Καταστροφικές φωτιές, θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και τουρίστες που αποφεύγουν πιθανές καταστροφές μένοντας σπίτι. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μεταμορφώσει τον τουρισμό, τουλάχιστον στη Μεσόγειο, αναφέρουν ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνοντας ότι οι περιοχές που υποδέχονται ένα μεγάλο μερίδιο τουριστών είναι εκείνες που επηρεάζονται πιο σκληρά από την κλιματική αλλαγή, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι στην Ελλάδα χιλιάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν τις τελευταίες μέρες από τα νησιά της Ρόδου και της Κέρκυρας, που καίγονται.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου έχει μετατραπεί σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, πλημμυρισμένο από αποπροσανατολισμένους τουρίστες.
Και άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν δεχτεί παρόμοια χτυπήματα. Στην Ισπανία το θερμόμετρο κατέγραψε θερμοκρασίες 15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά θερινά επίπεδα. Καύσωνες χτύπησαν και την Ιταλία, με τη Σαρδηνία να λιώνει στους 48 βαθμούς, ενώ η Τύνιδα ακούμπησε τους 49.
Ο τουρισμός παίζει καίριο ρόλο στις οικονομίες των χωρών της περιοχής, με τον τομέα να κατέχει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας και το 12% της Ισπανίας.
Οι ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποτρέψουν τους επισκέπτες. Ο Jean-François Rial, επικεφαλής της γαλλικής ταξιδιωτικής εταιρείας Voyageurs du Monde, ανέφερε ότι “η υπερθέρμανση του πλανήτη θα καταστήσει ορισμένους προορισμούς όλο και λιγότερο επισκέψιμους. Ολόκληρη η Μεσόγειος ανησυχεί, ενώ είναι ο κύριος προορισμός των Ευρωπαίων ταξιδιωτών”.
Σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα του οίκου Moody’s, «οι καύσωνες μπορεί να μειώσουν την ελκυστικότητα της Νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, δεδομένης της σημασίας του τομέα».
Ο Hamit Kuk, επικεφαλής των τουρκικών ταξιδιωτικών πρακτόρων ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες δεν είναι πρόβλημα, επειδή οι Ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν τον ήλιο. «Μπορούμε να δούμε το παράδειγμα της Αιγύπτου και του Ντουμπάι. Τον Ιούλιο-Αύγουστο οι θερμοκρασίες ανέρχονται στους 45 βαθμούς και οι τουρίστες επιλέγουν να παν εκεί».
Η Πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδοχείων της Τυνησίας, Dora Miled, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μέχρι στιγμής «η ζέστη δεν είχε καμία επίπτωση στον τουρισμό», προσθέτοντας ότι «αν δεν πιάσαμε ακόμα τα επίπεδα του 2019… είναι κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους των αεροπορικών ταξιδιών».
Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού νοτίου Αιγαίου, Κώστας Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας έφτασαν στη Ρόδο 24.000 τουρίστες, παρά τις πυρκαγιές, ενώ μόνο λίγοι ακύρωσαν «προληπτικά».
Αυτό στο οποίο όλοι οι επαγγλεματίες του κλάδου συμφωνούν είναι ότι ο τουρισμός θα αλλάξει. Αναμένουν ότι ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στη Μεσόγειο θα μπορούσε να αυξηθεί — αλλά θα μπορούσε να περιοριστεί σε εποχές εκτός καλοκαιριού, ενισχυμένος από την αυξανόμενη ζήτηση από τους συνταξιούχους.