23.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 0:23

Άρχισε το παρασκήνιο για τους Επιτρόπους ΕΕ – Τι διεκδικεί η Κύπρος

Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες και ο αναβρασμός που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ενόψει της της σύνθεσης της νέας Επιτροπής και της προσεχούς ανακοίνωσης από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνει η κάθε χώρα της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει στις 11 Σεπτεμβρίου ποιος από τους 26 μελλοντικούς Επιτρόπους θα αναλάβει το κάθε χαρτοφυλάκιο, καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο σκηνικό, που να εξισορροπεί τη γεωγραφία, το φύλο και κυρίως το παιχνίδι δύναμης μεταξύ κρατών μελών και πολιτικών ομάδων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει θέσει ως προτεραιότητες για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο τρία ζητήματα: Την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, την Οικονομία (θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών) και τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, το ΕΛΚ εκφράζει την προτίμηση όπως οι Επίτροποι που ανήκουν στην πολιτική του ομάδα λάβουν χαρτοφυλάκια που να έχουν άμεση σχέση με τις προαναφερθείσες προτεραιότητες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής 14 υποψήφιοι Επίτροποι, ανάμεσα τους και ο Επίτροπος της Κύπρου, Κώστας Καδής, δήλωσαν ήδη ότι ανήκουν στο ΕΛΚ.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το ΕΛΚ αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο επί των αποφάσεων, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή η σημασία των τριών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί, κάποιες εκ των οποίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Την ώρα που ο χρόνος τελειώνει, οι πιέσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες εντείνονται, με τους ηγέτες των κρατών μελών να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια ισχυρή θέση στη νέα Επιτροπή. Μεγαλύτερος ανταγωνισμός, όπως πληροφορούμαστε, επικρατεί για χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με τον έλεγχο κεφαλαίων της ΕΕ, όπως εκείνα του Προϋπολογισμού και της Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Κώστας Καδής, δημοσίευμα του Politico, το οποίο ασχολείται με την ονοματολογία γύρω από τα διάφορα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει ότι βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους που μπορεί να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, ενώ ανοικτό αφήνεται και το ενδεχόμενο να αναλάβει το νεοσυσταθέν χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

Όπως πληροφορούμαστε πάντως, ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο, που – όπως είθισται να συμβαίνει με τους Επιτρόπους – σχετίζεται με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και την εμπειρία του, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αειφόρο ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, τη γαλάζια ανάπτυξη, την έρευνα και καινοτομία και το θέμα της Μεσογείου. Στη συνάντηση γνωριμίας, που πραγματοποίησε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δύο συζήτησαν το υπόβαθρό του, τις θέσεις και τις εμπειρίες που είχε και ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνυπολογιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!