Για εβδομάδες, καθώς τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς διέρρεαν, τα μεγάλα ονόματα της Wall Street κρατούσαν τις όποιες ανησυχίες τους για τον εαυτό τους. Ακόμη και όταν τελικά ανακοινώθηκαν, δεν μίλησαν. Τώρα όμως, μετά την κατάρρευση της αγοράς που σβήνει τρισεκατομμύρια από την αξία των μετοχών, κάποιοι αρχίζουν να μιλούν ανοιχτά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, μεταξύ αυτών που ασκούν κριτική είναι και ισχυροί άνδρες της Wall Street που στήριζαν φανερά τον Τραμπ προεκλογικά και κόμα και ανάμεσα σε όσους στήριζαν φανερά τον Τραμπ. Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν, επικεφαλής του Pershing Square, ζήτησε αναστολή 90 ημερών στην επιβολή δασμών για να δοθεί χρόνος διαπραγμάτευσης με άλλες χώρες, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική είναι «ένας αυτοπροκαλούμενος, οικονομικός πυρηνικός χειμώνας».
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία καταστροφής της εμπιστοσύνης στη χώρα μας ως εμπορικού εταίρου, ως τόπου επιχειρηματικότητας και ως αγοράς προσέλκυσης κεφαλαίων», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Δεν παρέλειψε βέβαια να ξεκινήσει την ανάρτηση με την επισήμανση ότι στηρίζει 100% την προσπάθεια του Τραμπ για αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου, σε μία εμφανή προσπάθεια να γλιτώσει την οργή του.
The country is 100% behind the president on fixing a global system of tariffs that has disadvantaged the country. But, business is a confidence game and confidence depends on trust.
President @realDonaldTrump has elevated the tariff issue to the most important geopolitical…
— Bill Ackman (@BillAckman) April 6, 2025
«Απομόνωση» και αμφισβήτηση των επιλογών
Παράλληλα ο Χάουαρντ Μαρκς, συμπρόεδρος της Oaktree Capital, δήλωσε στο Bloomberg TV: «Περάσαμε από την ελεύθερη παγκόσμια εμπορική πολιτική και την παγκοσμιοποίηση σε ένα σύστημα που συνεπάγεται σοβαρούς περιορισμούς στο εμπόριο από όλες τις πλευρές και βήμα προς την απομόνωση των ΗΠΑ».
Ο γνωστός επενδυτής Σταν Ντρούκενμιλερ, μακροχρόνιο μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πρώην επικεφαλής του νυν υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, όταν ο τελευταίος εργαζόταν στο hedge fund του Τζορτζ Σόρος, δημοσίευσε σπάνια ανάρτηση στο X, δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του.
I do not support tariffs exceeding 10% which I made abundantly clear in the interview you cite
— Stanley Druckenmiller (@StanleyDruckenm) April 7, 2025
Ο διαχειριστής hedge fund Νταν Λοεμπ ανήρτησε τα σχόλια των Ντρούκενμιλερ και Μαρκς στον δικό του λογαριασμό, λέγοντας ότι υπάρχουν θεωρητικά και πρακτικά σφάλματα στην πολιτική που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας: «Η επίλυση αυτής της κατάστασης θα είναι δοκιμασία κρίσης έναντι ιδεολογίας για την κυβέρνηση».
Απουσία διαύλων επικοινωνίας και πίεση από τα αποτελέσματα
Κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, αρκετά κορυφαία στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν τακτικές και ανοιχτές συνομιλίες με τον πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους, μοιραζόμενοι απόψεις και συμβουλές. Αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν ανάλογοι δίαυλοι επικοινωνίας, σύμφωνα με πηγές με γνώση των εξελίξεων, που επικαλείται η Wall Street Journal.
Ωστόσο, κάποιοι οικονομικοί παράγοντες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους δασμούς σε ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου, όπως η προσωπάρχης Σούζι Γουάιλς, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο Σκοτ Μπέσεντ και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, σύμφωνα με πηγή, που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων τραπεζών ενδέχεται να δεχθούν πίεση να τοποθετηθούν δημόσια αυτή την εβδομάδα, καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.
Αιφνιδιασμός, ελπίδες και αδιαφορία
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι traders παρέμεναν αιφνιδιασμένοι από το μέγεθος των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ, αλλά και από την έντονη αντίδραση των αγορών.
«Η Ημέρα Απελευθέρωσης ήταν σφοδρή και εξαντλητική», έγραψε το Σάββατο προς τους πελάτες του ο Τόνι Πασκιαρέλο της Goldman Sachs, που ηγείται της ομάδας κάλυψης hedge funds. «Υπήρχε μία σκληρότητα που εξέπληξε ακόμα και τους πιο επιθετικούς επενδυτές που γνωρίζω». Ορισμένοι παράγοντες ελπίζουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο θα πιέσουν την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να αναβάλει τους δασμούς σε χώρες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Άλλοι τονίζουν ότι δεν είναι δίκαιο να κατηγορείται ο Τραμπ αποκλειστικά για τις βαριές απώλειες των επενδυτών.