19.9 C
Nicosia
Κυριακή 29 Σεπτέμβριος 2024 | 5:18

VitiSaroma: Ολοκληρώθηκε ερευνητικό πρόγραμμα για το Ξυνιστέρι

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος VitiSaroma σχεδιασμένο στην γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι και τα αποτελέσματα που είχε στις διάφορες εφαρμογές σε διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό. Το πρόγραμμα VitiSaroma υλοποιήθηκε από το Οινοποιείο Κυπερούντας και το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ελλάδας. Βασικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου, ήταν η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση της γηγενούς ποικιλίας «Ξυνιστέρι» υπό μεταβλητές συνθήκες αμπελώνα, με έμφαση στον αρωματικό χαρακτήρα του παραγόμενου κρασιού. Η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται να υποστηρίξει έναν από τους κύριους στόχους του Οινοποιείου Κυπερούντας που είναι η δέσμευση του στην ανάπτυξη και προώθηση της ποικιλίας Ξυνιστέρι που πλέον κάνει γνωστή την Κύπρο στα πέρατα του κόσμου.

Η εκδήλωση άρχισε στις 10 πμ με το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από τον επικεφαλής οινολόγο του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνά Μηνά ενώ στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Μαγγανάρης ανέλυσε τα βασικά ερωτήματα που τέθηκα για τον σχεδιασμό του προγράμματος  , επίσης ανέλυσε τις προοπτικές των αποτελεσμάτων στην εφαρμογή στους Κυπριακούς αμπελώνες. Ακολούθησε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Πίζας κ. Claudio D’Onofrio ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση αρωμάτων σταφυλιού και του παραγόμενου οίνου στον αμπελώνα ενώ τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Tuscia κ. Andrea Bellincontro με αντικείμενο τις μη καταστροφικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των σταφυλιών στο πεδίο κατά την μετασυλλεκτική περίοδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και καταληκτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

Οι παρευρισκόμενοι, το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι, τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής οινολόγος του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνάς Μηνά σε δείπνο που παραχωρήθηκε στο εστιατόριο M Fusion του ξενοδοχείου Four Seasons στην Λεμεσό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!