H αιγυπτιακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιτρέπει την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας βάσει της αγοράς, προκαλώντας την διολίσθηση του νομίσματός της κατά πέραν του 33% σε χρόνο μερικών λεπτών.
Λίγο μετά τις 12:00 (10:00 GMT) η αιγυπτιακή λίρα τύγχανε διαπραγμάτευσης στο επίπεδο ρεκόρ των 49,15 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, έπειτα από μια περίοδο πέραν του ενός έτους ελεγχόμενης επίσημης διακύμανσης στις 30,9 λίρες έναντι του δολαρίου
Σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ως έκπληξη η αιγυπτιακή ΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι δεσμευμένη να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση στη βάση της αγοράς, λέγοντας ότι «η ενοποίηση της ισοτιμίας είναι κρίσιμης σημασίας»
Εν μέσω μιας σοβαρής έλλειψης συναλλαγμάτων σε ξένο νόμισμα στην Αίγυπτο, η παράλληλη ισοτιμία της λίρας εκτοξεύτηκε στις 70 έναντι του δολαρίου φέτος, εκτοξεύοντας παράλληλα τον πληθωρισμό στη χώρα, που εξαρτάται από τις εισαγωγές.
Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στις αρχές του 2022, η Αίγυπτος μαστίζεται από έναν εκτός ελέγχου πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 40% τον περασμένο Αύγουστο.
Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η ΚΤ της χώρας ανακοίνωσε χθες την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 6% στο επίπεδο ρεκόρ του 27,25%.
Η αιγυπτιακή νομισματική αρχή χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως μια προσπάθεια «να επιταχύνει την διαδικασία νομισματικής σύσφιξης, προκειμένου να ενισχύσει την πορεία μείωσης του πληθωρισμού και να διασφαλίσει την μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού».
Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το δάνειο αξίας $3 δισεκατομμυρίων που έχει λάβει από το Ταμείο.
Η ελεύθερη διακύμανση του εθνικού νομίσματος και η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική ήταν μεταξύ των προϋποθέσεων που έθεσε το ΔΝΤ, το οποίο είχε καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων μέχρι την εκπλήρωση των προϋποθέσεων.
Πριν από τις σημερινές αποφάσεις, το Κάιρο είχε ήδη υποτιμήσει το νόμισμά της τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιστεκόταν στην ελεύθερη διακύμανση του αιγυπτιακού νομίσματος επικαλούμενο τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στους πολίτες της χώρας, τα δύο τρία των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Κάιρο ενθαρρύθηκε να προχωρήσει επιτρέποντας την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας από την ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις ύψους $35 δισεκατομμυρίων τον Φεβρουάριο.
Ήδη, όπως δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η πρώτη δόση ύψους $15 δις έχει κατατεθεί, με το υπόλοιπο της επένδυσης να αναμένεται να δοθεί μέχρι τον Μάιο.