28.8 C
Nicosia
Σάββατο 20 Ιούλιος 2024 | 6:19

Δράσεις για απαλλαγή από παράνομους σκουπιδότοπους, παρουσίασε η Υπουργός Γεωργίας

Με σύνθημα το #wastefreecyprus και στόχο μια Κύπρο απαλλαγμένη από παράνομους σκουπιδότοπους η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου παρουσίασε σήμερα τις έξι δράσεις του Πλαισίου Δράσεων για Αποτελεσματική Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Παράνομης και Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Αποβλήτων, προς ενίσχυση των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές αρχές.

Ξεχωρίζουν η χρηματοδότηση με συνολικά €1,5 εκατ. του καθαρισμού των σημείων στα οποία παρατηρείται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών, η έκδοση εξώδικων προστίμων μέχρι και €20.000 ευρώ προς όσους προκαλούν ρύπανση, η αύξηση των πράσινων σημείων ανά το παγκύπριο, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και η αποκατάσταση των παράνομων σκυβαλότοπων.

Ο έξι δράσεις παρουσιάστηκαν την Παρασκευή από την Υπουργό Γεωργίας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο αμφιθέατρο «Θέοφιλος Γεωργιάδης» του ΓΤΠ, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΓΑΑΠ, Ανδρέας Γρηγορίου, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της ΓΔ Περιβάλλοντος του ΥΓΑΑΠ Ηλιάνα Τόφα -Χριστίδου, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων ο Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων ο Κοινοτάρχης Απαισιάς Λευτέρης Περικλή, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Σάββας Ιεζεκιήλ, ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων Στέλιος Μιχαήλ και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας Παντελής Χατζηγέρου.

Υποδεικνύοντας πως παρά το ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αρκετές ενέργειες, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και από τις τοπικές αρχές, εθελοντές και ΜΚΟ, η παράνομη απόρριψη συνεχίζεται, με αποτέλεσμα είτε να διογκώνονται οι παράνομες απορρίψεις είτε να δημιουργούνται νέες εστίες μόλυνσης, αλλά και ότι έχουμε γίνει επίσης μάρτυρες αρκετών περιστατικών πρόκλησης πυρκαγιών, που προκλήθηκαν λόγω της παράνομης και ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων, και πως εγείρονται κίνδυνοι και για τη δημόσια υγεία, η Υπουργός Γεωργίας υπενθύμισε πως σύμφωνα και με τον περί Δήμων και περί Κοινοτήτων Νόμων, οι εκάστοτε τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη συλλογή των αποβλήτων/διατήρηση καθαριότητας/μη ανάπτυξης παράνομων σκυβαλότοπων.

Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό και αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που έχουν οι τοπικές αρχές  να αντιμετωπίσουν ενόψει και της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΤΑ από 1η Ιουλίου, «το ΥΓΑΑΠ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ενισχύσει τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές αρχές, με απώτερο στόχο να οδηγηθούμε σε μια Κύπρο απαλλαγμένη από παράνομους σκουπιδότοπους».

Εξηγώντας ότι στο εν λόγω Πλαίσιο Δράσεων, φορείς υλοποίησης, πέρα από τις τοπικές αρχές είναι κα όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί και μη φορείς και υπηρεσίες, η Μαρία Παναγιώτου υπογράμμισε πως «μόνο μέσα από μια ολιστική διαχείριση, συλλογική δράση και εφαρμογή παράλληλων δράσεων» μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μια Κύπρο απαλλαγμένη από παρανόμους σκυβαλότοπους.

Οι έξι δράσεις

Ακολούθως η Υπουργός Γεωργίας προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των έξι δράσεων, με πρώτη την εκστρατεία καθαρισμού από τους παράνομους σκυβαλότοπους, για την εφαρμογή της οποίας, «το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ξεκινά τη χρηματοδότηση του καθαρισμού των σημείων στα οποία παρατηρείται συστηματική απόρριψη σκουπιδιών».

Αναφέροντας πως βασικός στόχος της λήψης αυτής της χρηματοδότησης, είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί το πρόβλημα, η Υπουργός Γεωργίας υπέδειξε πως εκ τούτου, όλες οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κύπρου που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω εκστρατεία καθαριότητας θα τύχουν οικονομικής στήριξης εφόσον ενημερώσουν για τον χώρο, τον όγκο και το είδος των αποβλήτων που έχουν σε παράνομες χωματερές (έχουν λάβει σχετικό έντυπο από τις 21 Ιουνίου), διευθετήσουν σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του χώρου (ακόμα και με δενδροφύτευση) μετά την απομάκρυνση των σκουπιδιών και καταρτίσουν πλάνο για λήψη κατάλληλων μέτρων που θα λάβουν ώστε να τερματισθούν οι παράνομες απορρίψεις στην κοινότητά τους, όπως για παράδειγμα με τον διορισμό επιθεωρητών οι οποίοι θα επιτηρούν και θα έχουν υπό την ευθύνη τους τη μη επανάληψη του φαινομένου.

Η κ. Παναγιώτου σημείωσε πως αν οι τοπικές αρχές δεν αναλάβουν από μόνες τους την πρωτοβουλία να καθαρίσουν τους παράνομους σκουπιδότοπούς τους, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα μπορεί να ζητήσει αυτοβούλως από την τοπική αρχή να προβεί σε καθαρισμό περιοχών που έχουν εντοπιστεί από επιθεωρητές του τμήματος, από πολίτες ή και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και εάν υπάρξει άρνηση, τότε να ασκηθούν τα εργαλεία που προνοεί η νομοθεσία.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, τα σημεία ρύπανσης θα ιεραρχηθούν και όσα από αυτά θα καταγραφούν ως σημεία βαριάς ρύπανσης και επικινδυνότητας (η αξιολόγηση της επικινδυνότητας θα γίνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα συναρμόδια τμήματα), θα τεθούν σε προτεραιότητα, προσθέτοντας πως στην περίπτωση που χρειαστεί, η εκστρατεία θα συνεχιστεί και εντός του 2025, μόνο όμως με χρηματοδότηση των περιοχών που δεν έλαβαν οικονομική βοήθεια εντός του 2024.

Για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας καθαριότητας εντός του 2024, όπως πρόσθεσε, θα διατεθεί ποσό μέχρι €1,5 εκατ. το οποίο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος  του ΥΓΑΑΠ.

Υπενθύμισε επίσης πως φορείς, δήμοι αλλά και κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα όρια των οποίων βρίσκονται εντός του δικτύου NATURA 2000, μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον ειδική χρηματοδότηση για απαλλαγή από παράνομους σκουπιδότοπους ύψους €250.000, μέσω του έργου «Απομάκρυνση μπάζων και απορριμμάτων» του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027.

Όπως ανέφερε η εκστρατεία καθαριότητας ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024, στις κοινότητες Τσάδας και Έμπας στην Πάφο.

Η δεύτερη δράση, όπως ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας, αφορά τα νομικά εργαλεία για προώθηση του Πλάνου. Υπάρχουν, όπως είπε, δύο ισχυρά εργαλεία στη νομοθεσία του Τμήματος Περιβάλλοντος τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν στην αποτροπή της επανάληψης της παράνομης απόρριψης, με πρώτο την αξιοποίηση των εξώδικων προστίμων έως και €20.000 προς όσους προκαλούν ρύπανση (νερό, έδαφος) ή και προχωρούν ή επιτρέπουν την παράνομη απόθεση αποβλήτων, και δεύτερο την ενίσχυση των επιθεωρήσεων και ελέγχων με την αύξηση των επιθεωρητών του Τμήματος Περιβάλλοντος και τον διορισμό επιθεωρητών των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κ. Παναγιώτου υπενθύμισε ότι η προσπάθεια ελέγχων και επιθεωρήσεων για πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος, για προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας, ενισχύθηκε  με πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου και του Τμήματος Περιβάλλοντος στις 11 Ιουνίου, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που τους παρέχονται, για να μπορέσουν να ασκήσουν αποτελεσματικά όσα ο περί Δήμων και περί Κοινοτήτων Νόμος προνοεί για τη συλλογή των αποβλήτων/διατήρηση καθαριότητας/μη ανάπτυξης παράνομων σκυβαλότοπων.

Η τρίτη δράση αφορά τη διεύρυνση της ευθύνης του παραγωγού σκυβάλων, με την Υπουργό Γεωργίας να εξηγεί πως για στοχευμένη εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» προς αποτελεσματική διαχείριση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, προωθείται η διευρυμένη ευθύνη παραγωγού και σε άλλες ροές αποβλήτων ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης.

«Ως εκ τούτου» ανέφερε, «προχωράμε με την ετοιμασία νομοσχεδίων για θέσπιση συστημάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού σε πρόσθετες ροές αποβλήτων, όπως έπιπλα και στρώματα».

«Την ίδια στιγμή αξιοποιούμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και επεξεργαζόμαστε την θέσπιση συστήματος διευρυμένης ευθύνης παραγωγού και στα απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις (AKK) όπως π.χ. υλικά οικοδομής, τούβλα, πλάκες επιστρώσεων, είδη υγιεινής, τζάμια, πλακίδια κ.ά» πρόσθεσε.

Η 4η δράση αφορά την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). «Για τον σκοπό αυτό το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων συνεχίζει τη διαδικασία αποκατάστασης στους 47 ΧΑΔΑ της Επαρχίας Λεμεσού και την εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών αποκατάστασης στους 24 ΧΑΔΑ στην Επαρχία Λευκωσίας» ανέφερε η Υπουργός υπενθυμίζοντας ότι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ αποτελεί συγχρηματοδοτούμενο έργο της προγραμματικής ποεριόδου 2021-2027 αλλά και πως στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν.

Η 5η δράση αφορά τη «δημιουργία Ικανοποιητικού Δικτύου Υποδομών και Εγκαταστάσεων για τη Διαχείριση Αποβλήτων» με την Μαρία Παναγιώτου να τονίζει πως η δημιουργία και εφαρμογή ενός επαρκούς δικτύου πράσινων σημείων θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του φαινομένου. Για τον σκοπό αυτό, όπως εξήγησε, αναθεωρείται το Δίκτυο Πράσινων Σημείων με σκοπό να πυκνώσει έτι περαιτέρω από τον αρχικό σχεδιασμό και να επιτευχθεί μέχρι το 2027 η επαρκής κάλυψη σε παγκύπριο επίπεδο.

Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος του 2024 θα ολοκληρωθούν 3 νέα  πράσινα σημεία (Τρούλλοι, Αγία Νάπα και Αυγόρου), ενώ έχει οριστικοποιηθεί η χωροθέτηση επιπλέον 8 πράσινων σημείων των οποίων η κατασκευή ξεκινά εντός των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με την Υπουργό Γεωργίας, η επέκταση του Δικτύου Πράσινων Σημείων έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Υπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι εντός του 2025 ξεκινά η δημιουργία Κέντρων επαναχρησιμοποίησης/επισκευής και δικτύου καταστημάτων επαναχρησιμοποίησης στις μεγάλες πόλεις, τα οποία θα συμβάλουν, όπως τόνισε, στη μείωση της δημιουργίας των αποβλήτων και έχουν συμπεριληφθεί ήδη στον εθνικό προϋπολογισμό.

Η Υπουργός Γεωργίας υπενθύμισε ακόμη την επικείμενη εφαρμογή του Συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ (ΠΟΠ)» από τα Συμπλέγματα Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αποτελέσουν, όπως είπε, το όχημα για τη μετάβαση σε μια Πράσινη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία. «Η υποχρεωτική διαλογή στην πηγή, αρχίζει το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025» υπογράμμισε.

Η 6η τέλος δράση αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με την Υπουργό Γεωργίας να επισημαίνει πως «χωρίς την ενεργή συμμετοχή και την περιβαλλοντική συνείδηση που πρέπει να έχει ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα».

«Πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε βίωμά μας την άρνηση της πρόκλησης οποιασδήποτε μορφής ρύπανσης» τόνισε, σημειώνοντας πως ως εκ τούτου το ΥΓΑΑΠ ενισχύει τις εκστρατείες ενημέρωσης που κάνει σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την πρόληψη, τη μείωση της ρύπανσης, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την ανάπτυξη συλλογικής δράσης.

Καταληκτικά η Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του πλάνου είναι η συνεισφορά του καθενός και της κάθε μίας από μας, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνεχίζει τις συντονισμένες δράσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς υλοποίηση του Πλάνου κα απευθύνοντας ξανά έκκληση στις τοπικές αρχές να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχονται με σκοπό να ασκήσουν όσα προνοεί η νομοθεσία τους, και να προχωρήσουν στον άμεσο καθαρισμό και αποκατάσταση των χώρων ανεξέλικτης απόρριψης αποβλήτων και στην αυστηροποίηση της επιθεώρησης.

«Για να φτάσουμε σε μια Κύπρο πλήρως απαλλαγμένη από παράνομους σκυβαλότοπους, για να επιτύχουμε το #wastefreecyprus που είναι και το σλόγκαν μας, απαιτείται χρόνος, συλλογική δράση και ολιστικός σχεδιασμός» είπε, τονίζοντας πως «ο δρόμος προς την αειφορία δεν είναι εύκολος, απαιτεί όμως δράση αμέσως».

Το Πλάνο δημιουργεί προοπτική τόνισε ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία, αφού σημείωσε πως η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων σε μη αδειοδοτημένους και οργανωμένους χώρους, πέραν της δημιουργίας παράνομων σκυβαλότοπων, αποτελεί το τελευταίο διάστημα αιτία για την πρόκληση πυρκαγιών, που κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις γης και επεσήμανε ότι το αποτύπωμα που αφήνουν τόσο οι πυρκαγιές όσο και οι ίδιοι οι παράνομοι σκυβαλότοποι στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας «απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση και δράση, καθώς και τη συμβολή φορέων από όλο το φάσμα της κοινωνίας».

Ο ΓΔ του ΥΠΕΣ ανέφερε πως καθώς σε τρεις μέρες εισερχόμαστε στο νέο περιβάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  οι Δήμοι και τα Συμπλέγματα Κοινοτήτων καλούνται, υπό τη νέα τους μορφή, να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο προς την πράσινη μετάβαση.

«Οι ενοποιημένες Τοπικές Αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη προς το συμφέρον των τοπικών κοινοτήτων και των κατοίκων τους» είπε, υπογραμμίζοντας πως το Πλάνο Δράσεων που παρουσιάζεται σήμερα αναμφίβολα δημιουργεί προοπτική για τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, δημιουργώντας υποδομές διαχείρισης και μηχανισμούς συλλογής των αποβλήτων, με στόχο να αποτρέπεται η απόρριψή τους σε ακατάλληλα σημεία και η εμφάνιση παράνομων χωματερών, που, κατ’ επέκταση, προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Διαβεβαίωσε τέλος για τη βούληση και την ετοιμότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών να συνδράμουν στην επιτυχή υλοποίηση του Πλάνου Δράσεων.

«Μέλημα μας να ζούμε σε μια καθαρή Κύπρο» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων

Στον δικό του χαιρετισμό ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων, Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου χαιρέτισε εκ μέρους της Ένωσης Δήμων την πρωτοβουλία της Υπουργού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης απόρριψης αποβλήτων, διαβεβαιώνοντας ότι όλες οι τοπικές αρχές θα ανταποκριθούν, «γιατί κύριο μέλημά μας είναι να ζούμε σε μια καθαρή Κύπρο».

Εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων  «για να συντονιστούμε και να λύσουμε αυτά τα χρόνια προβλήματα που έχουμε στον τόπο μας» όπως ανέφερε.

Ο Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της 6ης δράσης «δηλαδή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα αλλά και την νοοτροπία των Κυπρίων για να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και να επέλθουν οι επόμενες δράσεις» και κάλεσε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αγλαντζιάς, που είχε, όπως είπε, ως πρωταρχικό μέλημα «να μπούμε στα σχολεία για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες της νέας γενιάς».

«Και όταν αλλάξεις τις νοοτροπίες της νέας γενιάς είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξεις και νοοτροπίες των μεγαλύτερων» τόνισε.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην εμπειρία του Δήμου Αγλαντζιάς που εισήγαγε το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετώ (ΠΟΠ) λέγοντας ότι εκεί που ο Δήμος πλήρωνε περίπου €100.000 το χρόνο για να καθαρίσει τα κενά οικόπεδα από τα μπάζα και από τις παράνομες χωματερές, με την ενημέρωση που γίνεται το 2020 και με τη βοήθεια του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο Δήμος έχει μια εξοικονόμηση €60.000 ευρώ.

Κάλεσε τέλος όπως στην όποια εκστρατεία ενημέρωσης γίνει θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην Κύπρο διαμένουν κα πολλοί ξένοι και ως εκ τούτου η ενημέρωση πρέπει να γίνει και σε άλλες γλώσσες ή με άλλους τρόπους έτσι ώστε να πληροφορηθούν και αυτοί.

«Εγεμώσαν ο ποταμοί τζιαι τ’ αρκάτζια» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κοινοτήτων

Εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων ο Κοινοτάρχης Απαισιάς και Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Λεμεσού Λευτέρης Περικλή έκανε λόγο για ένα τεράστιο εγχείρημα το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι, όπως είπε, να πετύχει.

«Το θέμα της καθαριότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά πρέπει να είναι κυκλικό και σφαιρικό » σημείωσε, εξηγώντας πως θα πρέπει να συντονιστούν όλοι οι φορείς και υπηρεσίες έτσι ώστε ξεκινώντας από την πληγή η ανακύκλωση να φτάνει στα σημεία που πρέπει για να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Περικλή αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες με την παράνομη απόρριψη σκυβάλων. «Το σπίτι μας να είναι πεντακάθαρο, αλλά την ίδια ώρα να βρωμίζουμε το ένα χωριό ή το άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για απαράδεκτο φαινόμενο «εμείς οι ίδιοι να βρωμίζουμε το περιβάλλον».

Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανάγκη για εφαρμογή των νομοθεσιών χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις.

«Φτάνει πια, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αν κάψουμε το δάσος δεν θα μείνει Κύπρος» τόνισε, και καλώντας όλους τους φορείς και υπηρεσίες να εφαρμόζουν τον νόμο με όλη του την αυστηρότητα.

«Εγεμώσαν ο ποταμοί τζιαι τα αρκάτζια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Περικλή ζητώντας  από την Υπουργό Γεωργίας όπως αυξηθεί κάπως το ποσό για την περίπτωση των κοινοτήτων για εφαρμογή των δράσεων του Πλάνου.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι με την πρόσληψη επιθεωρητών-αγροφυλάκων όπως ονομάζονταν πιο παλιά θα λυθούν πάρα πολλά προβλήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

IC Markets (EU) Ltd : Έφεση κατά της απόφασης Κεφαλαιαγοράς – Η ΕΚ αγνόησε στοιχεία

Η IC Markets (EU) Ltd ανακοινώνει ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με τη βάση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2024,...

Η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά...

Τουρκία: Τουριστικό σκάφος στον Μαρμαρά έπιασε φωτιά και βυθίστηκε – Επέβαιναν 110 άτομα – 7 οι τραυματίες (βίντεο)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκεύης (19/7) στην Τουρκία, καθώς τουριστικό σκάφος 20 μέτρων βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Μαρμαρά, αφού πρώτα έπιασε...

Καμίνι η Κύπρος – Σκαρφαλώνει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος – Διπλή προειδοποίηση

Διπλή προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες, εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας. Σύμφωνα με την κίτρινη προειδοποίηση, «η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου...

Άλλες 4 μέρες υπό κράτηση δυο εκ των συλληφθέντων για την πυραμίδα Metamax

Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για...

Έκλεισε λωρίδα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού λόγω οδικής σύγκρουσης

Λόγω οδικής σύγκρουσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, πριν την έξοδο Κοτσιάτη, έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση η δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, σύμφωνα με ανάρτηση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!