Η βρετανική τουριστική αγορά, η οποία αναμένεται να παραμείνει κλειστή και τον Ιούλιο, αλλά και ο πόλεμος τιμών από ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τον τουρισμό στην Κύπρο.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης πρόκειται για μια δύσκολη και απρόβλεπτη χρονιά για την οποία δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις κανείς με βεβαιότητα, διότι αλλάζουν τα δεδομένα μέρα με τη μέρα.
Σε σχέση με τη βρετανική αγορά, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι μετά την απόφαση της βρετανικής Κυβέρνησης για παράταση των μέτρων στη Βρετανία μέχρι 19 Ιουλίου, θεωρεί απίθανο να αναθεωρηθεί η κατηγοριοποίηση της Κύπρου στην πράσινη κατηγορία, οπότε δεν θα υπάρξει σημαντικός αριθμός τουριστών, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο.
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει μιας ασφαλής πρόβλεψη για τον Αύγουστο.
Ως αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε και την πρόσφατη αλλαγή στην κατηγοριοποίηση της Πορτογαλίας από τη Βρετανία.
«Αυτό το κρύο ντους που έχει κάνει η Μεγάλη Βρετανία στην κατηγοριοποίηση της Πορτογαλίας, που την υποβάθμισε στην πορτοκαλί κατηγορία, ενώ ήταν πράσινη, είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι τουρίστες που βρίσκονταν στην Πορτογαλία να τρέχουν άρον-άρον να φύγουν, για να μην μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν στη χώρα τους», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι αυτό έχει επηρεάσει και την ψυχολογία των Βρετανών τουριστών, οι οποίοι θεωρούν ότι όταν ξεκινήσουν να πάνε διακοπές σε μια χώρα που είναι “πράσινη”, πιθανότητα όταν επιστρέψουν να υποβαθμιστεί στην πορτοκαλί κατηγορία.
Σημειώνεται ότι πέρυσι περί τα τέλη Ιουλίου είχε αρχίσει η άφιξη κάποιων Βρετανών τουριστών στην Κύπρο. Οι προσδοκίες για το 2021, είπε ο κ. Βαβλίτης, ήταν ότι θα υπήρχε μια σημαντική ροή τουριστών από τις παραδοσιακές αγορές της Κύπρου.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Βρετανία προσπαθεί για δύο λόγους να μην αφήσει τους Βρετανούς να ταξιδέψουν. Ο ένας, όπως είπε, είναι ο υγειονομικός λόγος και ο άλλος ο οικονομικός. Εξήγησε ότι μετά το Brexit η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες και προβλήματα, τα οποία τα έχουν κρύψει κάτω από τα χαλί που ονομάζεται πανδημία. Ωστόσο, σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει και μεγάλες πιέσεις από τους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών και τις αεροπορικές εταιρείες.
Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται να κλείσουν μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κάποια ξενοδοχεία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ λίγα θα κλείσουν, αφού θα αναμένουν και τον Ιούλιο για να δουν πώς θα κινηθούν οι βασικές αγορές της Κύπρου. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο ΣΤΕΚ θα ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να συνεχίσει τη στήριξη των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ίσως με διαφορετικά ποσοστά, για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την κρίσιμη καμπή η τουριστική βιομηχανία.
Παράλληλα, ο κ. Βαβλίτης είπε ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και ο πόλεμος τιμών σε ανταγωνιστικές αγορές της Κύπρου, όπως η Πορτογαλία που μετά την υποβάθμισή της από τη βρετανική κυβέρνηση έριξε τις τιμές της μέχρι και κατά 64%. Το ίδιο όπως είπε συμβαίνει στην Ισπανία, στην Ελλάδα και αλλού. ‘Άρα, σημείωσε, σε όποιο βαθμό κινηθεί η αγορά θα είναι δυστυχώς με μειωμένες τιμές.
Ρωσική αγορά: Εν αναμονή της απόφασης για ναυλωμένες πτήσεις
———————————————————————
Όσον αφορά τη ρωσική αγορά, είπε ότι αναμένουν τις εξελίξεις από την Κυβέρνηση της Ρωσίας για το κατά πόσο θα επιτρέψει τις ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο. Είπε ότι αναμένεται μέσα στις επόμενες δέκα μέρες να επαναξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου.
«Βεβαίως υπάρχουν Ρώσοι τουρίστες στην Κύπρο, πολύ λιγότεροι σε σχέση με το 2019, αλλά είναι κυρίως από ένα ή δύο μεγάλους οργανωτές ταξιδίων από τη Ρωσία. Οι υπόλοιποι, οι μικρότεροι, στέλνουν πολύ λίγους», είπε.
Παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση για τον τουρισμό από το Ισραήλ, αφού δεν υπήρξε η ροή που αναμενόταν. Αγορές που κινούνται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, είναι όπως είπε η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν αρχίσει να κινούνται στο βαθμό που αναμενόταν.
«Το κρίσιμο είναι τι θα γίνει με η βρετανική αγορά γιατί αυτό θα δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους ξενοδόχους κι αν όλα πάνε καλά θα επηρεαστούν θετικά και άλλες αγορές», πρόσθεσε.
Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παραταθεί η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Όσον αφορά το σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για τον εγχώριο τουρισμό, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ ανέφερε ότι το μικρό κονδύλι της επιχορήγησης βοηθά κυρίως μονάδες χαμηλότερης κατηγορίας και όχι τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Βοηθά την τουριστική βιομηχανία γενικότερα, πρόσθεσε, ωστόσο δεν αναπληρώνει το χαμένο έδαφος από άλλες αγορές.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ