Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να συνεχιστούν οι ροές ξένων ταξιδιωτών στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενισχύοντας τις φετινές εισπράξεις, οι οποίες σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θα πλησιάσουν τα 19 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019.
Σε Κρήτη, Ρόδο και Κω, οι επιχειρηματίες του τουρισμού προσδοκούν ότι η επέκταση της φετινής τουριστικής περιόδου θα καλύψει ολόκληρο τον Οκτώβριο, φτάνοντας – σε κάποιες περιπτώσεις – μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, την ώρα που στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι η επέκτασή της όλον το χειμώνα.
«Ο χειμώνας είναι πολύ πιο βαρύς στη Βόρεια Ευρώπη απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Εμείς έχουμε ένα γλυκό φθινόπωρο και χειμώνα.
Επομένως, οι Βορειοευρωπαίοι που έχουν χειμώνα επτά μήνες, γιατί να μην έρθουν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, όπου θα τους κοστίσει λιγότερο», ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, από τη Γερμανία, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο των επαφών του με τουριστικούς φορείς (tour operators, αεροπορικές κ.ά.) για τη διεύρυνση των προγραμμάτων τους και τον χειμώνα.
Στόχος είναι η επιμήκυνση της φετινής σεζόν, αλλά και η προσέλκυση κυρίως συνταξιούχων που θα θελήσουν να ξεχειμωνιάσουν στη χώρα μας. Οι επαφές του υπουργού συνεχίστηκαν στην Αυστρία, ενώ σύντομα θα… επεκταθούν στο Παρίσι και τη Στοκχόλμη.
Οι υποδομές
Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε επαφή με δήμους και τουριστικούς φορείς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Ρόδο και την Κω, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις για την καταλληλόλητα και την ετοιμότητα ξενοδοχειακών υποδομών να λειτουργήσουν μέσα στον χειμώνα. Μέχρι στιγμής, δυνητικά, μπορούν να λειτουργήσουν και τον χειμώνα συνολικά περίπου 13.000 κλίνες, εκ των οποίων 4.000 στα Χανιά, 4.000 στην Κω και 5.000 στη Ρόδο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τουριστικοί παράγοντες, μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο είναι πράγματι καλά προετοιμασμένη ενεργειακά η Ελλάδα για τον φετινό «σκληρό χειμώνα». Θα καταφέρει η χώρα να τηρήσει την υπόσχεση για παροχή ζεστασιάς και μάλιστα σε προσιτές τιμές, σε όσους ενδεχομένως επιχειρήσουν να διαφύγουν τον χειμώνα από την «παγωμένη» Γερμανία; Είναι όντως επαρκείς οι μονώσεις στα καταλύματα που προσφέρει η χώρα; Θα αντέξει ο ξενοδοχειακός κλάδος τα επιπρόσθετα κόστη;
«Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ακούγεται σίγουρα δελεαστική», τονίζουν οι παράγοντες του τουρισμού, θέτοντας ωστόσο και άλλους προβληματισμούς. Ενα άλλο θέμα, όπως αναφέρουν, είναι βέβαια, κατά πόσο οι ίδιοι οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Σουηδοί κ.λπ. θα μπορέσουν να πληρώσουν διακοπές διαρκείας π.χ. στην ηλιόλουστη Κρήτη, όταν ο πληθωρισμός στη χώρα τους τούς αναγκάζει να εστιάσουν – τουλάχιστον για φέτος τον χειμώνα – στα απολύτως αναγκαία. Ηδη, η αύξηση τιμών στα φθινοπωρινά πακέτα για Ελλάδα διαμορφώνεται στο +12%, με τη μέση τιμή ανά άτομο να φθάνει στα 100 ευρώ ανά ημέρα, έναντι 90 ευρώ το 2019.
Οι ξενοδόχοι
Πάντως, πηγές του υπουργείου Τουρισμού αναφέρουν ότι εξετάζεται συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παροχή κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες και tour operators που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και μετά τον Οκτώβριο.
Μεταξύ των ξενοδόχων το κλίμα είναι διαφορετικό. «Με επιδότηση 30 ευρώ το δωμάτιο και το ενεργειακό κόστος στα ύψη, ποιος ξενοδόχος θα ανοίξει τη μονάδα ή τις μονάδες του τον χειμώνα, με πληρότητες που δεν θα ξεπερνούν το 35%;», διερωτώνται οι εκπρόσωποι του κλάδου. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι «όλο αυτό, θα λειτουργήσει θετικά κυρίως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb», καταγγέλλοντας την Πολιτεία για πλημμελείς ελέγχους στον συγκεκριμένο τομέα.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΝΕΩΝ