30.2 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 13:46

Βαφεάδης: Δεν έχει ακόμα ληφθεί η εγγυητική της Kition για λιμάνι Λάρνακας

Δεν έχει ακόμα ληφθεί η εγγυητική της αναδόχου εταιρείας για την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα δοθεί προθεσμία δύο ημερών και δεν προσκομιστεί τότε θα ζητηθούν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία.

Σε συζήτηση και ενημέρωση που έτυχε από τον ίδιο η Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως «θέλουμε να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο και θα κάνουμε ό,τι πρέπει στα πλαίσια της νομιμότητας να το υλοποιήσουμε».

Ο Υπουργός Μεταφορών έκανε μια ιστορική ανάλυση της κατάστασης μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπήκε σε θέματα τεχνικά. Ζήτησε μια ξεκάθαρη απάντηση από την εταιρεία κατά πόσον είναι διατεθειμένη να υποβάλει την εγγυητική. Η εταιρεία είπε ότι ήταν διατεθειμένη να την υποβάλει. Ο Πρόεδρος είπε ότι μόλις υποβάλετε την εγγυητική το Υπουργείο Μεταφορών θα αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να μελετήσει άμεσα τα θέματα τα οποία θα θέσει στο τραπέζι η εταιρεία».

Ανέφερε πως «αυτό έγινε την Δευτέρα 15 Απριλίου. Σήμερα είναι Παρασκευή 19 Απριλίου και δεν έχουμε λάβει ακόμη την εγγυητική επιστολή».

«Προσωπικά θεωρούσα πως είναι λογικός χρόνος από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή να ετοιμαστεί η εγγυητική, δεν την έχουν υποβάλει», είπε, Πρόσθεσε ότι θα «περιμένουμε μέχρι την Δευτέρα Τρίτη 22-23 Απριλίου, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».

Εμείς είπε «στο Υπουργείο Μεταφορών έχουμε αποφασίσει να δώσουμε ακόμα 2 ημέρες χρόνο στην εταιρεία και εάν δεν προσκομιστεί η εγγυητική επιστολή θα ζητήσουμε οδηγίες από την Νομική Υπηρεσία διότι το θέμα δεν είναι διαχείρισης της σύμβασης, είναι ένα ξεκάθαρο νομικό θέμα κατά πόσον το κράτος δικαιούται να παραμένει σε μια σύμβαση η οποία δεν έχει ανανεωθεί η εγγυητική η οποία είναι ουσιαστικός όρος της σύμβασης και δεν είναι κάτι που μπορεί να δεχθεί ή να μην δεχθεί το κράτος».

Σημείωσε πως «οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την σύμβαση δεν έχουν επιλογή όταν δεν ανανεώνεται η σύμβαση και γι’ αυτό κάναμε απίστευτες προσπάθειες εδώ και δύο μήνες προσπαθούμε να πάρουμε την εγγυητική». Ευτυχώς, πρόσθεσε, «επενέβηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έπεισε την εταιρεία να αλλάξει την στάση της αναμένουμε να μας φέρουν την εγγυητική, αν δεν μας την φέρουν θα δούμε τι θα κάνουμε».

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως «όσον αφορά τα αιτήματα της εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί δεν έχουν ούτε καν παραπεμφθεί σε οποιαδήποτε επιτροπή για εξέταση».

«Πρέπει να επανέλθει η σύμβαση στην κανονικότητα και αυτό θα γίνει με την υποβολή της εγγυητικής και μόλις γίνει αυτό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών την επόμενη ημέρα θα σας καλέσω για να συζητήσουμε τα θέματα και τότε θα αρχίσει η διαδικασία με την οποία θα αξιολογηθούν τα αιτήματα τους και θα δούμε», είπε.

Εμείς, σημείωσε ο κ. Βαφεάδης, «επιμένουμε ότι το κράτος με όλους τους ανάδοχους που συνεργάζονται με το κράτους τηρούμε μια εποικοδομητική στάση. Εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Αν το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται με οποιαδήποτε διαφορετική ρύθμιση του συμβολαίου τότε εμείς το βλέπουμε θετικά».

Να σημειώσουμε, είπε, «όπως έχει πει και ο Γενικός Ελεγκτής υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να δεχτείς υπάρχουν πράγματα που μπορείς να δεχτείς. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να δεχθούμε ότι η γη που απαλλοτριώθηκε για χώρους στάθμευσης, θα χρησιμοποιηθεί για πολυκατοικίες. Αυτό είναι ένα παράδειγμα».

Για αυτά τα θέματα είπε «θα πρέπει να δώσουμε τον χρόνο στις αρμόδιες επιτροπές να εξετάσουν τα αιτήματα της αναδόχου εταιρείας και αναλόγως να αποφασίσουν. Ανάλογα με την απόφαση τους θα είναι και η απάντηση που θα δώσουμε στην εταιρεία».

Σημείωσε πως «είναι ένα θέμα που δεν θα τελειώσει σε μια εβδομάδα αφού ορισμένα από τα αιτήματα τους πρέπει να παραπεμφθούν σε άλλα τμήματα όπως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την δική τους άποψη».

Είπε πως «εκείνο που θεωρούμε εμείς πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι έχει δεχθεί η εταιρεία να φέρει την εγγυητική. Μόλις την υποβάλει εμείς είμαστε δεσμευμένοι να ξεκινήσουμε άμεσα την αξιολόγηση διότι θα βοηθηθεί μαζί και με τον ανάδοχο η χώρα μας να ξεκινήσει το έργο το οποίο για εμάς είναι υψίστης σημασίας και θα αφιερώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται όσο ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται να ασχοληθεί θα ασχοληθεί για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να επανέλθει το έργο στην κανονικότητα του».

Ο κ. Βαφεάδης είπε πως «δεν ισχυρίζομαι ότι η όλη διαδικασία θα είναι μια ευθεία διαδρομή μπορεί να προκύψει το οτιδήποτε αλλά θέλω να ξέρετε πως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το έργο είναι υψίστης σημασίας είναι εθνικού συμφέροντος και θα μας πάρει ως χώρα μπροστά, θέλουμε να υλοποιηθεί και θα κάνουμε ότι πρέπει στα πλαίσια της νομιμότητας να υλοποιήσουμε το έργο».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως «εκπρόσωποι της εταιρείας αναμένεται την Τρίτη Τετάρτη 22-23 Απριλίου να μεταβούν στο Δημαρχείο να πάρουν την άδεια οικοδομής που αφορά το αρχικό εγκεκριμένο σχέδιο και να πληρώσουν τα σχετικά τέλη». Αυτό που γνωρίζουμε είπε ο κ. Βύρας «είναι ότι η εταιρεία βγήκε σε προσφορές για έργα και για την Μαρίνα και για τους δρόμους». Επίσης ο κ. Βαφεάδης είπε πως «η εταιρεία προχώρησε στην ανανέωση των ασφαλειών του έργου».

Τα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την πορεία των έργων, η έναρξη των εργασιών αναμένονται τον προσεχή Ιούνιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρόδος: Σύλληψη Αμερικανίδας για βιασμό συμπατριώτισσας της !

Μια 35χρονη Αμερικανίδα συνελήφθη στη Ρόδο κατηγορούμενη για βιασμό 20χρονης συμπατριώτισσας της. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία η σύλληψη της έγινε χθες το...

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα

Πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:46) να βρίσκεται στις 163,54 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,29%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει ζημιές 0,30%, τυγχάνοντας...

Υεμένη: Επίθεση κατά πλοίου από 3 σκάφη – Ασφαλές το πλήρωμα

Επίθεση κατά εμπορικού πλοίου εξαπολύθηκε από τρία μικρά σκάφη σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Χοντεϊντά της Υεμένης, σύμφωνα με τον βρετανικό φορέα για...

Alpha Bank: Πώληση του 90,1% της Alpha Bank Romania SA στην UniCredit

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών ΑΕ, 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank ΑΕ, ανακοίνωσε ότι η πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της, Alpha International Holdings SMSA, προχώρησε...

Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην νιώθει θυμό για το 74’ είπε ο Χ. Θεοπέμπτου

Δεν υπάρχει Κύπριος που να μην νιώθει θυμό για όλα όσα έγιναν το 1974, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,...

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να υπερβούν όλοι την ψευδαίσθηση ασφαλείας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε τη Δευτέρα ότι η οριστικοποίηση της διχοτόμησης στην Κύπρο είναι όσο ποτέ ορατή και κάλεσε όλους να...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!