Ύστατο σήμα κινδύνου ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα και αποφάσεις για επίλυση του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού στον ξενοδοχειακό κλάδο, στέλνει με ανακοίνωσή του ο ΣΤΕΚ, σημειώνοντας ότι αν και το θέμα έχει τεθεί επιτακτικά εδώ και μήνες, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα στο περίμενε με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ανησυχητικά.
«Οι ενδείξεις για το 2022 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και θα μπορούσε να αποτελέσει το έτος ουσιαστικής ανάκαμψης έπειτα από δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα θα αναγκαστούμε να αφήσουμε δωμάτια άδεια και παρεμφερείς υπηρεσίες εκτός λειτουργίας αφού πρακτικά θα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουμε στην αυξημένη ζήτηση», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η κοινή επιστολή ΣΤΕΚ – ΠΑΣΥΞΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, με κοινοποίηση στους Υπουργούς Συγκοινωνιών και Τουρισμού, στην οποία παρατίθενται τα δεδομένα και το επείγον του θέματος εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες, δεν έχει ακόμα απαντηθεί, προσθέτει η ανακοίνωση του ΣΤΕΚ.
Είναι ξεκάθαρο, αναφέρεται, πως στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα και επαρκή μέτρα, η Κύπρος θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έναντι του ανταγωνισμού και οι συνέπειες θα μεταφερθούν και σε άλλους παρεμφερείς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα, προστίθεται, ενδεχόμενη μείωση της προσφερόμενης ποιότητας στον πελάτη ή ακόμη και ελλιπής παροχή της, θα έχει αλλεπάλληλες συνέπειες στο στόχο για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του προϊόντος και γενικότερα στην εικόνα του προορισμού. «Συνυπολογίζοντας τις συνέπειες και το πλήγμα στην οικονομία (μείωση εσόδων και φόρων) από τη μείωση του αριθμού των τουριστών, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψει πλήρως το τουριστικό μας προϊόν, όχι μόνο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και από ένα ζήτημα το οποίο με θέληση και γρήγορες κινήσεις μπορούμε να διαχειριστούμε όσο το δυνατό πιο ομαλά».
Με δεδομένο ότι η διαδικασία για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες χρειάζεται αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί, ο ΣΤΕΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα με σχέδιο που να επιτρέπει και να διευκολύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης, αναφέρεται, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά και η νέα τουριστική σεζόν 2022 θα πληγεί με τις όποιες προαναφερόμενες σοβαρές συνέπειες.
Ο ΣΤΕΚ παραπέμπει σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel and Tourism Council), όπου αναφέρεται πως η προσπάθεια ανάκαμψης του τομέα το 2022 τελεί υπό την αίρεση επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Παρόμοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν, σημειώνεται, μεγάλες τουριστικές αγορές όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η βασική εισήγηση του Συμβουλίου για αντιμετώπιση του προβλήματος, αφορά στη διευκόλυνση της μετακίνησης ανθρώπινου δυναμικού, όπως αναφέρεται. «Οι Κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν τις μεταναστευτικές τους πολιτικές, να διευκολύνουν τις διαδικασίες έκδοσης βίζας, να προωθήσουν τοπικές αγορές και να αντιμετωπίσουν θέματα που μπορεί να προκύπτουν από φορολογικές συμβάσεις», γράφει στην έκθεσή του το Παγκόσμιο Συμβούλιο.
Ο ΣΤΕΚ δηλώνει ότι είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για εξεύρεση μακροχρόνιων και βιώσιμων λύσεων στο ζήτημα αλλά τη δεδομένη στιγμή και για να σωθεί τουριστικά το 2022, χρειάζεται να παρθούν άμεσα αποφάσεις που να επιτρέπουν την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.