Ανησυχία για τη νέα απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε χθες το απόγευμα εκφράζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τονίζοντας την ανάγκη για αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει πως απαιτείται άμεση και ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω αυτών των περιστατικών και χαιρετίζει σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική, αναφέροντας ότι ο υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.
Ανακοίνωση ΔΗΣΥ
Η νέα απόπειρα φόνου που σημειώθηκε χθες στην Αγλαντζιά και μάλιστα σε ώρα αιχμής, σε συνδυασμό με παρόμοια περιστατικά που απασχόλησαν την κυπριακή κοινωνία και στο πρόσφατο παρελθόν, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.
Απαιτείται άμεση και ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω αυτών των περιστατικών, με τη δέουσα σοβαρότητα και αυστηρότητα εκ μέρους της πολιτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα όλων μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα σταθούμε και εμείς αρωγοί.
Δήλωση μέλους Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Μαρίνας Σάββα
Η απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε χθες το απόγευμα σε πολυσύχναστη και κατοικημένη περιοχή στην Αγλαντζιά, εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας μέσα στην κυπριακή κοινωνία.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες που έγιναν υπό το φως της μέρας και σε πολυσύχναστες περιοχές, αποδεικνύει ότι τα εγκληματικά στοιχεία νιώθουν την άνεση και την ελευθερία να δρουν. Αυτό πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση και την Αστυνομία για την αδυναμία τους ν΄ αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα.
Το επίπεδο εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην Αστυνομία και στις Αρχές είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως υπέδειξε και σχετική Έκθεση της GRECO. Η Έκθεση σημείωσε και την ανάγκη γι’ αντικειμενικότητα και διαφάνεια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιλογή υψηλόβαθμων αξιωματικών, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις στην Αστυνομία. Η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια σε σχέση με αυτές τις διαδικασίες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της δεκαετίας Αναστασιάδη- Δημοκρατικού Συναγερμού και σε αυτό τον τομέα και τις συνέπειες τις πληρώνουμε σήμερα.
Πλέον το έγκλημα είναι πιο μπροστά από την Αστυνομία και το κράτος και αυτό παρά τις διάφορες δηλώσεις και υποσχέσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για πάταξη της εγκληματικότητας. Πιο πρόσφατη, η εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για την οπλοφορία αστυνομικών στο κέντρο των πόλεων, η οποία ποσώς θα βοηθήσει.
Αυτό που χρειάζεται είναι Στρατηγική καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση και αναβάθμιση της Αστυνομίας, αξιοποίηση των νομοθετικών δυνατοτήτων που διαθέτει και κυρίως, αξιοποίηση των ικανών και έντιμων μελών του Αστυνομικού Σώματος.
Σημειώνουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο δημοσιοποιήθηκε ότι καταρτίστηκε πλάνο δράσης κατά του εγκλήματος το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν γνωρίζουμε τί απέγινε αυτό το πλάνο.
Το βέβαιο είναι ότι ο υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.