Σε κρίσιμη σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία φαίνεται θα κριθεί η τύχη του μεγαλεπήβολου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Η κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ανάφερε ότι η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση προσεγγίζει το όλο θέμα με υπευθυνότητα και τη δέουσα επιμέλεια με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Κυπριακού λαού.
Στο στάδιο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των μερών, στην Κύπρο, την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 στις 15:30.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στο μεταξύ επικρίσεις άρχισε να δέχεται από τα κόμματα η κυβέρνηση για τη μη απόφαση της σχετικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. ΔΗΣΥ
ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ έκανε το πρωί ξεκάθαρη επίσημη τοποθέτησή, στρεφόμενος υπέρ της λήψης αποφάσεων από την Κυβέρνηση που θα κρατούν ζωντανή την στρατηγική επιλογή του κράτους, εδώ και χρόνια, για ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο.
Η παρέμβαση του ΔΗΣΥ, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει καμία σχέση με τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις -εναντίον της συγκεκριμένης επιλογής- του βουλευτή του και προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκου Χατζηγιάννη και του τέως προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, έγινε μέσω του εκπροσώπου τύπου Ονούφριου Κουλλά, στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου.
Ο κ. Κουλλά επέκρινε την Κυβέρνηση για την ολιγωρία της να εξετάσει τάχιστα όλες τις παραμέτρους και να πάρει αποφάσεις για τα ανοικτά ζητήματα και κυρίως για την ατολμία της να τοποθετηθεί επί μη ρυθμιστικών θεμάτων, επιλέγοντας να ρίξει την μπάλα στο γήπεδο της ΡΑΕΚ.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει επιτέλους απόφαση γι’ αυτό το μεγάλο και στρατηγικό ζήτημα, που αποκτά και γεωπολιτική αξία, λόγω της πιθανής συμμετοχής στη διασύνδεση καιάλλων γειτονικών χωρών, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση, αν επιλέγει λόγω της ατολμίας της, να αφήσει την Κύπρο ως τη μόνη μη συνδεμένη χώρα στο ηλεκτρικό σύστημα της ΕΕ να το πει ευθέως και να αναλάβει την ευθύνη.
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του τονίζει ότι το ζήτημα του Interconnector είναι άλλη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό των τεράστιων και τραγικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η χώρα στα ενεργειακά, τα οποία μεταφράζονται στο πανάκριβο ρεύμα που πληρώνουμε όλοι.
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ οι ευθύνες της κυβέρνησης του Συναγερμού είναι ασήκωτες, αλλά και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αυξάνονται γεωμετρικά.
Τονίζει πως ο τερματισμός της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου είναι προφανώς και αυτονόητα ένας εθνικός στόχος. Αυτό όμως που θα κρίνει αν και πώς θα πρέπει να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο είναι οι όροι και το περιεχόμενό του.
Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ ήταν και είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για το έργο πρέπει να διασφαλίζει συγκεκριμένα πράγματα:
-Να εγγυάται απτό όφελος για τον καταναλωτή με ουσιαστική μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού. Αυτό μόνο μια αξιόπιστη μελέτη κόστους-οφέλους μπορεί να το καταδείξει και από την στιγμή που αυτή δεν υπάρχει, διερωτάται κανείς πώς μπορεί να αξιολογηθεί συνολικά το έργο. Όπως επίσης είναι άξιο απορίας πώς μπορεί να συζητείται το όφελος και η βιωσιμότητα, όταν δεν υπάρχει οριστική εκτίμηση για το συνολικό κόστος. Η εκτίμηση αρχικά ήταν στα 1,2 δις ευρώ, σήμερα είναι στο 1,9 δις ευρώ και διάφορες εκτιμήσεις το εκτοξεύουν μέχρι και στα 3 δις ευρώ
-Να μην οδηγεί σε ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από μία και μόνο οδό.
-Να μπορεί να περατωθεί το έργο και σε περίπτωση εμποδίων, να μην φορτωθεί το κόστος εξ ολοκλήρου η Κύπρος και ο κυπριακός λαός.
-Να εντάσσεται το όλο έργο στο πλαίσιο μιας συνολικής ενεργειακής στρατηγικής, την οποία ακόμα δεν έχουμε δει.
Τέλος τονίζει πως χωρίς να διασφαλίζονται αυτά -ρητά, πειστικά και ουσιαστικά- η χώρα κινδυνεύει να κάνει ένα μεγάλο άλμα του οποίου τις συνέπειες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.