20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 20:49

Παγκύπρια έρευνα ετοιμότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τον COVID-19

Η επιδημία του COVID-19 είναι πλέον δεδομένη, και αναμφισβήτητα μπήκε στη καθημερινότητα όλων μας για τα καλά, αφού είτε ονομάζεται πανδημία μεγάλης διαρκείας είτε όχι, μέχρι τώρα έχει «ζωή» πέραν των 9 μηνών και δυστυχώς συνεχίζει.

Σε συνέχεια του προηγουμένου δελτίου τύπου της iMinder, όπου έγινε αναφορά στα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στο 1ο κύμα του COVID-19 και ειδικότερα στα αποτελέσματα της μεγαλύτερης Παγκύπριας έρευνας καταγραφής καταστημάτων εστίασης, «COMPASS© HORECA», το σημερινό δελτίο τύπου αφορά την 1η Παγκύπρια έρευνα με θέμα την ετοιμότητα και τις σημαντικές προκλήσεις της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Επιχειρησιακών Λειτουργιών για τον COVID-19».

Η έρευνα οργανώθηκε από την iMinder, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Φορέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας (ΚΥ.Φ.ΕΑΣ), του ECR CYPRUS και του KEBE και σε αυτή συμμετείχαν 120 στελέχη από όλους τους κλάδους της κυπριακής αγοράς (FMCG, Fashion, DIY, Personal Care, Pharma, Construction, Shipping, Automotive, Electronics etc) με σκοπό να αναδείξει πως η πανδημία στο 1ο κύμα της, επηρέασε τους οργανισμούς και επιχειρήσεις, ποιος ήταν ο βαθμός ετοιμότητας τους στην αντιμετώπιση του COVID-19 άλλα και ποιες βέλτιστες πρακτικές ακολουθήθηκαν στη διαχείριση αυτής της κρίσης.

Μερικά από τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας που «φωτογραφίζουν» την ετοιμότητα ή όχι των εταιρειών στην αντιμετώπιση του COVID-19, αλλά και των σημαντικών προκλήσεων τους, αναφέρονται παρακάτω.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι εταιρείες έχουν δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων με 33%, εκτιμάει μείωση του τζίρου τους κατά 10-30% και επιπρόσθετα ένα σημαντικό ποσοστό του 13%, μείωση περισσότερο από 50% στον τζίρο.

Οι ερωτηθέντες υπόδειξαν ως τις 3 σημαντικότερες προκλήσεις στoν COVID-19, τον υψηλό βαθμό δυσκολίας της πρόβλεψης της ζήτησης προϊόντων, τις εισαγωγές αλλά και τις εξαγωγές πρώτων υλών ή/και προϊόντων.

Το 44% των ερωτηθέντων ΔΕΝ αξιοποιεί e-commerce operations, ενώ μόλις το 25% των προμηθευτικών εταιρειών θα προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του δικτύου πωλήσεων και Logistics τους (Route to Market).

Στη διαχείριση της κρίσης του COVID-19, αποτυπώνεται ότι κατά πλειοψηφία με 35%, αυτή βαραίνει τον Γενικό Διευθυντή, αφού δεν συστάθηκαν Επιτροπές για αυτό τον σκοπό.

Επίσης, το 62% απάντησε ότι προσάρμοσε τις υφιστάμενες γραπτές διαδικασίες του, με μέτρα προστασίας από τον COVID-19, ενώ προβληματισμό παρουσιάζει το υπόλοιπο ποσοστό που εργάζεται κατά βάση χωρίς γραπτές διαδικασίες ή μόνο με γραπτές διαδικασίες για τον COVID-19.

Περαιτέρω, από την έρευνα διαφάνηκε ότι πολύ λίγοι ερωτηθέντες με 14%, εφάρμοσαν το σύστημα βαρδιών στη εταιρεία τους και η πλειοψηφία του 46% δεν εφαρμόζει πλάνο ανταμοιβής του προσωπικού, που θα επιβαρυνθεί από τη νέα λειτουργική δομή.

Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις, το 47,5% απάντησε ότι υπάρχει πλήρης έλεγχος προσβασιμότητας σε αυτές και έχουν περιοριστεί οι είσοδοι/έξοδοι της εταιρίας σε μόνο μια για καλύτερο έλεγχο, ενώ το 67,5% ΔΕΝ έχει προβεί σε διαμερισματοποίηση εγκαταστάσεων αποθήκης ή παραγωγικών μονάδων για προστασία από τον COVID-19.

Όσον αφορά τις τεχνολογικές λύσεις για την ιχνηλασιμότητα προϊόντων και την ορατότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα, το 69% των ερωτηθέντων αξιοποιεί WMS (Warehouse Management System), το 35% εφαρμόζει επιπρόσθετα και τηλεματική ενώ το 19% έχει και POD (Proof On Delivery). Μόλις το 7,5% μελετάει την πιθανή πλήρης ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας πάνω στα πρότυπα του IoT και των υπηρεσιών cloud.

Παρόλες τις προκλήσεις που έχει επιφέρει ο COVID-19 στις εταιρείες και οργανισμούς, εντούτοις το 63% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα διερευνήσει την περίπτωση για συνεργασία με 3PL εταιρεία.

Η iMinder έχει δημιουργήσει το εργαλείο/υπηρεσία “COVID-19 S.T.O.R.M.” που μπορεί να υποστηρίξει τις εταιρείες και οργανισμούς, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, παρέχοντας γρήγορες, εφαρμόσιμες αλλά και αποτελεσματικές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Λοϊζίδης

Γενικός Διευθυντής

99 721 901

[email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!