργιακό στα 63 συζήτησε με Υπουργό η Επ. Εργασίας

Το ζήτημα της καταβολής συντάξεων σε όσους έχουν εργαστεί και στο εξωτερικό χωρίς καθυστερήσεις και το θέμα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στα άτομα που συμπληρώνουν το 63ο έτος και θεμελιώνουν δικαίωμα για θεσμοθετημένη σύνταξη, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας σε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα των επιμερισμένων συντάξεων είναι ζήτημα που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς εξαρτάται και από τις χώρες στις οποίες έχει εισφορές. Όπως είπε, όταν κάποιος εργαζόμενος χρειάζεται να συμπληρώσει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δικαιούται να λάβει σύνταξη, έχει εισφορές σε άλλη χώρα με την οποία υπάρχει διμερής συμφωνία ή είναι μέρος της ΕΕ, χρειάζεται η χώρα να προωθήσει την ανάλογη ενημέρωση.

Επομένως, σημείωσε ότι το ζήτημα έχει να κάνει με τον βαθμό στον οποίο οι διαδικασίες της κάθε χώρας επιτρέπουν να γίνει αυτό σύντομα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, που αποτελεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως είπε, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες. Είπε ότι είχε επικοινωνήσει με τον προηγούμενο Υπουργό Εργασίας της Ελλάδας και προτάθηκαν τρόποι για βελτίωση της κατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι προγραμματίζει να επαναφέρει το ζήτημα και στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τη νυν Υπουργό.

Σημείωσε ότι από πλευράς Υπουργείου, αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι αιτήσεις των ατόμων που εξαρτώνται από το πώς άλλη χώρα θα χειριστεί το αίτημα, να τυγχάνουν πιο γρήγορης επεξεργασίας, για να περιοριστεί ο χρόνος που χρειάζεται.

Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα, την καταβολή ανεργιακού επιδόματος και άλλων παροχών στα άτομα που θεμελιώνουν δικαίωμα σε θεσμοθετημένη σύνταξη, είπε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί εσωτερικά στο Υπουργείο αλλά αναμένεται να λυθεί στο πλαίσιο της συνολικής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ενώ είπε ότι είναι ανοιχτός στις εισηγήσεις των κομμάτων για το θέμα.

«Η πρόθεση μας είναι ενόψει της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προγραμματίζεται για το 2025 διάφορα ανοιχτά θέματα που τίθενται στη δημόσια συζήτηση που έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, να τα διαχειριστούμε ενόψει της μεταρρύθμισης», είπε.

Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου πού βρίσκεται το ζήτημα για τη σύνταξη χηρείας σε άντρες που έχασαν τη σύζυγό τους πριν από το 2018, είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης και η Κυβέρνηση θα μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα με βάση το κόστος που θα προκύψει.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε επίσης από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για την άδεια μητρότητας και τη γονική άδεια που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απάντησε ότι η πρόθεση είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Έχουμε προβεί σε κοστολόγηση μέσα από αναλογιστικά δεδομένα για την αύξηση της άδειας μητρότητας, ολοκληρώθηκε η ετοιμασία νομοσχεδίου», είπε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απλή αλλαγή.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό και συμβολικΌ το ότι η πρώτη από τις ενέργειες που αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υλοποίηση από πλευράς κυβέρνησης το 2024 θα είναι η αύξηση της άδειας μητρότητας. Σε σχέση με τη γονική άδεια, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε σενάρια που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και προσδιορίστηκε το κόστος διαφόρων επιλογών. Ανέφερε ότι εντός του 2024 η γονική άδεια θα βελτιωθεί και θα διευρυνθεί περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, ότι η Επιτροπή θα εξετάσει ως αυτεπάγγελτο το θέμα για αύξηση του επιδόματος, σε προγραμματισμένη συνεδρία στις 5 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι αν υπάρχει νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση θα προηγηθεί.

Για τη σύνταξη χηρείας είπε ότι θα συζητηθεί ξανά το θέμα μετά την αναλογιστική μελέτη στις 20 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί «αυτή η άνιση μεταχείριση που υφίστανται χήροι άντρες, που ατύχησαν να χάσουν τη σύζυγό τους πριν το 2018».

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις εξωτερικού, ο κ. Καυκαλιάς έκανε έκκληση να γίνει προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα τους επόμενους 2-3 μήνες, σημειώνοντας ότι είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις. Έφερε ως παράδειγμα ότι υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να κάνουν αίτηση στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, επειδή περιμένουν να λυθεί το ζήτημα των εισοδημάτων τους.

Τέλος, για το ανεργιακό στα άτομα άνω των 63 ετών, είπε ότι υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις νόμου και ζήτησε και πάλι να εξεταστούν οι ενέργειες της Κυβέρνησης τους επόμενους 3 μήνες και να μην αναμένεται η διευθέτησή του στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, καθώς είναι ένα θέμα που χρονίζει.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι το ζήτημα της σύνταξης χηρείας άπτεται της αρχής της ίσης μεταχείρισης και πρέπει να επέλθει δικαιοσύνη σε αυτόν τον τομέα, ακόμα και αν χρειαστεί με μία πολύ μικρή αύξηση εισφορών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι δεν γίνεται να ψηφίζονται νόμοι με αναδρομική ισχύ, αλλά, με βάση το Σύνταγμα, να βρεθούν λύσεις για να μη χρειαστεί να γίνουν αυξήσεις στις εισφορές.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του, χαιρέτισε την προσθήκη στο πρόγραμμα του Προέδρου της πρότασης της ΕΔΕΚ για αύξηση της άδειας μητρότητας και της γονικής άδειας και τόνισε την ανάγκη να κατατεθεί το συντομότερο. Χαιρέτισε επίσης την άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο για τη γονική άδεια για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, ενώ συζητούνται και αλλαγές για περαιτέρω βελτίωση της.

Είπε ότι διαχρονικές θέσεις της ΕΔΕΚ ξεκινούν να γίνονται πράξη, όπως έγινε και με τη στήριξη στους νεαρούς γονείς με τα έξοδα των βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη. «Θεωρούμε ότι είναι με αυτές τις πολιτικές που πρέπει να στηρίξουμε τους νέους γονείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σεπτέμβριο η απόφαση για την παύση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή

Δεν θα εκδοθεί απόφαση πριν από τον Σεπτέμβριο, είπε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας σχετικά...

Στους κοινωνικούς εταίρους η πρόταση ΥΠΕΡΓ για οικοδομική βιομηχανία – Θα απαντήσουν μέχρι την Τετάρτη

Τη μεσολαβητική του πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, από το μέσον του 2022 μέχρι το τέλος 2027 (01/06/2022 μέχρι...

Επιστολή-διάβημα Αννίτας σε ομολόγους της για την εισβολή

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου απέστειλε την Παρασκευή επιστολή-διάβημα προς τους Προέδρους των κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του...

Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια της Κύπρου από τα τεχνικά προβλήματα

Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια της Κύπρου από τα τεχνικά προβλήματα,ΑΕΟΡΔΡΟΜΙΑ λόγω ενός λογισμικού που συνδέεται με την Microsoft και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε τράπεζες, αεροπορικές εταιρείες,...

Πως απαντά το Υπουργείο Οικονομικών για τις επικρίσεις για την αύξηση μισθών στον κρατικό τομέα

Η παραχώρηση των γενικών αυξήσεων λαμβάνει υπόψη την πορεία της κυπριακής οικονομίας και το γεγονός ότι υπήρξε γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού...

Microsoft: Επιδιορθώθηκε η αιτία του προβλήματος σε εφαρμογές και υπηρεσίες 365

Με νεότερο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters διορθώνει τον τίτλο και την πρώτη παράγραφο του τηλεγραφήματος που αναμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο: "Παγκόσμια τεχνική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!