21.8 C
Nicosia
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 | 5:00

Υφ. Τουρισμού: Πιάσαμε τον στόχο του 2022, στις αγορές της ΕΕ η μεγαλύτερη προοπτική

Υφ. Τουρισμού: Πιάσαμε τον στόχο του 2022, στις αγορές της ΕΕ η μεγαλύτερη προ

Με τον στόχο των μεγαλύτερων αφίξεων στη φετινή χρονιά από ότι το 2021 να έχει επιτευχθεί ήδη από το οκτάμηνο του έτους, το Υφυπουργείο Τουρισμού κινείται πλέον στην προετοιμασία του «δύσκολου» 2023 εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης, που ξέσπασε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος Υφυπουργός, Σάββας Περδίος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ρωσικής αγοράς, της δεύτερης μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς της Κύπρου, με το Υφυπουργείο να εκπονεί ένα «πλάνο β’» εκτιμώντας ότι οι αγορές από την ΕΕ θα αντιστάθμιζαν μέρος των απωλειών από τη Ρωσία. Πάντως, η γενικότερη εικόνα που επικρατεί μεταξύ των φορέων του τουρισμού είναι ότι θα συνεχίσει η ροή μεταξύ 75% και 80% του 2019.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ από τη Γαλλία όπου βρίσκεται, ο κ. Περδίος τόνισε πως ο επαναπροσδιορισμός της βαρύτητας στις ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο έχει αποδώσει, αλλά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη προοπτική για τα επόμενα χρόνια.

«Η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια έρχεται από την ΕΕ, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ενώ σε συνολικές αφίξεις υπολειπόμαστε του 2019, περίπου στο -22%, από την ΕΕ είμαστε στο +22%. Πριν την πανδημία η ΕΕ ήταν το 25% των αφίξεων μας, πλέον είναι το 40%», ανέφερε ο κ. Περδίος και συμπλήρωσε: «Αυτό έχει άμεση σχέση με τις κινήσεις του Υφυπουργείου τα τελευταία χρόνια. Η δυναμική που υπάρχει από την ΕΕ είναι μεγάλη».

Ο κ. Περδίος παρέθεσε στοιχεία που καταδεικνύουν το μομέντουμ των αφίξεων από αγορές της ΕΕ.

Το οκτάμηνο του 2022 οι αφίξεις από τη Γερμανία είχαν ποσοστιαία αύξηση 26% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019, οι αφίξεις από τη Γαλλία 100%, από την Αυστρία 57%, από τη Δανία 70%, από την Ιταλία 52%, από την Ολλανδία 30% και από την Τσεχία 60%.

«Αν τα βάλουμε αριθμητικά εμείς λέγαμε ότι το σύνολο της χρονιάς από τις 800.000 που χάσαμε, δηλαδή τη ρωσική αγορά, υπολογίζαμε να αντισταθμίσουμε περίπου 200.000 από την ΕΕ», είπε, προσθέτοντας πως στο οκτάμηνο είμαστε ήδη στις 160.000.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Τουρισμού κάλεσε όλους τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς να προσαρμόσουν τις προσπάθειές τους σε αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα εν μέσω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης. «Ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν οι συγκυρίες με τον πόλεμο και αυτή η γεωπολιτική διαφοροποίηση που βλέπουμε να υπάρχει, έχει σημασία τουριστικά να επενδύσουμε στις αγορές της ΕΕ. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία των αφίξεων που είχαμε».

Δύσκολο το 2023, εκτός η Ρωσία από τους σχεδιασμούς

———————

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για το 2023, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση για τη Ρωσία σε σχέση με το 2023.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι σε ένα οκτάμηνο πιάσαμε τον στόχο και αυτό μας επιτρέπει τώρα για το υπόλοιπο 4μηνο να κάνουμε ένα τελευταίο σπρώξιμο, αλλά να ξεκινήσουμε να επενδύουμε στο 2023 το οποίο προδιαγράφεται δύσκολο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο η προσοχή θα δοθεί στις ίδιες χώρες, καθώς και στην Σαουδική Αραβία για την οποία ανακοινώθηκε η διενέργεια απευθείας πτήσεων.

Επεσήμανε εξάλλου, πως υπάρχουν «φρέσκες αγορές», όπως η Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να έχουν θετική συνεισφορά, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί.

Ο κ. Περδίος είπε επίσης πως οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την Κύπρου παρουσιάζουν 20% αύξηση. «Αυτό δείχνει ότι οι αναζητήσεις είναι εκεί, παρά την διαφαινόμενη οικονομική ύφεση. Υπάρχει κινητικότητα και δεν πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος να ψάχνει για το 2024» πρόσθεσε.

Ιστορικό ρεκόρ από τη Γαλλία

—————-

Σε σχέση με τις επαφές του στη Γαλλία, ο κ. Περδίος είπε πως οι τουριστικοί πράκτορες τους ενημέρωσαν ότι οι πελάτες τους με ελάχιστες εξαιρέσεις έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που έλαβαν στην Κύπρο φέτος.

«Πιστέψαμε στην αγορά της Γαλλίας επενδύσαμε σε αυτήν και δεν μας έχει απογοητεύσει. Από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο φτάσαμε σχεδόν στις 50.000 αφίξεις οι οποίες είναι διπλάσιες από όλο το 2019. Είναι ο ψηλότερος αριθμός αφίξεων που είχαμε ποτέ από τη Γαλλία», είπε.

Όπως είπε, θεωρείται αυτονόητο ότι θα υπάρχουν περισσότερες αφίξεις διότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τον χειμώνα, καθώς η EasyJet ενημέρωσε ότι διατηρεί το δρομολόγιο μεταξύ του Σαρλ ντε Γκολ – Λάρνακας και η Ryanair διατηρεί τα δρομολόγια από την Μασσαλία και το Παρίσι.

«Εμείς νοιώθουμε ότι υπάρχει μια σημαντική προοπτική στην αγορά της Γαλλίας και το δηλώσαμε ένα εξάμηνο πριν όταν ξεκινούσαν οι πτήσεις, με αποτέλεσμα να σήμερα να επιβεβαιώνεται η δυναμική».

Τέλος, ο κ. Περδίος τόνισε πως δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγηκε η Γαλλία για το λανσάρισμα της νέας εικόνας των περιπτέρων της Κύπρου στη βάση της νέας τουριστικής ταυτότητας.

«Το τελευταίο κομμάτι του κύκλου της νέας ταυτότητας ήταν οι εκθέσεις και σχεδιάσαμε καινούργιο περίπτερο και το λανσάραμε για πρώτη φορά στη Γαλλία με πολύ καλά σχόλια», ανέφερε καταλήγοντας ο Υφυπουργός Τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η διαφωνία για τα αεροδρόμια και οι επηρεασμοί στον τουρισμό

H εξέλιξη που σημειώθηκε με τα αεροδρόμια χρήζει περισσότερων διευκρινίσεων. Η κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι τερματίζεται η συνεργασία με τη Hermes Airport...

Η ρητορική Ερντογάν και ο κίνδυνος πολεμικού επεισοδίου

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει φτάσει στα άκρα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο χώρας που απειλεί με τέτοιο...

62 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Οδοιπορικό στην ιστορία της (φωτό)

Τα μεσάνυχτα της 15ης προς τη 16η Αυγούστου του 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις 16 Αυγούστου...

Σαββατοκύριακο καλοκαίρι και από Δευτέρα υποχωρεί η θερμοκρασία – Δείτε πρόβλεψη καιρού

Aσθενής χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα πιθανό να αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη, μέχρι και τη Δευτέρα. Σήμερα, ο καιρός θα...

Μήνυμα Αναστασιάδη εντός και εκτός Κύπρου: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Στις τουρκικές απειλές απάντησε με έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης τονίζοντας πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα...

Εντυπωσιακή η παρέλαση για την Κυπριακή Ανεξαρτησία (φωτό)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 1η Οκτωβρίου η στρατιωτική παρέλαση στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 62 ετών ανεξαρτησίας της χώρας μας. Ενώπιον της πολιτειακής και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW