Δικαιωμένη από τη σκληρή δουλειά, ένοιωσε η Ζαχαρίου Νεφέλη, από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, όταν είδε το όνομα της να βρίσκεται στον κατάλογο με τους πρωτεύσαντες στις Παγκύπριες εξετάσεις για τα αποτελέσματα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.
Σε δηλώσεις της η Νεφέλη, η οποία πέρασε Ψυχολογία, ανέφερε ότι δεν πίστευε όταν είδε το όνομα της στον κατάλογο με τους πρωτεύσαντες και πρόσθεσε πως «συγκινήθηκα πάρα πολύ, έκλαψα λίγο, ευχαρίστησα τον Θεό, τους γονείς μου και τις φίλες μου και πηδούσα πάνω κάτω από τη χαρά μου».
Πρόσθεσε ότι «ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά και νοιώθω ότι δικαιώθηκα και με έναν τρόπο και δικαιώθηκαν και οι γονείς μου που από την πρώτη στιγμή μου έλεγαν ότι είμαστε σίγουροι ότι θα τα πας τέλεια. Δόξα τω Θεώ περάσαμε εκεί που θέλαμε και ειλικρινά είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη» είπε και σημείωσε πως πάντα ήθελε να σπουδάσει ψυχολογία και όταν είδε το όνομα της στον κατάλογο «είπα, αποκλείεται, αλλά χάρηκα πάρα πολύ».
Σε ερώτηση κατά πόσον στερήθηκε κάποια πράγματα από την αρχή της χρονιάς, η Νεφέλη απάντησε πως «σίγουρα στερήθηκα κάποιες εξόδους αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν έβγαινα έξω. Σίγουρα βγήκα με τις φίλες μου, οι οποίες με ενθάρρυναν και σίγουρα απέδωσε το γεγονός ότι μια-δυο φορές δεν βγήκα έξω, γιατί ήθελα να πετύχω τους στόχους μου».
Οσον αφορά την μελέτη ανέφερε πως διάβαζε «τακτικά καθ’ όλη τη χρονιά, ιδιαίτερα στα μαθήματα όπως η Ιστορία, τα οποία έχουνε πάρα πολύ διάβασμα και θεωρία. Διάβαζα συνεχώς έτσι ώστε στο τέλος, έκανα κάποιες επαναλήψεις και αυτό έκανε πιο εύκολο το διάβασμα» είπε και σημείωσε πως ελπίζει να πάει σε Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.
Χαρά και συγκίνηση εκφράζει η Χριστίνα Χριστοφίδου για την επιτυχία της
Τη χαρά και τη συγκίνησή της για την επιτυχία της στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις εξέφρασε στο ΚΥΠΕ η απόφοιτη του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ (Δασούπολης), Χριστίνα Χριστοφίδου, η οποία εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η Χριστίνα Χριστοφίδου δήλωσε ότι είναι πάρα πολύ χαρούμενη και συγκινημένη για την επίτευξη του στόχου της, κάνοντας λόγο για «απερίγραπτα συναισθήματα». Αναφερόμενη στην πορεία προς την πραγματοποίηση του στόχου της, η Χριστίνα Χριστοφίδου σημείωσε ότι θυσίασε αρκετά πράγματα και κοπίασε αρκετά, αλλά στην πορεία κατάλαβε ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, γιατί χωρίς την ισορροπία επέρχεται αναπόφευκτα η κούραση από το πολύ διάβασμα.
Παράλληλα, η Χριστίνα Χριστοφίδου συμβουλεύει τους μελλοντικούς τελειοφοίτους να επιδιώκουν την ισορροπία, να έχουν το διάβασμα στη ζωή τους αλλά και την ξεκούραση και τις εξόδους με τους φίλους τους ως μέσον αποφόρτισης και μείωσης του άγχους. «Όταν είσαι χαρούμενος, ουσιαστικά δουλεύεις με περισσότερη ευχαρίστηση και προθυμία», λέει.
Μιλώντας για τα σχέδιά της μετά την απόκτηση του πτυχίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι επιδιώκει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, προσθέτοντας ότι της αρέσει η διδασκαλία.
Συγκινημένη η Αλβανιτοπούλου Χαρά-Αλκμήνη
Συγκινημένη που οι κόποι της κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έχουν ανταμειφθεί, δήλωσε ότι νοιώθει η Αλβανιτοπούλου Χαρά-Αλκμήνη, βλέποντας το όνομα της να είναι στον κατάλογο αυτών που πρώτευσαν στις Παγκύπριες εξετάσεις.
Στις δηλώσεις της η Χαρά-Αλκμήνη, από το Λύκειο «Τάσος Μητσόπουλος» στην Αραδίππου, που πέρασε στην Ιατρική Σχολή, ανέφερε ότι είναι «πάρα πολύ χαρούμενη, τρομερά συγκινημένη, οι κόποι μου έχουν ανταμειφθεί και μόνο χαρούμενα αισθήματα με κατακλύζουν».
Σε ερώτηση κατά πόσον ήταν για την ίδια και την οικογένεια της μια δύσκολη χρονιά, απάντησε πως «σίγουρα δεν ήμουνα απόλυτα στοχοπροσηλωμένη στις παγκύπριες, ήθελα να τελειώσω την Τρίτη λυκείου με όσο καλύτερο τρόπο μπορούσα, να απολαύσω αυτή τη χρονιά γιατί δεν θα τη ξαναζήσω. Σίγουρα, έκανα και ταξίδια, συμμετείχα σε δραστηριότητες, οπότε δεν είναι ότι στερήθηκα οτιδήποτε».
Εννοείται, συνέχισε πως «είχα το πρόγραμμα μου, διάβαζα αρκετά, αλλά προσπαθούσα να κάνω όσα περισσότερα μπορώ για να μην νοιώθω μετά τύψεις ότι έχω στερηθεί το οτιδήποτε».
Ανέφερε ακόμα ότι η Ιατρική ήταν η πρώτη της επιλογή και πως θα προχωρήσει με την αίτηση της για να σπουδάσει στην Ελλάδα. «η Αθήνα είναι ο πρώτος μου στόχος και θεωρώ ότι το έχω».
Σε ερώτηση εάν στερήθηκε κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και εάν είχε ελεύθερο χρόνο, η Χαρά απάντησε πως «δεν θα έλεγα ότι είχα άπλετο χρόνο, σίγουρα προσπαθούσα να διαβάζω όσο περισσότερο μπορούσα, αλλά έβγαινα. Δεν μπορώ να πω ότι έμενα σπίτι κλεισμένη, αλλά σίγουρα προς το τέλος, γύρω στο Πάσχα, περιόρισα τις εξόδους μου για να είμαι σίγουρη πως ό,τι διάβασμα κάνω θα αποδώσει μετά στις εξετάσεις», κατέληξε.
Τι λένε οι Πρωτεύσαντες από την Πάφο
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι μαθητές της Πάφου, που εξασφάλισαν πρώτες θέσεις στις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης 2024 ανά πλαίσιο πρόσβασης στα σχολεία της Πάφου.
Οι πρώτοι των πρώτων από την Πάφο είναι οι ακόλουθοι: οι Θωμάς Αχιλλέας του Δημήτρη και της Βασιλικής, μαθητής του Λυκείου Κύκκου Πάφου (Χημική Μηχανική στο ΤΕΠΑΚ), πλαίσιο πρόσβασης 14,15, ο Νικόλας Κεφαλωνίτης του Παύλου και της Γεωργίας του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ, Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πλαίσιο πρόσβασης 19,24, η Χαρά Μυλωνά του Κωνσταντίνου και της Πια- Ελιζαμπέτα του Λυκείου Κύκκου Πάφου, Αγγλική Φιλολογία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πλαίσιο πρόσβασης 25 και ο Ιάσωνας Καλαβάς του Κωνσταντίνου και της Έλμας του Λυκείου Κύκκου Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πλαίσιο πρόσβασης 20.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Νικόλας Κεφαλωνίτης του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ που εξασφάλισε πρώτη θέση στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίηση του που πέτυχε τον στόχο του. Τώρα ανέφερε βρίσκεται στο Ισφαχάν στο Ιράν για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Φυσικής εκπροσωπώντας την Κύπρο.
Ο Νικόλας είπε πως από μικρός κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα, αφού ήταν επιμελής, προγραμματισμένος, με οργανωμένο διάβασμα, ωστόσο, ασχολείτο, όπως ανέφερε και με άλλες δραστηριότητες που ήταν σημαντικό. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως ασχολείτο με τη μουσική, παίζοντας μουσική σε όλη την Κύπρο με την μπάντα αλλά ασχολείτο και με την άθληση και την καλή διατροφή.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο πατέρας του Νικόλα, Παύλος Νεοφύτου ανέφερε πως ως γονείς του αισθάνονται πάρα πολύ περήφανοι, πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι και τον συμβούλεψαν να παραμείνει ταπεινός και προσγειωμένος. «Βλέπουμε και εμείς τους κόπους μας να ανταμείβονται», είπε και ευχήθηκε όπως και τα άλλα δύο παιδιά τους να ακολουθήσουν τα βήματα του Νικόλα. Ο Νικόλας είπε ο κ. Νεοφύτου έχει το όνομα και το επίθετο του παππού του, που είναι συνεχώς δίπλα του.
Ο Ιάσωνας Καλαβάς του Κωνσταντίνου και της Έλμας του Λυκείου Κύκκου, Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως στην Γ Λυκείου κατάφερε πάρα πολλά, προσπαθώντας ακόμη περισσότερο από ό,τι στις προηγούμενες χρονιές. Εξέφρασε την ικανοποίηση του επίσης που τα κατάφερε, λέγοντας πως για αυτό έκανε πολλές θυσίες.
Ερωτηθείς γιατί επέλεξε την Πληροφορική ο Ιάσωνας απάντησε πως είναι το αγαπημένο του μάθημα, πως αποφάσισε να σπουδάσει Πληροφορική από την 1η Γυμνασίου και πως αισθάνεται πολύ χαρούμενος που τα κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σχετικά με τη στήριξη της οικογένειας του σ’ όλη αυτή την προσπάθεια ανέφερε πως οι γονείς του και η οικογένεια του στάθηκαν δίπλα του καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τις παγκύπριες εξετάσεις. Ό,τι χρειαζόμουν, είπε, «ήξερα ότι μπορώ να στηριχτώ στην οικογένεια μου και για αυτό τους εκφράζω όχι μόνο την αγάπη μου αλλά και να μοιραστώ και τη χαρά μου μαζί τους», κατέληξε.
Ο Διευθυντής του Α Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ Πάφου και Συντονιστής Λυκειάρχης Ανδρέας Ιωσήφ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο Νικόλας Κεφαλωνίτης του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ που εξασφάλισε πρώτη θέση στην Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπήρξε ένας εξαιρετικός μαθητής σε επίδοση και ήθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Συνδύαζε όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αναμένει ένα εκπαιδευτικό σύστημα από έναν άριστο μαθητή συμπλήρωσε ο κ. Ιωσήφ. Ήταν όπως είπε, «πάντα συνεπής, εργατικός, μεθοδικός στην δουλειά του και το αποτέλεσμα δεν με ξάφνιασε», προσθέτοντας πως « η ίδια η πρωτιά μπορεί να μην ήταν στόχος αλλά σίγουρα αναμένονταν ότι θα είναι πολύ υψηλά ο Νικόλας λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων και της όλης στάσης που τήρησε τα προηγούμενα χρόνια».
Ακολούθως ο κ. Ιωσήφ συνεχάρη τον ίδιο και την οικογένεια του και σε όλους αυτούς που συνέβαλαν ώστε να καταγράψει αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα.
Ο Διευθυντής του Λυκείου Κύκκου Πάφου Ανδρέας Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του που τρεις μαθητές του Λυκείου Κύκκου Πάφου εξασφάλισαν πρωτιές. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους τρεις μαθητές του σχολείου τον Θωμά Αχιλλέα, τον Ιάσωνα Καλαβά και τη Χαρά Μυλωνά που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους, τους γονείς τους, αλλά και τους καθηγητές τους που τους καθοδηγούσαν καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.
Μιλούμε, συνέχισε, «για χιλιοστά στις μονάδες οπότε καταλαβαίνεται τι προσπάθεια έχει καταβληθεί». Αυτό, είπε ο Διευθυντής του Λυκείου Κύκκου Πάφου, που λέω στους μαθητές μου είναι ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται» και ότι τίποτε δεν χαρίζεται και ότι θέλει πολύ προσπάθεια για να πετύχουμε κάτι.
Σημειώνεται πως οι άλλοι δύο μαθητές που πρώτευσαν δεν έδωσαν τη συγκατάθεση τους για επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Πρωτιά για δυο μαθήτριες της Λεμεσού στις Παγκύπριες
Η Αντωνία Παναγιώτου και η Ραφαήλια Νεοφύτου είναι οι δυο μαθήτριες που εξασφάλισαν το απόλυτο «20» στις Παγκύπριες εξετάσεις και οι οποίες μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξέφρασαν χαρά, ικανοποίηση και περηφάνια για την επιτυχία τους.
Η μαθήτρια του Λυκείου Αγίου Ιωάννη, Αντωνία Παναγιώτου, εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, κάτι που ωστόσο δεν θα ακολουθήσει, όπως είπε, αφού ενδιαφέρεται να σπουδάσει πληροφορική.
«Δεν περίμενα την πρωτιά, νιώθω έκπληκτη», ανέφερε και πρόσθεσε «είμαι αρκετά περήφανη αλλά και σε ένταση. Οι γονείς μου είναι περήφανοι και θα το γιορτάσουμε απόψε».
Στο κατά πόσο η περίοδος μελέτης αποδείχθηκε δύσκολη, η Αντωνία δήλωσε πως «ήταν πιο δύσκολο να μάθω να προγραμματίζω και να αξιοποιώ σωστά το χρόνο, παρά το ίδιο το διάβασμα».
«Χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια αλλά τα κατάφερα», συνέχισε, ενώ υπέδειξε πως η ίδια σκοπεύει να σπουδάσει στο εξωτερικό πληροφορική γιατί «ενδιαφέρομαι για οτιδήποτε έχει να κάνει με τεχνολογία, με ασφάλεια στο διαδίκτυο, με προγραμματισμό».
Αντίθετα, η Ραφαήλια Νεοφύτου, του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, σκοπεύει να ακολουθήσει την πρώτη της επιλογή και να φοιτήσει στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Από το εξωτερικό, όπου βρίσκεται με την οικογένεια της, η Ραφαήλια ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι, αν και ανέμενε να περάσει τις εξετάσεις, η πρωτιά ήταν έκπληξη.
«Εννοείται οι γονείς μου είναι πανευτυχείς, συγκινήθηκαν και είναι πολύ χαρούμενοι», είπε και υπέδειξε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «αφοσίωση, συστηματική μελέτη, συνεχής προσπάθεια και επιμονή».
Οι δυο πρωτεύσασες της Λεμεσού ανέφεραν πως αυτό το διάστημα θα το αφιερώσουν για ξεκούραση και διακοπές με τις οικογένειες τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ