16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 6:48

Απαντά στις επικρίσεις για τα επεισόδια στη Χλώρακα η Αστυνομία – «Εν αδίκω δέχεται κριτική»

Η Αστυνομία έκανε τα πάντα και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ηρεμία, η τάξη και η ασφάλεια στη Χλώρακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Χρίστος Ανδρέου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «εν αδίκω δέχεται κριτική» για το επιχειρησιακό σχέδιο και της δράση της και ότι σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις «απέτρεψε τα χειρότερα».

Απαντώντας στα παράπονα και την κριτική για πιθανή ολιγωρία της Αστυνομίας ο κ. Ανδρέου ξεκαθάρισε ότι η Δύναμη εδώ και τρία χρόνια έχει προβεί σε σειρά από ενέργειες για την Χλώρακα με ελέγχους και καταγγελίες που άρχισαν με την πρώτη έκδοση των διαταγμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφορικά με τη χθεσινή επιχείρηση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι αρχικά στην επιχείρηση της Χλώρακας μετείχαν  περίπου εβδομήντα μέλη τόσο από την ΑΔΕ Πάφου όσο και απο αντιοχλαγωγικές ομάδες της Πάφου αλλά και άλλων πόλεων. Όταν κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή έγινε ανάκληση προσωπικού ακόμη 23 πρόσωπα από την Πάφο.

Ανέφερε ότι «όταν η Αστυνομία αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν κοινοποιήσεις και παρότρυνση μέσω των ΜΚΔ να πάει κόσμος στην περιοχή, και ελληνοκύπριοι και αλλοδαποί, ενίσχυσε επιπλέον τις δυνάμεις που βρίσκονταν στην Χλώρακα με ακόμη δυο αντιοχλαγωγικές ομάδες με γύρω στους εκατό αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονταν μέχρι εκείνη την ώρα στη Λεμεσό και τη Λάρνακα σε αγώνες ποδοσφαίρου».

Η Αστυνομία, είπε, «εν αδίκω δέχεται κριτική για το αν έπραξε επαρκώς ή όχι τα καθήκοντά της και κακώς αφήνονται αιχμές για το επιχειρησιακό σχέδιο και τη δράση μας». Σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, σημείωσε, «η Αστυνομία απέτρεψε τα χειρότερα». Σε μια περίπτωση μάλιστα, πρόσθεσε, «όταν είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσώπων σε συγκεκριμένο σημείο της Χλώρακας η Αστυνομία χρειάστηκε να κάνει μερική χρήση χημικών ουσιών για να διαλύσει τους συγκεντρωθέντες».

Αναφορικά με τις τέσσερις συλλήψεις που έγιναν για τα επεισόδια της Χλώρακας εναντίον των δυο αλλοδαπών που συνελήφθησαν και παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου Πάφου εκδόθηκε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών προς διευκόλυνση των ανακρίσεων ενώ τέσσερις ημέρες κράτησης αποφασίστηκαν εναντίον του ενός Ελληνοκυπρίου που συνελήφθη, ηλικίας 32 ετών. Ο τέταρτος που συνελήφθη δεν οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, αφού τελικά δεν έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί μαρτυρία που να τον συνδέει με τα επεισόδια.

Αυξημένη η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή σε 24ωρη βάση

Σε σχέση με τους περαιτέρω χειρισμούς της υπόθεσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι νωρίτερα σήμερα έγινε σύσκεψη, παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας και με την ολοκλήρωσή της δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή με τη συμμετοχή της ΜΜΑΔ, επιπλέον μελών της ΑΔΕ και άλλων μελών της Αστυνομίας σε 24ωρη βάση.

Επίσης, είπε, υπήρξε ενημέρωση για την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης στην οποία, πέραν από τα μέλη του ΤΑΕ Πάφου, μετέχουν και μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου σε μια προσπάθεια να γίνουν άμεσες ενέργειες και να ταυτοποιηθούν πρόσωπα που έχουν σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Οι ενέργειες της Αστυνομίας από το Δεκέμβριο 2020

Αναφορικά με το ιστορικό των ερευνών και τη διαχρονική στάση της Αστυνομίας σε σχέση με τους ελέγχους στο συγκρότημα διαμερισμάτων “Άγιος Νικόλαος”, ο κ. Ανδρέου είπε, ότι μετά το πρώτο διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ στις 11/12/2020 από τον Υπουργό Εσωτερικών και αφορούσε την απαγόρευση εγκατάστασης αιτητών πολιτικού ασύλου στην κοινότητα Χλώρακας, η Αστυνομία ξεκίνησε τους ελέγχους στα συγκεκριμένα διαμερίσματα.

Κατά τη διάρκεια του 2021, ανέφερε ο κ. Ανδρέου χρόνος κατά τον οποίο ξεκίνησαν εντατικά οι επιχειρήσεις της ΑΔΕ Πάφου με τις συναρμόδιες υπηρεσίες έγιναν συνολικά 131 επιχειρήσεις, ελέγχθηκαν 891 διαμερίσματα και εντοπίστηκαν 39 πρόσωπα τα οποία είχαν παραβιάσει το διάταγμα του Υπουργείου Εσωτερικών και στους  οποίους επιδόθηκε το διάταγμα.

Εντός του 2021 ακολούθησαν επιπρόσθετες συσκέψεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες που αφορούσαν την εξωτερική προμήθεια με νερό στο συγκρότημα με τη χρήση βυτιοφόρων για την οποία επίσης εκδόθηκε διάταγμα απαγόρευσης από την Έπαρχο Πάφου. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, είπε ο κ. Ανδρέου, η Αστυνομία Πάφου άρχισε καθημεριά εντατικούς ελέγχους τόσο στο συγκρότημα όσο και στη γύρω περιοχή.

Το 2022, πρόσθεσε, έγιναν συνολικά 93 επιχειρήσεις και ελέχθηκαν 1.573 διαμερίσματα. Από του ελέγχους εντοπίστηκαν 54 αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν στο μέρος κατά παράβαση του διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών και στους οποίους επίσης επιδόθηκαν τα σχετικά διατάγματα. Στην περιοχή εγιναν ακόμη 121 επιχειρήσεις για πρόληψη τροχαίων παραβάσεων και άλλων ποινικών υποθέσεων. Κατά τους πιο πάνω ελέγχους εντός του 2022, εντοπίστηκαν έντεκα διαμερίσματα να έχουν παράνομη ηλεκτροδότηση και για τα οποία καταγορήθηκαν 15 πρόσωπα και σχηματίστηκαν εναντίον τους ποινικές υποθέσεις για το αδίκημα της δόλιας ιδιοποίησης ενέργειας.

Το 2023 έγιναν άλλες 11 επιχειρήσεις, είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ελέγχησαν 89 διαμερίσματα και εντοπίστηκαν 31 αλλοδαποί οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διάφορες κατηγορίες που διερευνά η ΑΔΕ Πάφου ανάμεσα στις οποίες επίσης η δόλια ιδιοποίηση ενέργειας. Ως εκ τούτου, κατέληξε, είναι άδικο να λέγεται ότι η Αστυνομία δεν έπραξε και δεν πράττει στο ακέραιο το καθήκον της σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν είτε το εν λόγω συγκρότημα διαμερισμάτων είτε την περιοχή Χλώρακας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!