27.8 C
Nicosia
Κυριακή 14 Ιούλιος 2024 | 10:27

Απολογισμός ΑΚΕΛ: Αρνητικό το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και θετικό στην τοπική αυτοδιοίκηση

Αναμφίβολα αρνητικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, κατά την πρώτη του εκτίμηση για τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών. Αξιολόγησε, ταυτόχρονα, θετικά την εικόνα από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το κόμμα πέτυχε σημαντικές νίκες. Το ΠΓ διαπίστωσε ότι σημαντική μερίδα ψηφοφόρων που το υποστήριξαν στις τοπικές εκλογές δεν το επέλεξαν στις Ευρωεκλογές, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό χρήζει μελέτης.

«Περισσότερο δε χρήζει πολιτικής αλλά και κοινωνιολογικής ανάλυσης το αποτέλεσμα που κατέγραψε μια υποψηφιότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά όχι προγραμματικές προτάσεις», επεσήμανε το όργανο του κόμματος, αναφερόμενο στην εκλογή Φειδία Παναγιώτου. Πρόσθεσε πως «η δυσκολία στην αποκωδικοποίηση αυτών των εκλογικών συμπεριφορών, έγκειται στο γεγονός ότι αφ’ ενός συγκλίνουν στη θέση της συλλήβδην απόρριψης όλων των κομμάτων και θεσμών του τόπου αλλά αφ’ ετέρου έχουν ανομοιογενείς ή και αντίθετες αφετηρίες και προσδοκίες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνεδρίασε σήμερα και προέβη σε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 9ης Ιουνίου. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές, επισημάνθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα αρνητικό, αφού το Κόμμα απώλεσε μια από τις δύο έδρες που κατείχε και είχε υποχώρηση σε εκλογικά ποσοστά, παρότι σε απόλυτους αριθμούς ψήφων το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία έμεινε σταθερό».

Σχολίασε ότι «η εξέλιξη είναι αρνητική για την παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να εντείνει τη δράση του στο ευρωκοινοβουλευτικό επίπεδο πάντα στην υπηρεσία της πατρίδας και του λαού μας και με το όραμα μιας θεμελιακά διαφορετικής Ευρώπης. Ιδιαίτερα δε με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, η Αριστερά επωμίζεται ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες ως ανάχωμα απέναντι σε ό,τι δηλητηριάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με μίσος».

«Σχετικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, αφού το ΑΚΕΛ -Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία πέτυχε σημαντικές νίκες σε όλα τα επίπεδα του θεσμού. Οι επιλογές του Κόμματος, καθώς και οι συνεργασίες που έγιναν δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, από τους 20 δήμους της ελεύθερης Κύπρου εκλέχθηκαν 8 δήμαρχοι που προέρχονται από το ΑΚΕΛ και άλλοι 6 που στηρίζονται από το Κόμμα. Σημειώνουμε μάλιστα ότι όλοι οι υφιστάμενοι δήμαρχοι της Αριστεράς επανεκλέχθηκαν με ποσοστά πέραν του 50% κάτι που επιβεβαιώνει το έργο τους και την απήχησή του μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Τρεις από τους πέντε προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΑΚΕΛ», πρόσθεσε το ΑΚΕΛ.

Ως προς τις 93 αντιδημαρχίες, σημείωσε, κλέχθηκαν 41 αντιδήμαρχοι που προέρχονται ή στηρίζονται από το ΑΚΕΛ. Στους κατεχόμενους δήμους, οι 6 από τους 9 εκλεγμένους δημάρχους στηρίζονται από το ΑΚΕΛ. Επιπρόσθετα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων για τα δημοτικά συμβούλια καταδεικνύει αύξηση σχεδόν 5% για τους συνδυασμούς του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021. «Το αποτέλεσμα της 9ης του Ιούνη δίνει στο ΑΚΕΛ ώθηση για να συνεχίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την παρέμβασή του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της χώρας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Γραφείο, «τα αποτελέσματα των δύο εκλογών επιφορτίζουν το οικοδόμημα του ΑΚΕΛ με την ευθύνη μιας αντικειμενικής ανάλυσης που να καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για θέματα που οφείλουμε να διορθώσουμε αλλά και για θετικά πάνω στα οποία πρέπει να κτίσουμε. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τόσο στα καθοδηγητικά σώματα του Κόμματος όσο και με τα μέλη αλλά και με τους φίλους του Κόμματος στην Κοινωνική Συμμαχία».

«Από την ανάλυση των αριθμών των δύο εκλογών προκύπτει ότι σημαντική μερίδα ψηφοφόρων μας που στήριξαν τις επιλογές και τους εκλογικούς συνδυασμούς του ΑΚΕΛ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας στις ευρωεκλογές, γεγονός που χρήζει μελέτης. Περισσότερο δε χρήζει πολιτικής αλλά και κοινωνιολογικής ανάλυσης το αποτέλεσμα που κατέγραψε μια υποψηφιότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά όχι προγραμματικές προτάσεις. Η δυσκολία στην αποκωδικοποίηση αυτών των εκλογικών συμπεριφορών έγκειται στο γεγονός ότι αφ’ ενός συγκλίνουν στη θέση της συλλήβδην απόρριψης όλων των κομμάτων και θεσμών του τόπου αλλά αφ’ ετέρου έχουν ανομοιογενείς ή και αντίθετες αφετηρίες και προσδοκίες», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι ως Κόμμα δεν θα οδηγηθούμε σε απαξίωση τμημάτων της κοινωνίας λόγω της εκλογικής τους συμπεριφοράς, αλλά σε μια πιο συστηματική προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισής τους».

«Τέλος, το ΠΓ της Κ.Ε. του Κόμματος απευθύνει ευχαριστίες σε όλον τον κόσμο που στήριξε το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία στις διπλές εκλογές της 9ης του Ιούνη και διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί ακόμα πιο αποφασιστικά για να δικαιώσει αυτή τη συνειδητή εμπιστοσύνη. Ταυτόχρονα, συγχαίρει τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία για τον αγώνα που έδωσαν και καλεί όλες και όλους να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και ενότητα», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έλον Μασκ για Φειδία-«Είναι σωστός. Πολύ σημαντική απόφαση»

Σε νέα αναδημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ, με βίντεο του Φειδία Παναγιώτου, προέβη ο Έλον Μασκ. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω βίντεο ο ευρωβουλευτής...

Αξιολόγηση του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου...

Yπό έλεγχο φωτιά στην Ξυλιάτου, διερευνάται αν άρχισε από ηλεκτροσυγκόλληση

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε φωτιά, που εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι, σε περιοχή της κοινότητας Ξυλιάτου, τοποθεσία «Καλογήρου» ανακοίνωσε το Τμήμα Δασών. Από τις πρώτες...

Στη ΜΕΘ ΓΝ Λευκωσίας νοσηλεύεται οπλίτης που αισθάνθηκε αδιαθεσία

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται οπλίτης της 2024 ΕΣΣΟ, ο οποίος αισθάνθηκε χθες αδιαθεσία. Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται...

Ο Scope επιβεβαιώνει την αξιολόγηση BBB- της Ελλάδας, θετικές οι προοπτικές της

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB- επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Scope Ratings GmbH (Scope), αναθεωρώντας ταυτόχρονα σε θετικές τις προοπτικές...

17 Παλαιστίνιοι νεκροί από επίθεση των Ισραηλινών σε τόπο προσευχής

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από μία επίθεση των Ισραηλινών σε τόπο προσευχής, σε έναν παραθαλάσσιο καταυλισμό για εκτοπισμένους, που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!