H Evergrande, ο μεγάλος προβληματικός όμιλος κατασκευών της Κίνας, βρίσκεται πλέον σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για πρώτη φορά ύστερα από μια δραματική πορεία μηνών, η οποία και πιθανώς θα καταλήξει σε γενναία και μαζική αναδιοργάνωσή της.
Πρόκειται για τον πιο υπερχρεωμένο κατασκευαστικό όμιλο του κόσμου, ενώ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της Fitch Ratings αναθεώρησε προς τα κάτω την κατάταξή του στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», εξαιτίας της αδυναμίας του να καταβάλει τόκους επί ομολόγου σε δολάρια στη λήξη της περιόδου χάριτος τη Δευτέρα. Ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει ανάλογα περιστατικά σχετικά με το χρέος της Evergrande σε δολάρια, το οποίο ανέρχεται σε 19,2 δισ. δολάρια.
Λίγα λεπτά πριν από την υποβάθμιση της Evergrande ο ίδιος διεθνής οίκος αξιολόγησης είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση για ακόμα έναν προβληματικό κατασκευαστικό όμιλο της Κίνας, τον Kaisa Group Holdings, ο οποίος δεν κατόρθωσε να ρευστοποιήσει ομόλογο 400 εκατ. δολαρίων με λήξη την Τρίτη. Αμφότεροι οι κολοσσοί έχουν οφειλές που ισοδυναμούν με το σχεδόν 15% των ομολογιακών δανείων των κατασκευαστικών εταιρειών της Κίνας σε δολάρια.
Χρέη 300 δισ. δολαρίων
Επί μακρόν πολλοί επενδυτές θεωρούσαν ότι η Evergrande είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, ενώ οι συνολικές οφειλές της συμποσούνται στα 300 δισ. δολάρια. Αλλά πλέον έχει καταστεί το μεγαλύτερο θύμα της εκστρατείας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να δαμάσει τις υπερχρεωμένες γιγαντιαίες εταιρείες και την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, προ της πτωχεύσεως της Evergrande, κινεζικοί όμιλοι δήλωσαν αδυναμία να εξυπηρετήσουν ομολογιακά δάνειά τους ύψους 10,2 δισ. δολαρίων του 2021, που είχαν λάβει από φορείς εκτός συνόρων. Το 36% από αυτούς έχουν δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων.
Στην περίπτωση της Evergrande, τώρα, οι δικοί της ομολογιούχοι θα υποστούν σοβαρό «κούρεμα» στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του χρέους της, διαδικασία η οποία ίσως απαιτήσει μήνες ή και χρόνια. Ωστόσο, χθες ήταν λιγοστές οι ενδείξεις για μετάδοση του «ιού» της Evergrande και στην υπόλοιπη αγορά. Και αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι οι επενδυτές επί μήνες προετοιμάζονταν για την ενδεχόμενη πτώχευση του κινεζικού κολοσσού, αλλά και στο ότι παρενέβη η κυβέρνηση της χώρας για να μετριάσει τον αντίκτυπο από το συμβάν. Όπως παρατηρεί το Bloomberg, τις τελευταίες εβδομάδες η πολιτική ηγεσία μείωσε τις προδιαγραφές αποθεματικών των τραπεζών και προώθησε μέτρα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστικοί όμιλοι με υψηλή δανειοληπτική αξιολόγηση μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ανέλαβε ακόμα σημαίνοντα ρόλο στην αναδιαπραγμάτευση των χρεών της Evergrande.
Και ενώ αυτό, τέλος, ίσως βοηθήσει να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης, οι Αρχές κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν πρόθεση να διασώσουν την αυτοκρατορία ακινήτων του δισεκατομμυριούχου Χούι Κα Γιαν, που ίδρυσε πριν από 25 χρόνια.