Η προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της φιλοξενίας καθώς και οι προκλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου σε ότι αφορά τα θέματα εργοδότησης συζητήθηκαν σε συνάντηση του προγράμματος QUEST, που διοργάνωσε πρόσφατα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας, στη συνάντηση για το πρόγραμμα QUEST, με στόχο την προώθηση ποιοτικών πρακτικών σταδιοδρομιών στον βιώσιμο τουρισμό και τη διεύθυνση πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετείχαν στελέχη από διάφορους τομείς στο πλαίσιο της ομάδας εστίασης με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών και σχετικών συμφωνητικών συνεργασίας που θα εφαρμοσθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ του Ξενοδοχειακού Τομέα, ο Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ, προσωπάρχης ξενοδοχειακής μονάδας της Λάρνακας και οι λέκτορες του Ξενοδοχειακού Κλάδου των Πανεπιστημίων Λευκωσίας και UCLan.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος του προγράμματος στην προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού και της φιλοξενίας καθώς και οι προκλήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου σε ότι αφορά τα θέματα εργοδότησης. Οι παρευρισκόμενοι ανέδειξαν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και του επιχειρηματικού κλάδου για επίτευξη των κοινών στόχων, εφαρμογής νέων πολιτικών που θα κατοχυρώνουν τα επαγγέλματα στην βιομηχανία φιλοξενίας, ενώ παρατέθηκαν σημαντικές εισηγήσεις με στόχο την ενθάρρυνση νέων να εργοδοτηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία».
Σημειώνεται ότι το έργο QUEST αφορά τη δημιουργία ενός ευέλικτου προγράμματος μάθησης που στοχεύει στην αύξηση της εργοδότησης των φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΤΕ) στον τομέα του τουρισμού και της διεύθυνσης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα παραδοτέα του έργου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης για φοιτητές και εκπαιδευτές ΤΕ και εκπαιδευτές πρακτικής εξάσκησης που θα τους υποστηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος μάθησης και εργασιακής εμπειρίας και τον καθορισμό μεθοδολογίας κανονισμών και συνεργασίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι θα καταρτιστεί και συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ σχολών ΤΕ και των τουριστικών οργανισμών στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο που θα συνοψίζει τη μεθοδολογία QUEST, το πρόγραμμα μάθησης, τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα για την υποστήριξη περαιτέρω αξιοποίησης.