Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Σταύρος Σταύρου, τονίζοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας.
Αυτούσιο το μήνυμα:
Η νέα χρονιά που έρχεται δεν προμηνύεται εύκολη και βατή για την οικονομία μας.
Αντίθετα, οι πολλές εκκρεμότητες που αφήνει το 2023, σε συνδυασμό με τις νέες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, καθιστούν το νέο έτος αρκετά ρευστό και αβέβαιο.
Παρά τη σχετική θετική πορεία της οικονομίας μας το 2023, υπάρχουν πληγές που πρέπει να επουλωθούν και σχεδιασμοί που επιβάλλεται να υλοποιηθούν.
Ειδικά, πρέπει να διαχειριστούμε τις μεγάλες και συνεχιζόμενες επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία και τις ενδεχόμενες παρενέργειες από την πρόσφατη αιματηρή σύγκρουση στο γειτονικό μας Ισραήλ ενώ αυτές τις μέρες είχαμε και την αρνητική εξέλιξη με την απόφαση μεγάλων εταιρειών μεταφορών να αναστέλλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω της διώρυγας του Σουέζ λόγω των εχθροπραξιών, που αν κρατήσει για μεγάλο διάστημα, θα προκαλέσει νέα πολλαπλά προβλήματα. Οι προεκτάσεις των τριών αυτών κρίσεων προβλέπεται ότι θα μας ταλαιπωρήσουν έντονα και το 2024.
Ευτυχώς, που μέσα στον Δεκέμβριο υπήρξε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κύπρο και έτσι αποφεύχθηκε μια νέα αύξηση στα επιτόκια, γεγονός που θα επηρέαζε πολύ τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά. Φυσικά, αυτή η εξέλιξη δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά μας, ούτε τις αρνητικές παρενέργειες από τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων. Και τα δύο αυτά προβλήματα θα είναι στην ατζέντα του 2024.
Εκτός αυτών, όμως, τη νέα χρονιά επιβάλλεται να προχωρήσουμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις με τις ρυθμίσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Για το σκοπό αυτό, εμείς ως ΚΕΒΕ, ζητάμε άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, αξιοποίηση και ενθάρρυνση των νέων τομέων επιχειρηματικής δράσης, διόρθωση των στρεβλώσεων στο ΓΕΣΥ, ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων, προώθηση των επενδύσεων, κίνητρα για τις εξαγωγές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση και τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος.
Ιδιαίτερα όμως στεκόμαστε σε δυο βασικές αδυναμίες που επιβάλλεται να διαχειριστούμε κατά προτεραιότητα. Την επίλυση του τεράστιου προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού σε όλο το φάσμα της οικονομίας για κάλυψη των πιεστικών αναγκών των επιχειρήσεων και στην καταπολέμηση της γάγγραινας της κρατικής γραφειοκρατίας που πλήττει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
Ακόμα, το ΚΕΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη αύξηση του κρατικού μισθολογίου και άλλων μη παραγωγικών δαπανών του κράτους που διαβρώνουν τη δημοσιονομική ισορροπία και απειλούν με νέα εκτροπή τα δημόσια οικονομικά. Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης για αύξηση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο σε συνδυασμό με την παραχώρηση του αυξημένου ποσοστού της ΑΤΑ δεν θα έχουν άλλο αποτέλεσμα, παρά τη διόγκωση του ήδη υψηλού κρατικού μισθολογίου. Η συνεχής αύξηση των δαπανών για συντήρηση και λειτουργία της κρατικής μηχανής, σε συνάρτηση με την χαμηλή παραγωγικότητα και την υπερβολική γραφειοκρατία του δημοσίου, υπονομεύουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Στα ίδια πλαίσια, το ΚΕΒΕ ανησυχεί και από τις νέες διεκδικήσεις του Συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο αξιώνει ωφελήματα που αδυνατούν σήμερα οι επιχειρήσεις να προσφέρουν.
Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τερματίσει απαιτήσεις που η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν όπως είναι η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ, το ύψος του κατώτατου μισθού, η αντίδραση στην εργοδότηση από τρίτες χώρες και άλλα. Καλούμε όλους τους φορείς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προωθούν το καλό νοούμενο συμφέρον της οικονομίας, της κοινωνίας και του επιχειρείν να εργαστούν μαζί ούτως ώστε να βρεθούν τα ισοζύγια συνύπαρξης και συμπόρευσης για το καλό της οικονομίας της κοινωνίας μας.
Οι επιχειρήσεις σήμερα βιώνουν πολλές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της οικονομίας, γι΄ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην έχουμε νέα “λουκέτα” επιχειρήσεων το 2024.
Βλέποντας τη συνολική εικόνα για το 2024, εκφράζουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης το 2023 αλλά και οι ενδείξεις για υποτονική ανάπτυξη το 2024 σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αρχίζοντας από τη Γερμανία που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, μας προδιαθέτει για μια δύσκολή χρονιά. Ακόμα η δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό δυσκολεύει το έργο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Ελπίζουμε οι παραδοσιακοί τομείς, του τουρισμού και των ακινήτων να συνεχίσουν και τη νέα χρονιά τη θετική πορεία τους, βοηθώντας και τους υπόλοιπους.
Ως ΚΕΒΕ, το 2024 θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε την οικονομία και τις επιχειρήσεις, ώστε να μην υποστούν νέα πλήγματα. Τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου θα κινηθούμε δραστήρια.
Το ίδιο ισχύει και στο δημόσιο τομέα, όπου το ΚΕΒΕ, ζητά τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Το διαχρονικό αυτό αίτημα μας θα πρέπει να ικανοποιηθεί το 2024 και το ΚΕΒΕ θα προβεί σ΄ όλες τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε μια καλή χρονιά για όλους, θέλουμε μια υγιή και ανθούσα οικονομία που να δημιουργεί αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, κερδοφόρες επιχειρήσεις που με τη σειρά τους συμβάλουν σε μια υγιή κοινωνία. Θα πρέπει λοιπόν η μεν κυβέρνηση να λάβει τολμηρά μέτρα και οι οικονομικοί εταίροι να κινηθούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίνεση. Αν δεν συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα, τη νέα χρονιά.
Στο ΚΕΒΕ είμαστε πάντοτε αισιόδοξοι. Με αίσθημα ευθύνης καταγράφουμε και αναλύουμε σωστά τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και ανάλογα σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας.
Αποχαιρετούμε το 2023 και προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο 2024. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι στον επιχειρηματικό κόσμο και σ’ όλους του πολίτες, καλή χρονιά και δηλώνουμε την ετοιμότητα μας για συνεργασία με όλους τους φορείς για το καλό της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας γενικότερα.