10 προτάσεις για επανεκκίνηση του τουρισμού κατέθεσε σήμερα ο ACTA. Σε διάσκεψη τύπου, ο ACTA, ανακοίνωσε ότι με αίσθημα ευθύνης και πάντοτε με σεβασμό προς τις αρχές της δημόσιας υγείας, τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τόσο για λόγους σταδιακής επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, όσο και για ενίσχυση της πληγείσας οικονομίας μας. Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κ. Βασίλης Σταματάρης, θα πρέπει πρώτιστα η συνολική και όχι μόνο αυτών όσων ασχολούνται άμεσα με το αντικείμενο, προσέγγιση για τον τουρισμό να διευκολύνει τις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών και να περιορίζει τα επιπρόσθετα κόστη. Όπως επισήμανε ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για την κυπριακή οικονομία και δεν πρέπει να θυματοποιείται, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα”.
•Οι τουρίστες έχουν ελάχιστες μέχρι και μηδενικές «στενές επαφές» με την κοινότητα, δηλαδή με τους κατοίκους της Κύπρου.
•Οι τουρίστες, κατά κανόνα, ακολουθούν πολύ πιο πιστά τους κανόνες συμμόρφωσης και τα ιατρικά πρωτόκολλα από οποιονδήποτε άλλο π.χ. χρήση μάσκας, αποστάσεις, κλπ.
•Ο τουριστικός τομέας της Κύπρου δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στους εμβολιασμούς καθώς από μόνοι τους δυνητικά να μην δημιουργείται η απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα» που θα επιτρέψει στους μηχανισμούς της βιομηχανίας να δραστηριοποιηθούν ορθολογιστικά π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις του συνδέσμου
Το μέλος του ΔΣ του ACTA κ. Χάρης Παπαχαραλάμπους κατέθεσε 10 προτάσεις για επανεκκίνηση του τουρισμού.
1.Προτείνουμε τον γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου ανά επαρχία σε σχέση με την κατανομή και ταξινόμηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα τουριστικές περιοχές. Η πληθυσμιακή συγκέντρωση σε δύο κυρίως μεγάλες πόλεις αποτελεί κίνδυνο για τις κατ’ εξοχήν παραλιακές μας τουριστικές περιοχές και θα πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται, ούτως ώστε να προστατεύσουμε τα θέρετρα αυτά από πιθανή κακή επιδημιολογική εικόνα άλλων περιοχών. Οι οικονομικές επιπτώσεις σε τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφικές, ενώ ξεκάθαρα μπορούν να αποφευχθούν.
2.Προτείνουμε να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τουριστικής μας βιομηχανίας, αφού βεβαίως ολοκληρωθούν και καλυφθούν οι ευάλωτες ομάδες. Αρκετές ανταγωνιστικές (τουριστικά) χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει το μέτρο αυτό.
3.Στην περίπτωση άφιξης τουρίστα από χώρα της «κόκκινης» κατηγορίας, θεωρούμε ότι το δεύτερο τεστ (που απαιτείται να γίνεται με την άφιξη), θα πρέπει να αντικατασταθεί με τεστ αντιγόνου (Rapid test- υπάρχουν πλέον αρκετά εγκεκριμένα τεστ αντιγόνου με πολύ καλά αποτελέσματα) και το κόστος να καλύπτεται από το κράτος καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί μεγάλος αριθμός τουριστών για ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό θετικών ατόμων που μπορεί να μας «ξεφύγουν». Τα άτομα αυτά καταφθάνουν έχοντας ήδη στο χέρι αρνητικό PCR (72 ωρών). Επίσης, η τρίωρη (στην καλύτερη περίπτωση) καθυστέρηση που θα προκύπτει μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος εξυπακούει ότι τα συγκεκριμένα άτομα θα έχουν ήδη καταλήξει στα ξενοδοχεία τους, τις πλείστες περιπτώσεις με λεωφορείο. Ένα πιθανό θετικό κρούσμα θα περιπλέξει τα πράγματα και για άλλους ταξιδιώτες που ενδεχομένως να χάσουν τις διακοπές τους λόγω της «επαφής».
4.Ο περιορισμός ατόμων σε μέσα μεταφοράς (ταξί, λεωφορεία) δεν πρέπει να είναι απόλυτος. Αφ’ ης στιγμής ο ταξιδιώτης έχει περάσει με επιτυχία τα κριτήρια άφιξης δηλ. είτε προέρχεται από χώρα «πράσινης» κατηγορίας, είτε έχει τουλάχιστον ένα αρνητικό(ά) PCR εντός 72 ωρών Δεν θα πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω περιορισμοί.
5.Ο καθορισμός συγκεκριμένης τιμής για τις μεταφορές από/προς τα αεροδρόμια δεν προάγει την ελεύθερη αγορά. Η συγκεκριμένη απόφαση προτείνουμε όπως στην χειρότερη περίπτωση διαφοροποιηθεί και ισχύσει ως πλαφόν, αντί καθορισμένης τιμής και να αφορά αποκλειστικά και μόνο μεμονωμένες μεταφορές που δεν έχουν προγραμματισθεί εκ των προτέρων.
6.Η έλλειψη πρωτοκόλλου διαχείρισης εμβολιασμένων ατόμων μετά την άφιξή τους παραμένει ένα σημαντικό κενό, το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ευρωπαϊκό «πράσινο πιστοποιητικό», αφού αφενός ενδέχεται να καθυστερήσει και αφετέρου μπορεί οι όροι που θα το διέπουν να μην είναι ικανοποιητικοί. Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν με τα δικά τους μέτρα και αντίστοιχες εφαρμογές. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Κύπρος.
7.Επέκταση του περί της Λήψης Έκτακτων Μέτρων στον Τομέα του Τουρισμού νόμου του 2020. Ο Νόμος αυτός ήταν μια ανάσα για τους Κύπριους Διοργανωτές Ταξιδιών καθώς τους έδωσε το δικαίωμα να προσφέρουν στους καταναλωτές «πιστωτική σημείωση», αντί επιστροφής χρημάτων. Η επέκταση των κρατικών εγγυήσεων θα προστατέψει περαιτέρω και τους καταναλωτές που πιθανόν να μην έχουν την ευχέρεια να ταξιδέψουν σύντομα.
8.Ένα σημαντικό μέτρο που θα υποβοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας είναι η μείωση του ΦΠΑ στο οποίο υπόκεινται οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες. Προτείνουμε τη μείωση από 19% σε 9% μέχρι και το τέλος το 2022. Παράλληλα, προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ και στους συναφείς κλάδους, δηλ. στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, την εστίαση και τις μεταφορές.
9.Προτείνουμε την επανεξέταση της δυνατότητας παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων ως εξασφάλιση για χαμηλότοκα δάνεια προς τα Τουριστικά και Ταξιδιωτικά Γραφεία (Τ.Τ.Γ). Πολλά Τ.Τ.Γ όντας μικρομεσαίες εταιρείες σε ένα ευάλωτο τομέα καταστούν οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη.
10.Ο τουρισμός μας, εδώ και χρόνια μειονεκτεί σε ανταγωνιστικότητα, λόγω ψηλότερων κόστων, έναντι των πλείστων και σίγουρα έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών μας προορισμών. Δυστυχώς, μερίδα των αποφάσεων που παίρνονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες και αφορούν μέτρα σχετικά με την πανδημία, επιφέρουν επιπρόσθετα βάρη στο κόστος ταξιδιού, καθιστώντας την Κύπρο σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Θεωρούμε ότι και η Κυπριακή τουριστική βιομηχανία μπορεί όπως και οι ανταγωνιστές μας να γίνει πιο φιλική και πιο ανταγωνιστική, εφαρμόζοντας έξυπνες και πρακτικές λύσεις. Προς τον σκοπό αυτό θεωρούμε ότι οι εξειδικευμένοι αρμόδιοι φορείς, ιδιωτικοί και κρατικοί πρέπει να έχουν αυξημένο ρόλο αλλά και λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο και κατ’ επέκταση επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα την οικονομία.
Καταλήγοντας οι κ.κ. Σταματάρης και Παπαχαραλάμπους είπαν τα εξής:
Σύμφωνα με τον σύνδεσμο η τουριστική χρονιά άρχισε και όλες οι χώρες προετοιμάζονται πυρετωδώς. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας και τηρώντας τους βασικούς υγειονομικούς κανόνες, προσπαθούν να στηρίξουν τον τουρισμό τους. Στα πλαίσια αυτά ψάχνουν λύσεις, προωθούν επινοητικές ρυθμίσεις, αναλαμβάνουν διάφορες πρωτοβουλίες.
«Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς υπό το πρίσμα μιας θετικής πλέον προσέγγισης προς τον Τουρισμό και με απώτερο στόχο να διασφαλίσουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις προοπτικές της φετινής χρόνιάς όποιες και αν αυτές είναι. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στους εμβολιασμούς και μόνο,» αναφέρει.
Ο ACTA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική, με προγραμματισμό και σημασία στη λεπτομέρεια για να περάσουμε με επιτυχία από τις φετινές προκλήσεις.
«Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς ως επίσης και από τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε σε μια πιο θετική προσέγγιση στη λήψη των τελικών αποφάσεων υιοθετώντας περισσότερες από τις ανάγκες και προτάσεις του κλάδου. Θετικές και εξαιρετικά βοηθητικές οι διάφορες κρατικές χορηγίες για τις οποίες ο Σύνδεσμος ευχαριστεί την πολιτεία και την κυβέρνηση ιδιαιτέρως. Κανείς όμως στον κλάδο δεν θέλει να στηρίζεται σε αυτά τα βοηθήματα. Ο ACTA, όπως πάντα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα είναι στη διάθεση όλων για να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τον τόπο και τον τουρισμό. Το μήνυμα που στέλλουμε σήμερα είναι ξεκάθαρο, χρειάζεται επανεκκίνηση του τουρισμού. Είναι ώρα για δράση».