Στα χνάρια της Ευρώπης, η Ελλάδα φαίνεται πως μπαίνει σε μια καλή πορεία όσον αφορά τον τουρισμό στην μετα-εμβολίου περίοδο.
Σύμφωνα με νέο εργαλείο που δημιούργησαν αναλυτές της Oxford Economics, το νέο EU Tourism Tracker, ο τουρισμός στην Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητες, μέχρι και 20% πάνω από τα επίπεδα του 2020 και μέχρι και 36% πάνω σε πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, κυρίως στη Νότια Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός διαμονών μιας νύχτας σε αγαπημένους προορισμούς της Νότιας Ευρώπης προβλέπεται να αγγίξει το 85% των επιπέδων προ πανδημίας.
Τον Ιούνιο, συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για συνολικές διαμονές μιας νύχτας φτάνουν το 45% των επιπέδων προ κρίσης πανδημίας και αναμένεται να φτάσουν το 75-85% τον Αύγουστο, που μεταφράζεται σε περισσότερο από 60% σε σχέση με τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς.
Οι αναλυτές του Oxford Economics αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι αριθμοί τουριστών δεν πρόκειται να φτάσουν τα επίπεδα της προ-Covid εποχής για το 2021, προσθέτοντας ότι η εργασία σε τουριστικά hotspot όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κροατία θα παραμείνει σε χαμηλούς ρυθμούς φέτος.
Στην αισιόδοξη πλευρά, να αναφέρουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δώσει ώθηση στο ταξίδι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεβάζοντας ρυθμούς όσο τα κρούσματα θα μειώνονται και οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται.
Στα αρνητικά, η νέο μετάλλαξη Δέλτα δυστυχώς θέτει νέους κινδύνους και νέους πιθανούς περιορισμούς στο ταξίδι. Χώρες όπως η Ελλάδα, που αποτελούν δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, επίσης, αναμένεται να πληγούν από την έλλειψη κυμάτων τουρισμού από χώρες με πιο αυστηρά μέτρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποτελεί το 15% του συνολικού τουρισμού στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr