34.3 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Ιούλιος 2024 | 13:29

ΔΗΣΥ: Το Πολιτικό Γραφείο συζητά για αποτελέσματα ευρωεκλογών και προοπτικές

Σε διπλό συνέδριο, καταστατικού και εκλογικού χαρακτήρα, οδεύει ο ΔΗΣΥ. Κατά τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για αποτίμηση του αποτελέσματος, η παράταξη αναμένεται να λάβει αποφάσεις, ενώ σε επίπεδο ανώτερης ηγεσίας κρίνονται απαραίτητες συγκεκριμένες αλλαγές.

Μετά τις ομιλίες της προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου, του αναπληρωτή προέδρου (που είχε την ευθύνη των εκλογών) Ευθύμιου Δίπλαρου, καθώς και των συμβούλων του κόμματος, οι οποίοι θα αναλύσουν το αποτέλεσμα, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου θα πάρουν τον λόγο, για να εκφράσουν τους δικούς τους προβληματισμούς τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία του κόμματος, όσο και σε σχέση με το ευρύτερο πολιτικό κλίμα που δημιουργείται μετά την συλλογική ήττα του πολιτικού συστήματος και τις ανάγκες για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΗΣΥ κατάφερε να έρθει πρώτος στις Ευρωεκλογές, παρά την απώλεια ποσοστού, και να διατηρήσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, είχε μια κακή πορεία στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς πολλές από τις επιλογές του, κυρίως σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα μεγάλων Δήμων, δεν είχαν επιτυχή έκβαση. Σημειώνεται ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, ενδεχομένως οι επιλογές αυτές να έγιναν περισσότερο στο πλαίσιο της προσπάθειας για τήρηση εσωτερικών ισορροπιών, παρά γιατί όλοι πίστευαν πως οι άνθρωποι αυτοί ή οι συγκεκριμένες συνεργασίες ήταν οι καταλληλότερες και οι πιο αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες.

Παρά το γεγονός πως στις Ευρωεκλογές σώθηκε η παρτίδα, καθώς ο ΔΗΣΥ κινήθηκε εντός στόχων, υπάρχουν επικρίσεις ότι στη μεγάλη εικόνα τα γεγονότα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως νίκη, όπως αυτές που διατυπώθηκαν από τον βουλευτή Λευκωσίας του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζεται από την ηγεσία η άποψη ότι δεν θα πρέπει να μηδενίζεται ούτε η επιτυχία της πρωτιάς, ούτε το γεγονός πως πλέον ο ΔΗΣΥ είναι το μόνο κόμμα με δύο ευρωβουλευτές αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα από τη στιγμή που προσπαθούσε έντονα να περάσει το μήνυμα για την ανάγκη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής παρουσίας.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό σκέλος, θα πρέπει να λυθεί μια πολύμηνη εκκρεμότητα, καθώς παραμένει κενή η θέση αντιπροέδρου την οποία κατείχε ο Μάριος Πελεκάνος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πελεκάνος είχε έρθει πρώτος ανάμεσα στους υποψηφίους για την αντιπροεδρία στις εσωκομματικές εκλογές, ακολουθούμενος από τη Σάβια Ορφανίδου και τον Γιώργο Κάρουλλα, που επίσης αναδείχθηκαν αντιπρόεδροι. Ωστόσο, μετά την αποτυχία του να κερδίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών στην κάλπη που είχε στηθεί παραιτήθηκε, με υπόνοιες προς την κατεύθυνση της Αννίτας Δημητρίου. Ακολούθως αποχώρησε και από το κόμμα και εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα εκτελεί και καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του νέου του κόμματος.

Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να μην προβεί άμεσα σε ενέργειες αντικατάστασής του, λόγω των δύσκολων προεκλογικών ημερών που θα ακολουθούσαν, και να χειριστεί το θέμα μετά τις εκλογές. Ως εκ τούτου, ήρθε πλέον η ώρα να πραγματοποιηθεί η αναπληρωματική εκλογική διαδικασία και να αποκτήσει το κόμμα ξανά πλήρη ανώτατη ηγεσία. Ο φόβος που υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, βέβαια, είναι να μην οδηγήσουν αυτές οι εκλογές σε νέα κρούσματα εσωστρέφειας στο κόμμα, σε μία περίοδο που θεωρείται ιδανική για εξάλειψή της και αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προεκτάσεις. Αντιθέτως, στόχος είναι να ξανασυμπληρωθεί η ηγεσία της παράταξης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του.

Η σημασία που αποδίδεται από την ηγεσία στην ενότητα σε αυτή τη φάση ήταν σαφής και από την παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη η πρόεδρος με αφορμή τα 48α γενέθλια του ΔΗΣΥ. Για να δώσει απαντήσεις και λύσεις το κόμμα, είπε, θα πρέπει να αφήσουν πίσω τις προσωπικές φιλοδοξίες και να επικεντρωθούν όλοι στη συλλογική αποστολή. Κάλεσε κάθε μέλος της παράταξης να σταθεί δίπλα στην ηγεσία, προκειμένου να εργαστούν προς όφελος του τόπου, τιμώντας την παρακαταθήκη. «Έξω από αυτή την αίθουσα δεν βρίσκονται τα ‘πολυτελή’ προβλήματα των πολιτικών, οι εγωισμοί, οι αντιπαραθέσεις και οι προσωπικές ατζέντες… Εκεί έξω βρίσκεται η κρίση της ιστορίας», υπέδειξε η κ. Δημητρίου, δίνοντας πρόσταγμα η παράταξη να προχωρήσει χωρίς πισωγυρίσματα.

Η κ. Δημητρίου επιθυμεί το κόμμα να κάνει τα επόμενα του βήματα ενωμένο, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει και τον αρχικό σχεδιασμό της ηγεσίας, για καλύτερη, αμφίδρομη και πιο δομημένη και τακτική επικοινωνία με τη βάση, λειτουργία της ακαδημίας πολιτικής επιμόρφωσης και άλλες δράσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και τη στελέχωση. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται αναβάθμιση και των ομάδων πολιτικής παραγωγής, καθώς παρατηρήθηκε ότι κάποιες δουλεύουν σε καλύτερο επίπεδο από άλλες.

Όλες οι ιδέες που θα τεθούν στο Πολιτικό Γραφείο αλλά και σε μεταγενέστερα στάδια του προσυνεδριακού διαλόγου θα καταγραφούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί, έτσι ώστε το κόμμα να μπορέσει να βγει από αυτή τη διαδικασία πλήρως συμβατό με τις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργούνται, αλλά και χωρίς να παλεύει πλέον με τους δαίμονές του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επίσκεψη Κασσελάκη στην Κύπρο για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής

Επίσκεψη στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή πραγματοποιεί από την Πέμπτη 18 έως το Σάββατο 20 Ιουλίου ο...

Το Δ.Σ. Πάφου ανακαλεί τον τίτλο Επίτιμου Δημότη στον Μενέντεζ μετά την ενοχή του

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ανακάλεσε την απόφαση για απονομή στον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ του τίτλου του Επίτιμου Δημότη Πάφου και του Χρυσού Κλειδιού...

Νέα υποχώρηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο

Νέα ετήσια μείωση, την εντέκατη συνεχόμενη από τον περασμένο Αύγουστο, παρουσίασε ο Δείκτης Κατασκευαστικών Υλικών τον Ιούνιο, με τη μείωση να ωθείται κυρίως από...

ΠτΔ σε DPA: Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Το DPA σημειώνει...

Βασιλικό: Επίσημο διαζύγιο CMC-ΕΤΥΦΑ – Βολές από την κινεζική κοινοπραξία

Τον τερματισμό της σύμβασης για την κατασκευή του τερματικού παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου και επαναεριοποίησης στο Βασιλικό ανακοίνωσε σήμερα η κατασκευάστρια κοινοπραξία CMC. «Έπειτα από...

Παραιτείται από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης

Την παραίτησή του από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με κείμενο που δημοσίευσε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου στα μέσα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!