Η αεροπορική σύνδεση πρέπει να βελτιωθεί όχι μόνο όσον αφορά τη γεωγραφική κάλυψη από τις πτήσεις, την αύξηση της συχνότητας πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια αλλά και την αύξηση πτήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως η αύξηση των πτήσεων το χειμώνα θα δημιουργήσει δυναμική για να αυξηθούν οι πτήσεις και το καλοκαίρι.
Αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους προσελκύουμε τουρίστες, πρόσθεσε, “πρέπει να εξετάσουμε και τα μέτρα στήριξης που παρέχουμε στις αεροπορικές εταιρείες και στους διοργανωτές ταξιδίων”.
Επεσήμανε επίσης πως οι ανταγωνιστικοί προορισμοί της Κύπρου είναι πολύ γενναιόδωροι προς τους διοργανωτές ταξιδίων και αυτό δίδει στους ανταγωνιστές μας προβάδισμα. Όταν προγραμματίζουμε να αναπτύξουμε μεγάλες αγορές της Ευρώπης είναι, συνέχισε, απαραίτητο να δημιουργηθούν προγράμματα στήριξης των διοργανωτών ταξιδίων και των αερογραμμών.
Πρόσθεσε ακόμη πως οι περισσότεροι μεγάλοι διοργανωτές ταξιδίων έχουν και αεροπορικές εταιρείες ενταγμένες στις δραστηριότητες τους, συνεπώς τόνισε, τα προγράμματα στήριξης των αεροπορικών αερογραμμών και των διοργανωτών ταξιδίων μπορεί να είναι τα ίδια.
Είπε επίσης πως η στήριξη στο σύστημα συνδεσιμότητας της Κύπρου πρέπει να ενισχύεται και με πολύ δυναμική στρατηγική marketing για την ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας της Κύπρου ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού και την προσέλκυση του σύγχρονου τουρίστα μιας σχετικά ψηλής εισοδηματικής τάξης.
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως είναι αντιληπτό ότι η Κύπρος αδυνατεί να ανταγωνιστεί με όπλο το χαμηλό κόστος, σημειώνοντας πως οι μόνες παράμετροι που μπορούμε να αναπτύξουμε είναι η ποιότητα και η αυθεντικότητα.
Ακολούθως αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού που είναι, όπως είπε, εξαιρετικά σημαντικό και επείγον να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Εάν η πανδημία είναι υπό έλεγχο, η τουριστική ροή για το 2022 θα είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το 2020 και 2021 και σχετικά πλησίον των αριθμών του 2019, τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως για να μπορέσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία να ανταποκριθεί στην αυξημένη πληρότητα χρειάζεται εργατικό δυναμικό.
Πρέπει, είπε, “το κράτος να προγραμματίσει νωρίς και να δοθούν λύσεις ούτως ώστε να μπορέσει η βιομηχανία έγκαιρα και σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο του 2022” να προγραμματιστεί.
Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούμε έγκαιρα σαν τουριστικός προορισμός δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε τις σωστές υπηρεσίες και θα χάσουμε ό,τι χτίσαμε τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε.
Είπε, τέλος, πως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι πρέπει ο προϋπολογισμός της Κύπρου, που αφορά τον τουρισμό, να αυξηθεί για να μπορέσουμε ως χώρα να δημιουργήσουμε μακροχρόνια στρατηγική για την επίτευξη των στόχων μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αύξηση του προϋπολογισμού δεν είναι αύξηση κόστους αλλά αύξηση της επένδυσης στον πλέον προσοδοφόρο τομέα της κυπριακής οικονομίας, κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.