Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη νεολαία για να εδραιώσουμε την ναυτιλιακή κουλτούρα και να προωθήσουμε τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, ανέφερε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, χαιρετίζοντας εκδήλωση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, για το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου», στην παρουσία παιδιών πέντε σχολείων της πόλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση χιλίων συμμετοχών τάξεων και ισάριθμων πλοίων, αλλά και στο πλαίσιο συμπλήρωσης 35 χρόνων ζωής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, το οποίο η Υφυπουργός συνεχάρη για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2006, σε συνεργασία με το τότε Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Παιδείας και την Κυπριακή Ένωση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA).
Η συνεχής και ανοδική αύξηση των συμμετοχών από σχολεία, ανέφερε σε χαιρετισμό της η Μαρίνα Χατζημανώλη, «αποδεικνύει περίτρανα το πόσο αγκαλιάστηκε από τα παιδιά και τους δασκάλους το Πρόγραμμα αυτό, καθώς αποτελεί μια μοναδική διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία για τους μαθητές και ένα ελκυστικό και ευχάριστο τρόπο να αποκτήσουν γνώσεις, γύρω από τη θάλασσα και τη ναυτιλία».
«Ως Υφυπουργείο Ναυτιλίας, αναγνωρίζουμε ότι το θαλάσσιο περιβάλλον και η Ναυτιλία είναι ένας από τους πολυτιμότερους πόρους και ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας», είπε και πρόσθεσε πως «η προβολή και η προώθηση των ναυτικών και ναυτιλιακών επαγγελμάτων αποτελεί μια από τις προτεραιότητες μας».
Στόχος μας, συνέχισε, είναι η εδραίωση της ναυτιλιακής κουλτούρας στους νέους μας, ούτως ώστε περισσότερα άτομα να επιλέξουν το ναυτικό και ναυτιλιακό επάγγελμα και να συνεχίσει η αυξητική τάση στον αριθμό των σπουδαστών που φοιτούν στις ναυτιλιακές σχολές.
Σημείωσε ακόμη πως, «για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε νεαρές ηλικίες, ώστε τα παιδιά μας να έρθουν σε άμεση επαφή με τη θάλασσα, να την γνωρίσουν και να την αγαπήσουν».
Σε αυτό ακριβώς, τόνισε, οφείλεται η επιτυχία αυτού του Προγράμματος, «καθώς προσεγγίζει τα παιδιά σε μια πολύ τρυφερή ηλικία δίνοντας τους την ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα πλοίο, να επικοινωνήσουν με τους πλοίαρχους και το πλήρωμα, να ενημερωθούν απευθείας από τους ίδιους για τις καθημερινές ασχολίες του πληρώματος, τα φορτία που μεταφέρει το πλοίο, τα λιμάνια που επισκέπτεται, καθώς να ρωτήσουν τον καπετάνιο οτιδήποτε επιθυμούν».
Συγχαίροντας το ΚΝΕ, τη CYMEPA και τους δασκάλους των παιδιών, η Μαρίνα Χατζημανώλη είπε πως το Υφυπουργείο της αναγνωρίζει την «τεράστια προσφορά αυτών των Προγραμμάτων και είναι συνοδοιπόρος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, εντάσσοντας από φέτος νέες δράσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την ενημέρωση των μαθητών Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα».
Εκ μέρους της Γενικής Διευθύντριας του ΥΠΑΝ, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι το Πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε παιδιά του δημοτικού να «υιοθετήσουν» ένα εμπορικό πλοίο και με τη βοήθεια των δασκάλων τους, να έχουν τακτική ηλεκτρονική επικοινωνία με τους ναυτικούς που υπηρετούν σε αυτό, αποκτώντας με ένα διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, γνώσεις γύρω από τη ναυτιλία και γενικότερα τη θάλασσα.
Μεταξύ άλλων, υπέδειξε, τα παιδιά ενημερώνονται για το δρομολόγιο του πλοίου, τα εμπορεύματα που μεταφέρει, παρακολουθούν την πορεία του σε ναυτικό χάρτη, τις καιρικές συνθήκες καθώς και θέματα που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
«Συνολικά, το πρόγραμμα βοηθά τα παιδιά να διαμορφώσουν μια καλή εικόνα για τη σημαντική συνεισφορά της ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία, ενώ επίσης τα ενθαρρύνει να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα και γενικότερα μια καριέρα στην ναυτιλία», είπε και υπογράμμισε πως, για τη χώρα μας, η ναυτιλία αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους κυριότερους τομείς της οικονομίας.
Καταληκτικά, ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΑΝ θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω διασύνδεση του έργου των σχολείων με την κοινωνία και τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ΚΝΕ, Ανδρέας Νεοφύτου, ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι, από την ίδρυση του το 1989, το Επιμελητήριο αναγνώρισε την μεγάλη σημασία της ναυτικής και ναυτιλιακής εκπαίδευσης της Κύπρου, ως παράγοντα που θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα ολόκληρου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμπλέγματος.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το ΚΝΕ δημιούργησε προ εικοσαετίας, εξειδικευμένη Επιτροπή Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, με το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου» να αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της, στοχεύοντας να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες δημοτικών, μέσα από ένα ζωντανό, εκπαιδευτικό και διαδραστικό τρόπο, ν’ αναπτύξουν τις γνώσεις τους γύρω από τη ναυτιλία, τη θάλασσα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ενδεικτικά, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το Πρόγραμμα ξεκίνησε την ακαδημαϊκή χρονιά 2006-2007 με δέκα συμμετοχές, ενώ ο μέσος όρος συμμετοχών την τελευταία πενταετία ήταν 96 τάξεις δημοτικών σχολείων Παγκύπρια, με αντίστοιχο αριθμό πλοίων.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι, η επιτυχία του Προγράμματος, το οποίο τυγχάνει αναγνώρισης από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών, κέντρισε το ενδιαφέρον οργανισμών του εξωτερικού και σήμερα εφαρμόζεται στα εκπαιδευτικά συστήματα της Αμερικής, της Ελλάδας, της Πολωνίας, των Φιλιππίνων και της Ινδίας.
Συγκινημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της CYMEPA Γιώργος Τσαβλίρης, ο οποίος απευθυνόμενος στα παιδιά, τα κάλεσε να διατηρήσουν τον παιδικό ενθουσιασμό στη ζωή τους και «να είστε τολμηροί, γιατί το μέλλον είναι δύσκολο». Ευχαρίστησε, επίσης, όλους όσοι συνεργάστηκαν και συνέβαλαν για την επιτυχία του Προγράμματος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε το μέλος της CYMEPA Χρήστος Τσαγγάρης και ο εκπαιδευτικός Ηλίας Ηλία, για την συνεισφορά τους στη λειτουργία και ανάπτυξη του Προγράμματος «Υιοθεσία Πλοίου», προβλήθηκε φιλμάκι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ακολούθησαν εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.