Πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2024, η τελετή βράβευσης “Zero Waste HoReCa-Seed Funding Competition Awards 2024”, κατά την οποία 20 μικρές τουριστικές επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για τις προτάσεις τους για τον τρόπο εισαγωγής βέλτιστων πρακτικών ή υποδομών στη λειτουργία τους. Κάθε βραβευθείσα επιχείρηση επιχορηγήθηκε με το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο θα αξιοποιήσει για την υλοποίηση των καινοτόμων προτάσεών της. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Zero Waste HoReCa”, από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca–Cola (The Coca–Cola Foundation).
Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου στη Λευκωσία, στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, κας Αντωνίας Θεοδοσίου. Τα κριτήρια για την βράβευση των επιχειρήσεων περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιδόσεις βιωσιμότητας, καινοτομία και κοινωνική ευθύνη, τα οποία αξιολογούνται από ανεξάρτητη επιτροπή.
Οι 20 βραβευθείσες επιχειρήσεις:
- Orea Hellas Restaurant, Βουνί, Λεμεσός
- Lumina Botanical Gardens, Κόρνος, Λάρνακα
- MY Farm myEcoland, Αναρίτα, Πάφος
- Charalambos Holiday Cottage, Καλαβασός, Λάρνακα
- George Restaurant Café/Taverna, Καλαβασός, Λάρνακα
- Avli tis Nefelis, Πάφος
- Stratos Art Deco House, Καλαβασός, Λάρνακα
- Ktima Christoudia Winery, Κάτω Δρυς, Λάρνακα
- Φιλήμων Γεύσεις, Πολιτικό, Λευκωσία
- Το café της Πλατείας, Καλαβασός, Λάρνακα
- To hani coliving, Παραμύθα, Λεμεσός
- Φρουταρία «Τα μερσινούθκια», Έμπα, Πάφος
- Aioli Catering, Δάλι, Λευκωσία,
- Το Καφενείο του Ιακώβου, Καλαβασός, Λάρνακα
- The Anama Concept, Λυθροδόντας, Λευκωσία
- Αγορά Οργανικών Προϊόντων Χατζηπιερή/Hadjipieris organic farm, Λεμεσός
- Retro Tavern Kalavasos, Καλαβασός, Λάρνακα
- Piedra All Day Cafe Lounge Bar, Πάφος
- Tecnhopolis 20, Πάφος
Τα βραβεία απονεμήθηκαν από την Επίτροπο Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, κα Αντωνία Θεοδοσίου. Η κα Θεοδοσίου, υπογράμμισε στον χαιρετισμό της τη σημασία που έχουν πρωτοβουλίες όπως ο Διαγωνισμός «Zero Waste HoReCa-Seed Funding», οι οποίες ενθαρρύνουν την πορεία προς την πράσινη μετάβαση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αναφερόμενη στις περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας, υπογράμμισε πως δράσεις που προωθούν την κυκλική οικονομία, τη μείωση των αποβλήτων και τη βιώσιμη χρήση πόρων είναι καθοριστικές για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική συνοχή. Συνεχάρη τις βραβευθείσες επιχειρήσεις τονίζοντας ότι αυτά που απαιτούνται για αειφόρες πρακτικές είναι δέσμευση, προσαρμοστικότητα και, κυρίως, αλλαγή νοοτροπίας
Η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Δρ Ξένια Λοϊζίδου, δήλωσε ότι «η ΑΚΤΗ είναι πολύ περήφανη για τη σημερινή βράβευση των 20 μικρών επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα της Κύπρου και για τις προτάσεις τους προς την πράσινη μετάβαση. Οι δράσεις αυτών των επιχειρήσεων μας δίνουν ελπίδα για την εμπέδωση της ανάγκης να κινηθεί η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου προς την αειφορία» και επεσήμανε ότι η αειφορία δεν είναι θεωρία αλλά αποτέλεσμα εφαρμοσμένων πρακτικών και δράσεων.
Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Ανδρέας Γιόρτσιος, Corporate Affairs & Sustainability Manager της Coca-Cola HBC Κύπρου συνεχάρη τους νικητές και υπογράμμισε τη συνεισφορά του προγράμματος Zero Waste HoReCa στην Κύπρο: «Ενθαρρύνουμε και θαυμάζουμε την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αειφορίας από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και καφεστίασης στην Κύπρο. Είμαστε περήφανοι που η πρωτοβουλία Zero Waste Horeca, που υλοποιείται από την ΑΚΤΗ και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα της Coca-Cola, συμβάλλει σε ένα καλύτερο κοινό μέλλον».
Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa μπορείτε να βρείτε εδώ.