33 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιούνιος 2024 | 19:23

Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο: Υποστήριξε στο Κογκρέσο την ανάγκη ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο

Γραπτό υπόμνημα κατέθεσε στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Νικ Λαρυγγάκης, για παροχή ισχυρής αμυντικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η κατάθεση του πρόεδρου του AHI έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται στο Κογκρέσο σχετικά με την πρόταση εξωτερικής βοήθειας που κατάθεσε η κυβέρνηση Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2025.

Ο κ. Λαρυγγάκης υπογράμμισε την αποδεδειγμένη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπό αυτό το πρίσμα πρότεινε στην Υποεπιτροπή:

  • Πίστωση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης (IMET).
  • Ετήσια πίστωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο έτη (2025 κα 2026) για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).
  • Επιπλέον 6 εκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης (FMF) για το οικονομικό έτους του 2025.
  • Πίστωση 500.000 δολαρίων για την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του προγράμματος IMET.

Τι αναφέρεται για Τουρκία

Η κατάθεση του κ. Λαρυγγάκη ανέδειξε την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ως εκ τούτου, το AHI εξέφρασε την αντίθεση του σε:

  • οποιαδήποτε προτεινόμενη εξωτερική βοήθεια και στήριξη προς την Τουρκία έως ότου η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της προς την Κύπρο και έως ότου η Τουρκία καταβάλει απτά βήματα για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων με την Ελλάδα στο πνεύμα της «διακήρυξης φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας» της 7ης Δεκεμβρίου 2023.
  • οποιαδήποτε προτεινόμενη μείωση του επίπεδου βοήθειας για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Ο βουλευτής Mario Diaz-Balart από την Φλόριντα είναι ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Πιστώσεων για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα. Η βουλευτής Barbara Lee από την Καλιφόρνια είναι η επικεφαλής της μειοψηφίας στην υποεπιτροπή.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Diaz-Balart, την επικεφαλής της μειοψηφίας Barbara Lee, και τα μέλη της υποεπιτροπής, που έλαβαν υπόψη τη κατάθεση μας, καθώς διαμορφώνουν το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος του 2025. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σχετικά με την αμερικανική εξωτερική βοήθεια σε αυτή την ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας περιοχή παρουσιάζονται, καταχωρούνται στο δημόσιο διάλογο και λαμβάνονται υπόψη όταν οι νομοθέτες εργάζονται για τα νομοσχέδια δαπανών», σημείωσε ο Νικ Λαρυγγάκης.

Τέλος, το AHI θα υποβάλει γραπτή κατάθεση και στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας για τις Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα μέσα στον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζει τις απειλές Φιντάν για την Κύπρο

Σε καταδίκη των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Μέση Ανατολή,...

Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ για τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 - 28...

Πως απάντησε ο Χριστοδουλίδης στις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ – Δεν θα εμπλακούμε στο αφήγημα της Τουρκίας

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια – Ο καύσωνας καλά κρατεί

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Ελεγκτική Υπηρεσία: Αδυναμίες και λάθη σε χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών

Αδυναμίες ή και λάθη στην εφαρμογή των απαιτούμενων ελέγχων σε διάφορα Σχέδια, αλλά και λογιστικούς χειρισμούς που δεν συνάδουν με τη λογιστική αρχή εισπράξεων...

Σημαντική πτώση (-1.27%) στο ΧΑΚ

Με απώλειες έκλεισε η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της βδομάδας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,27%, κλείνοντας στις 163,50...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!