16.8 C
Nicosia
Πέμπτη 29 Φεβρουάριος 2024 | 10:53

ACTA: Αισιοδοξία για την νέα τουριστική χρονιά του 2024

Αισιοδοξία  για τη νέα τουριστική χρονιά του 2024, εκφράζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) κ. Βασίλης Σταματάρης.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ACTA ανάφερε ότι λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη, είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά.  Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τώρα, πρόσθεσε, είναι θετικά.  Ωστόσο, επισήμανε, χρειάζεται σκληρή εργασία για να μετατραπεί το ενδιαφέρον σε πράξη.

Ο ACTA, όπως πάντα, διευκρίνισε,  θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στο έργο του.  Τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, είπε, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να έχουμε μια επιτυχημένη χρονιά και το 2024.

Συνεχίζοντας είπε ότι  η μάχη για τη νέα τουριστική χρονιά, θα γίνει σ’ ένα ρευστό και ακανθώδες περιβάλλον, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στο Ισραήλ, που  προκαλούν αναταράξεις στις οικονομίες.  Και δυστυχώς, τόνισε, αυτό το σκηνικό δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη και ίσως όλο τον πλανήτη, αφού οι κρίσεις και οι επιπτώσεις τους έχουν σαρωτικές διαστάσεις.

Κατά τη γνώμη μου, είπε ο κ. Σταματάρης, από τώρα, θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια πάνω και  να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για το 2024.

Και συμπλήρωσε:

  • Το Υφυπουργείο Τουρισμού και οι επαγγελματικοί φορείς του τουρισμού, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, θα πρέπει να αναπτύξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση για ενίσχυση του τουρισμού μας. Επιβάλλεται να προβάλουμε την Κύπρο περισσότερο τόσο στην παραδοσιακή αγορά της Βρετανίας, όσο και σε άλλες αγορές όπως των Σκανδιναβικών χωρών και της Ευρώπης.

Στόχος του 2024 επισήμανε, θα πρέπει να είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης, σε σχέση με το 2023.

Στα πλαίσια αυτού του στόχου, κατέθεσε τις εξής προτάσεις:

-Νέες ενέργειες για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

-Νέα έργα υποδομής και τουριστικής ανάπτυξης.

-Αύξηση των διαφημιστικών κονδυλίων για προβολή της Κύπρου και σε νέες αγορές.

-Επίλυση του πάγιου  προβλήματος  εποχικότητας.

-Αύξηση αεροπορικής συνδεσιμότητας Κύπρου με υφιστάμενες και νέες αγορές.

-Ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων.

-Νέα κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις και τουριστικούς πράκτορες.

-Επίλυση δομικών  και διαρθρωτικών προβλημάτων του τουριστικού τομέα.

-Περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

-Αύξηση ανταγωνιστικότητας κυπριακού τουρισμού.

-Προώθηση κοινών πακέτων με άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, για τουρισμό από μακρινές χώρες, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία.

-Καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών

Για την χρονιά που φεύγει, ο κ. Σταματάρης είπε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβρη του 2023 οι αφίξεις τουριστών κινήθηκαν πέραν του αναμενομένου, φτάνοντας στα 3.562.41, σημειώνοντας αύξηση κατά 21.1% σε σχέση με το 2022 που ήταν 2.941.182.

Οι χώρες που οι τουρίστες τους προτίμησαν την Κύπρο για διακοπές ήταν η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι Σκανδιναβικές χώρες, άλλες χώρες της Ευρώπης, το Ισραήλ κ.λ.π.  Ανάλογα αυξημένα για την ίδια περίοδο ήταν και τα έσοδα από τις αφίξεις τουριστών, που ανήλθαν σε 2.027,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25.4%.

Όσον αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό είπε ότι και πάλι οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.   Τον Οκτώβρη του 2023 ο αριθμός ταξιδιωτών από την Κύπρο προς το εξωτερικό ανήλθε σε 131.327 άτομα, σημειώνοντας άνοδο 9.9%. Πρώτη χώρα προορισμού των ταξιδιωτών από την Κύπρο ήταν και πάλι η Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν οι χώρες τις Ευρώπης. Αύξηση παρουσίασαν και τα μακρινά ταξίδια για διακοπές προς άλλες ηπείρους, όπως Αμερική και Αφρική.

Τέλος, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας του και την αποχώρηση του από την Προεδρία του ACTA, είπε τα εξής:

Αποχωρώ με αισθήματα συγκίνησης, αλλά και ικανοποίησης. Παραδίδω στον επόμενο Πρόεδρο ένα ACTA πιο ισχυρό από πριν. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Προσωπικά, θα είμαι δίπλα σας ότι κι αν χρειαστείτε. Ο ACTA θα είναι πάντα στην έγνοια μου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Meta: Προσφυγή από την Ελλάδα και άλλες 7 χώρες για τις συνδρομές επί πληρωμή

Ενώσεις καταναλωτών από 8 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, προσέφυγαν σήμερα στις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά του συστήματος συνδρομών επί πληρωμή...

Εξαφανίζεται η ατμόσφαιρα κοντινού στη Γη εξωπλανήτη που πιστεύουμε ότι είναι φιλικός στη ζωή (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο TRAPPIST-1 είναι ένα πολύ μικρό άστρο σε απόσταση 39 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας σχετικά ψυχρός «νάνος Μ», το πιο κοινό...

Το ΤΕΠΑΚ ο μεγάλος νικητής του CFA Research Challenge 2024

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο μεγάλος τελικός του CFA Institute Research Challenge 2024, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στα γραφεία της Deloitte...

ΥΠΕΣ: Άρχισε η υποβολή Αιτήσεων Σχεδίου Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Δωμάτια

Την προκήρυξη της 3ης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων στο Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/Φοιτητικά Δωμάτια στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη,...

Ακανόνιστα γεύματα και ηλεκ. τσιγάρο συνδέονται με πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

ΟΣΑΚ: Εξήντα χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο με σπάνια νοσήματα

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με αφορμή την Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι στηρίζει έμπρακτα τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Στην...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!