24.1 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 4:18

Διέτασσε εγκληματική ενέργεια από τις Κεντρικές Φυλακές – «Τη σιηπεθκιά θέλω την που εναν έσσω»

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με επίσημη του ανακοίνωση στις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει πως δόθηκε άδεια καταχώρησης αίτησης για έκδοση εντάλματος Certiorari που θα ακυρώνει ένταλμα από το οποίο πραγματοποιήθηκε έρευνα σε κελί κατάδικου στις Κεντρικές Φυλακές, αλλά και σε οικία στην Επαρχία Λάρνακας. Το ένταλμα εκτελέστηκε στο πλαίσιο υπόθεσης που αφορά σχεδιαζόμενη εγκληματική ενέργεια, προερχόμενη από τις Κεντρικές Φυλακές, σύμφωνα με «πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας» που επικαλέστηκε η Αστυνομία.

Πιο συγκεκριμένα, το ΤΑΕ Αρχηγείου εξασφάλισε ένταλμα από το Δικαστήριο ισχυριζόμενο «πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας», η οποία αποκάλυπτε επικοινωνία κατάδικου από τις Κεντρικές Φυλακές, μέσω Smartphone, ο οποίος διέτασσε εγκληματική ενέργεια. Στόχος της Αστυνομίας μέσω του εντάλματος ήταν να διερευνήσει αδικήματα τα οποία αφορούν τη συνομωσία προς διάπραξης κακουργήματος, συνομωσία προς διάπραξης πλημμελήματος, απειλή βιαιοπραγίας, απειλή, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων.

Όπως καταγράφεται στην απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο, ο ανακριτής στον όρκο του είπε τα εξής: «Συγκεκριμένα, στις 31/01/2024 λήφθηκε πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας, στην οποία αναφέρεται ότι στις 31/01/2024 και μεταξύ των ωρών 02:00 – 02:30, κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών, ενώ βρίσκονταν στο κελί του, συνομιλούσε στην ελληνική γλώσσα με βιντεοκλήση από κινητό τηλέφωνο (smart phone) που είχε στη κατοχή του, αγνώστου αριθμού κλήσης με άλλο πρόσωπο. Σύμφωνα με την πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας, ο 1ος ύποπτος συνομιλούσε με βιντεοκλήση με πρόσωπο ο οποίος διαμένει στην Επαρχία Λάρνακας, ζητώντας του να διαπράξει εγκληματική ενέργεια εναντίον αγνώστου προσώπου. Ο 1ος ύποπτος την συγκεκριμένη ημέρα και μεταξύ των ωρών όπως αυτό καταγράφεται πιο πάνω, συνομιλούσε με βιντεοκλήση, μιλώντας μεγαλόφωνα και θυμωμένα, ενώ αυτός βρίσκονταν εντός του κελιού του, αναφέροντας «..πρέπει να πάτε τζιαί να τον κανονίσετε ρε ..», συνεχίζοντας την συνομιλία του ο 1ος ύποπτος με βιντεοκλήση του ανέφερε «.. Ρε έσιει μέρες που σου το είπα, πιένεται με το φίλο σου, εν ούλα έτοιμα δε τζιαί τις φωτογραφίες τσιαι τα video που σου έστειλα». Ο 1ος ύποπτος κλείνοντας το τηλέφωνο του ανέφερε, «τη συμπεθκιά θέλω την, την ώρα που εναν έσσω τούτος..». Η Αστυνομία εξασφάλισε το ένταλμα στις 31/01/2024 και εκτελέστηκε 20 ώρες μετά, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Η προσφυγή που έφτασε στο Ανώτατο για την καταχώρηση της άδειας έκδοσης του εντάλματος Certiorari, που αφορά την ακύρωση του εντάλματος που εξασφάλισε η Αστυνομία κατά των φερόμενων υπόπτων, βασίζεται στους λόγους οι οποίοι συνοψίζονται ως ακολούθως:

(Α) Το Κατώτερο Δικαστήριο στερείτο δικαιοδοσίας και/ή εξουσίας να εκδώσει το επίδικο Ένταλμα Έρευνας, δεδομένου ότι τα στοιχεία της Ένορκης Δήλωσης που τέθηκαν ενώπιον του δεν ήταν ικανά για τη δημιουργία εύλογης υποψίας που απαιτείται ως προϋπόθεση για την έκδοσή του.

(Β) Το προσβαλλόμενο Ένταλμα Έρευνας πάσχει από έκδηλη πλάνη νόμου και/ή προφανή υπέρβαση δικαιοδοσίας, λαμβανομένου ότι δεν αναφέρονται στον Όρκο, στη βάση του οποίου εξασφαλίστηκε, τα γεγονότα που έλαβε η Αστυνομία και ούτε αποκαλύπτεται η πηγή πληροφόρησης των πληροφοριών της Αστυνομίας.

(Γ) Το Κατώτερο Δικαστήριο στερείτο δικαιοδοσίας ή εξουσίας να εκδώσει το επίδικο Διάταγμα, δεδομένου ότι δεν είχε τεθεί μαρτυρία ενώπιον του ικανή να εξαγάγει συμπέρασμα ότι εύλογα πιστεύεται ότι βρίσκονταν αντικείμενα στην οικία και στα αυτοκίνητα του Αιτητή, σχετιζόμενα με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

(Δ) Δεν υπήρχε καμία αναφορά στη μαρτυρία που να δημιουργεί την εύλογη αιτία που να εμπλέκει τα υποστατικά με τα υπό διερεύνηση αδικήματα. Το επίδικο Ένταλμα Έρευνας εκδόθηκε κατά παράβαση της αρχής της αναγκαιότητας και αναλογικότητας αφού η «πληροφορία» ήταν εις γνώση της Αστυνομίας στις 31/1/2024 και προωθήθηκε μετά από 20 ώρες. Περαιτέρω, το επίδικο Ένταλμα εκδόθηκε κατά παράβαση των Άρθρων 15 και 16 του Συντάγματος.

(Ε) Το επίδικο Ένταλμα εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση δικαιοδοσίας και της αρχής της αναλογικότητας εφόσον ζητήθηκε και δόθηκε η γενική έρευνα στην οικία του Αιτητή σε οποιαδήποτε ώρα, χωρίς να τίθεται οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική περίοδος.

(ΣΤ) Το Κατώτερο Δικαστήριο καθ’ υπέρβαση των Άρθρων 15 και 16 του Συντάγματος εξέδωσε το επίδικο Ένταλμα χωρίς να λάβει υπόψη ότι επρόκειτο για οικία του Αιτητή και εξουσιοδότησε την Αστυνομία να εκτελέσει το Ένταλμα στις 3.00 το πρωί.

(Η) Το Κατώτερο Δικαστήριο δεν προέβη το ίδιο σε διαπίστωση ότι ικανοποιήθηκε από την ενώπιον του μαρτυρία ότι δικαιολογείτο η έκδοση του Εντάλματος Έρευνας.

(Ι) Το Κατώτερο Δικαστήριο εκδίδοντας το επίδικο Ένταλμα παραβίασε τα Άρθρα 15 και 16 του Συντάγματος και το Άρθρο 8 της ΕΣΔΑ που ορίζουν αυστηρές προϋποθέσεις επέμβασης στην ιδιωτική ζωή και στην οικία ενός αιτητή και της οικογένειάς του.

Με γνώμονα τα παραπάνω, κρίθηκε από τη Δικαστή ότι υπάρχει συζητήσιμο θέμα και έδωσε άδεια για καταχώρηση αίτησης με την οποία να ζητείται η έκδοση εντάλματος Certiorari που να ακυρώνει το ένταλμα έρευνας που εκτελέστηκε στις Κεντρικές και στην οικία στην Επαρχία Λάρνακας. Ο Γενικός Εισαγγελέας δύναται να καταχωρίσει Ένσταση εντός 4 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης, εφόσον καταχωριστεί Αίτηση ως ανωτέρω η υπόθεση ορίστηκε για τις 29/2/2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στη Λευκωσία (φωτό)

Ζημιές σε οικίες προκάλεσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Λακατάμιας στη Λευκωσία. Από την ένταση των ανέμων,...

Ύδρα: Συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού για τη φωτιά από τα πυροτεχνήματα

Συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς χθες το...

Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα– Μάχη με τις φωτιές σε Θράκη, Εύβοια, Άνδρο και Πελοπόννησο

Μάχη με δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν και σήμερα οι πυροσβέστες και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας Την τελευταία ώρα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες...

Η υπουργός Γεωργίας στις πληγείσες από πυρκαγιές κοινότητες Λευκωσίας

Τις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας που πλήγηκαν στις 15 Ιουνίου από την πυρκαγιά επισκέπτεται η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου μαζί...

Η Γεωργία κατάφερε να πάρει βαθμό από την Τσεχία (1-1)

Τον πρώτο της βαθμό σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου απέσπασε η Εθνική ομάδα της Γεωργίας, απέναντι στην Τσεχία σε αγώνα για τη 2η...

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!