Μεταξύ 2010 και 2022, τα ενοίκια σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 19% και οι τιμές των κατοικιών κατά 50%, σύμφωνα με τη ΜΚΟ κοινωνικής στέγασης Housing Europe, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να τονίζουν την έλλειψη «αξιοπρεπούς, οικονομικά προσιτής και επαρκούς στέγασης» σε ανοιχτή επιστολή του φθινοπώρου του 2023.
Η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών προστίθεται στην αυξανόμενη κοινωνική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη και η αντιμετώπιση της είναι ζωτικής σημασίας για την δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί το επόμενο έτος, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο αντιμετωπίζει προβλήματα με την πληρωμή των λογαριασμών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
«Η ύπαρξη του στεγαστικού [προβλήματος], σε συνδυασμό με την κρίση του κόστους ζωής, [θα μπορούσε] να οδηγήσει σε παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας [και] να αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνική οικονομία», δήλωσε η Μαρίνα Στέφου, Γενική Γραμματέας Δημογραφίας και Στέγασης. στο ελληνικό Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε εκδήλωση πάνελ που συγκάλεσε το ΕΛΚ την Τετάρτη, σύμφωνα με το Euractiv.
Θέμα μεγάλης ανησυχίας
Ο Ντένις Ράντκε, Γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και Συντονιστής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι αυτή η κρίση απασχόλησε τους ψηφοφόρους στην Ολλανδία κατά τον τελευταίο εκλογικό κύκλο.
«Εκτός από το ζήτημα της μετανάστευσης, η κρίση κόστους ζωής ήταν το αποφασιστικό ζήτημα για τις [ολλανδικές] εκλογές», είπε ο Ράντκε. «Και αυτός ο αριθμός, αυτό το γεγονός, καθιστά απαραίτητο για εμάς ως ΕΛΚ να ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα».
Το Eurofound, ο ερευνητικός οργανισμός της ΕΕ που ειδικεύεται στην κοινωνική πολιτική και την πολιτική για την αγορά εργασίας, έχει περιγράψει στο παρελθόν την έλλειψη πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικά προσιτή στέγαση ως «θέμα μεγάλης ανησυχίας» σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Η μη οικονομικά προσιτή στέγαση… οδηγεί σε έλλειψη στέγης, ανασφάλεια στέγασης, οικονομική πίεση και ανεπαρκή στέγαση», σημειώνει η έκθεσή της που δημοσιεύτηκε πέρυσι.
«Αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, ενσωματώνουν άνισες συνθήκες διαβίωσης και ευκαιρίες και έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, μειωμένη παραγωγικότητα και περιβαλλοντική ζημιά».
Αναζητώντας λύσεις
Ένας άλλος χρηματοδοτικός μηχανισμός που υποστηρίχθηκε ήταν το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος της ΕΕ , μια πρωτοβουλία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2021 και στοχεύει στην παροχή οικονομικής υποστήριξης σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την εφαρμογή της πράσινης μετάβασης.
Ο Pieter Wouters, πρόεδρος του Φλαμανδικού Χριστιανικού Εργατικού κινήματος, υποστήριξε το Social Climate Fund για να επιδοτήσει το κόστος της μελλοντικής στέγασης καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστήσει πιο δαπανηρή τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των κατοικιών και να δημιουργήσει κλιματικούς πρόσφυγες που φεύγουν από δυσβάσταχτες καταστάσεις διαβίωσης.
Ως μέρος μιας ομάδας της κοινωνίας των πολιτών που προορίζεται να βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος – για το οποίο τα κονδύλια θα κινητοποιηθούν έως το 2026 – στο Βέλγιο, ο Wouters προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση. «Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές στο Βέλγιο, ας μαζευτούμε και ας φτιάξουμε ένα σχέδιο για αυτό το ταμείο».
Εκτός από την υποστήριξη λύσεων σε επίπεδο ΕΕ, ο Wouters ζήτησε περισσότερη πρωτοβουλία σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων και οργανισμών, αναφέροντας παραδείγματα μη κερδοσκοπικών οργανισμών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια για να παρέχουν στους φοιτητές οικονομικά προσιτή στέγαση.
«Αυτός είναι ένας τρόπος, νομίζω, όχι μόνο να εργαστεί κανείς μέσω μιας εθνικής τράπεζας ή μιας τραπεζικής πολιτικής, αλλά και να εξετάσει τους δήμους που μπορούν να κάνουν επιλογές στο δικό τους επίπεδο», είπε ο Wouters.
Πηγή: In.gr