Το πρώτο φορτίο LNG αναμένεται να υποδεχτεί αύριο Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το FSRU Αλεξανδρούπολης σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με πηγές της Gastrade, της εταιρείας που διαχειρίζεται την πλωτή υποδομή αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης η οποία και βρίσκεται υπεράκτια της ακριτικής πόλης, το φορτίο αναμένεται να φτάσει αύριο και να εκφορτωθεί στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο.
Το LNG Carrier κα η προέλευση του φορτίου
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το LNG Carrier ανήκει στην GasLog – εταιρεία μέτοχος στη Gastrade. Έχει ναυλωθεί από τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies και οι ποσότητες του LNG φορτώθηκαν από τον μεγάλο τερματικό σταθμό Cameron στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Μέτοχος στο Cameron είναι η TotalEnergies.
Σύμφωνα με πηγές οι ποσότητες του φορτίου ανέρχονται στα 150.000 κυβικά ή 1 TWh.
Δοκιμαστική λειτουργία
Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες ποσότητες προκειμένου να δοκιμάσει τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η πλωτή υποδομή θα τεθεί δηλαδή σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί πέντε έως επτά εβδομάδες. Μέρος των ποσοτήτων LNG, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διοχετευτεί στο σύστημα μεφαφοράς φυσικού αερίου όταν πια το FSRU τεθεί σε εμπορική λειτουργία.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης
Το FSRU Αλεξανδρούπολης πρόκειται ουσιαστικά για ένα ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο με δυνατότητες αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.
Είναι από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Έχει συνδεθεί με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και θα αραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας του τερματικού σταθμού, δρομολογείται η εκκίνηση της εμπορικής του λειτουργίας.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.