28.9 C
Nicosia
Κυριακή 13 Οκτώβριος 2024 | 17:52

ΔΗΚΟ: Σημαντική πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ

Ως μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης που βοηθά την Κύπρο να επιτύχει και διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης βελτιώνοντας τη ποιότητα ζωής των πολιτών, χαρακτηρίζει το Δημοκρατικό Κόμμα το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΔΗΚΟ επισημαίνει πως τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής έχουν θετική επίδραση στις τοπικές κοινότητες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει πως ως χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας.

Το nomisma επικοινώνησε με το Δημοκρατικό Κόμμα, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία ευρύτερα.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη:

Πόσο βοηθά το ταμείο Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κυπριακή οικονομία;

Το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί έναν από τους κύριους μηχανισμούς στήριξης των κρατών-μελών, στοχεύοντας στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή βρίσκονται σε στάδιο οικονομικής ανάπτυξης.

Η συμβολή του, αλλά και η ανάγκη αξιοποίησης του στην κυπριακή οικονομία, καθώς και η κατανομή των πόρων του σε διάφορους τομείς, είναι καθοριστικής σημασίας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας μας και την ευρύτερη οικονομική στρατηγική.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής ως μιας σημαντικής πηγής χρηματοδότησης που βοηθά την Κύπρο να επιτύχει και διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης βελτιώνοντας τη ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για να ανταπεξέλθει σε νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για να διατηρήσει μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής έχουν θετική επίδραση στις τοπικές κοινότητες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Επιπρόσθετα, η ενίσχυση των περιφερειακών υποδομών, η βελτίωση των μεταφορών, και οι παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από το Ταμείο και που θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς αυτή την ευρωπαϊκή συνεισφορά.

Θεωρείτε επαρκείς τους τομείς που στηρίζει το ταμείο;

Ένα από τα κύρια ερωτήματα που τίθεται, αφορά το κατά πόσο οι τομείς που στηρίζει το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας. Ως ΔΗΚΟ αναγνωρίζουμε τη σημασία των τομέων που καλύπτονται αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και επέκτασης ώστε ως χώρα να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τις σύγχρονες προκλήσεις. Όπως για παράδειγμα επιπλέον χρηματοδότηση σε τομείς που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία. Τομείς, ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας. Επίσης η ενίσχυση του τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δεδομένου ότι η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε πολλές αδυναμίες. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι ανάγκες της Κύπρου σε υποδομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι αυξημένες, και το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτόν τον τομέα.

Tο Ταμείο Συνοχής παρέχει χρηματοδοτήσεις σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, οι υποδομές και η κλιματική αλλαγή, αλλά δεν καλύπτει άμεσα επενδύσεις σε στέγαση, εκτός από περιπτώσεις που σχετίζονται με ενεργειακή απόδοση ή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει προοπτική ενίσχυσης των επενδύσεων στη στέγαση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους για την προώθηση οικονομικά προσιτής κατοικίας μέσω της αναθεώρησης των κανόνων κρατικών ενισχύσεων και άλλων μηχανισμών, όπως το InvestEU και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Επιπλέον, εξετάζεται η κατεύθυνση κάποιων πόρων από τα Ταμεία Συνοχής προς την προσιτή κατοικία, με στόχο να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή κρίση στέγασης​. Ήδη η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει παρουσιάσει και θέσει σε εφαρμογή μία ολοκληρωμένη στρατηγική προσιτής στέγης για όλους.

Πιστεύετε ότι οι πόροι του ταμείου συμβάλλουν στον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό και ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας;

Ένα κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο οι πόροι του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής συμβάλλουν στον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Θέση μας είναι ότι ως χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας. Για να μπορέσει η Κύπρος να παραμείνει ανταγωνιστική σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Αυτό απαιτεί επενδύσεις σε τεχνολογική υποδομή και κατάρτιση, και ο ρόλος του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής μπορεί να είναι καθοριστικός για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επίσης πολλές φορές τονίσαμε ότι θα πρέπει το Ταμείο να λειτουργεί με πιο ευέλικτους και σύγχρονους μηχανισμούς χρηματοδότησης για να ανταποκριθεί στις νέες οικονομικές τάσεις, όπως η πράσινη οικονομία και η ψηφιοποίηση. Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει στους τομείς αυτούς, εάν αξιοποιήσει σωστά τους διαθέσιμους πόρους και διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις κατευθύνονται προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της οικονομίας.

Το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναμφίβολα συμβάλει σημαντικά στην κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της κοινωνικής πρόνοιας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και στρατηγική χρήση των πόρων του Ταμείου, ώστε η Κύπρος να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και της πράσινης ανάπτυξης.

Διότι έγνοια μας δεν είναι μόνο το σήμερα. Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχουμε για τις επόμενες γενιές διασφαλίζοντας για αυτές ένα καλύτερο αύριο. Το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την πορεία, αρκεί να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με ορθολογικό τρόπο και με σαφή και δίκαιη στόχευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα μπρος – πίσω για το ΦΠΑ

Αν και η στήλη δεν αρέσκεται να  περιαυτολογεί ή να ευλογεί τα γένια της, εντούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που...

Η τριτοκοσμική εικόνα στα σημεία ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας

Δεν ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη, όμως, η κατάσταση στις αφίξεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας είναι το ολιγότερο τριτοκοσμική. Ερχόμενοι από το εξωτερικό βρισκόμαστε (ειδικά τώρα...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα των εκβιαστών εφοριακών στην Κέρκυρα – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε συνολικά άτομα συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ με την κατηγορία ότι εκβίαζαν επιχειρηματίες στην Κέρκυρα. Πρόκειται για τέσσερις εφοριακούς της...

Έρχεται νέα -τρίτη- μείωση επιτοκίων την Πέμπτη – Υπολογίζεται κατά 25 μονάδες βάσης

Σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της Πέμπτης 17...

Αυτή είναι η διακήρυξη της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9, στην Πάφο

Δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής των Med 9 στην Πάφο. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κροατίας, της Κύπρου, της...

Εκτός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης, λέει το Τμ. Δημοσίων Έργων

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό υλοποίησης του έργου για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς μέχρι σήμερα, δηλώνει πως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!